Další mrtvice z antikoncepce, lékaři už to řeší

Hana Sládková se ve dvaatřiceti letech znovu učila chodit a mluvit. Postihla ji mrtvice. A podle lékařů za ni může hormonální antikoncepce. Lékaři se v září sejdou a budou to řešit.

„Nejdřív mi bylo jen divně, tak jsem jela na pohotovost.

V nemocnici jsem zkolabovala, měla dva epileptické záchvaty a druhý den mi ochrnula půlka těla,“ popisuje.

Až do začátku září musí zůstat v rehabilitačním ústavu a učit se pohybovat a mluvit. Má štěstí, že nebude mít doživotní následky. Nejvíc jí vadí, že se testy na rizika trombóz nedělají ženám ještě před prvním vypsáním receptu.

Ve Francii už kvůli mrtvicím mladých žen způsobeným antikoncepcí běží několik soudních sporů. V jednom případě se za svou mrtvou dceru soudí s výrobcem pilulek rodiče. Do Česka zatím vlna žalob nedorazila, ale to je podle lékařů zřejmě jen otázkou času. I u nás už totiž gynekologové chtějí vydat stanovisko, že ženy by před předepsáním antikoncepce měly projít testem na riziko trombóz, minimálně na poruchu srážlivosti krve s názvem leidenská mutace.

Tu má podle výzkumu VZP desetina českých žen. Nesmí antikoncepci užívat vůbec, hrozí jim, že třeba zemřou v letadle při cestě na dovolenou. Problém je, že o své poruše mnohdy nevědí. Nikdo je na testy neposlal.

Gynekologové to nyní chtějí změnit.  Čeští gynekologové se v září sejdou a budou řešit téma nebezpečí antikoncepce.

Ve Francii vláda zakázala proplácet ze zdravotního pojištění takzvanou antikoncepci třetí generace. U nás sem patří například velmi známé pilulky Diane 35, které mnozí lékaři doporučují hlavně pacientkám s akné, protože hormony mají navíc vylepšovat pleť.

Dlouho už před tímto nebezpečím varuje i sdružení Ictus, které pomáhá lidem po mrtvici. A radí ženám, aby se nechaly gynekologem bedlivě hlídat, pokud se nechtějí vzdát výhod antikoncepce. Měly by se u nich dělat jaterní testy, sledovat riziko trombóz, tlak…

Totéž říká i předseda gynekologickoporodnické společnosti. „Nezeptáli se vás lékař na rizika, ptejte se samy. Dřív, než si recept na pilulky odnesete,“ radí Feyereisl.

Mladá fronta Dnes

Lenka Petrášová

redakčně kráceno, celý text je v dnešním vydání MfD

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.