Po jaké době si mohu znovu zažádat o příspěvek na auto?

Naše čtenáře zajímalo, po kolika letech si mohou znovu požádat o příspěvek na osobní automobil. Po změně zákona z roku 2011 už to nejde tak často.

V roce 2011 došlo k rozsáhlým změnám v zákoně o poskytování příspěvků na kompenzační pomůcky, mezi které patří i příspěvek na motorové vozidlo. Kromě toho, že se zmenšil okruh handicapovaných, kteří vůbec mají na příspěvek nárok, se také příspěvek poskytuje jen jednou za 10 let.

V praxi to znamená, že pokud jste obdrželi příspěvek v roce 2005, můžete si znovu zažádat až v roce 2015.

Co tvrdí zákon?

329/2011 Sb.
Příspěvek na zvláštní pomůcku, který je poskytován na pořízení motorového vozidla, se opětovně poskytne nejdříve po uplynutí 120 kalendářních měsíců po sobě jdoucích, počínaje od kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém nabylo právní moci předchozí rozhodnutí o tomto příspěvku; to neplatí, jestliže osoba tento příspěvek nebo jeho poměrnou část vrátila, popřípadě jí jeho vrácení bylo prominuto.

V současné době se v médiích často řeší případy, kdy velice těžce tělesně postižení lidé příspěvek na auto nedostanou. Vždy je to na rozhodnutí posudkového lékaře. Obecně ale převládá názor, že současné tabulky, podle kterých se posudkové komise řídí, jsou
nešťastně nastavené a mělo by dojít ke změnám. Snad už se jich tedy dočkáme v příštím roce.

Podrobněji jsme se příspěvku na osobní automobil věnovali zde:
Máte nárok na příspěvek na osobní automobil?

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.