Poslanci neschválili podporu zaměstnávání zdravotně znevýhodněných

parlament sněmovna poslanci

Tisíce lidí se zdravotním znevýhodněním se v Česku obávají o práci. Život jim komplikuje zákon, který zrušil kategorii zaměstnanců s tímto znevýhodněním a firmám odebral daňové úlevy. Ty je proto propouštějí. 

Nápravu měla přinést novela o sociálních službách, končící sněmovna ale navrhovanou změnu neschválila.

Málokdo pozná, že je paní Marcela nemocná. Na první pohled práci uklízečky zvládá jako každý. Občas jí ale zlobí bolavá záda.

Marcela uklízečka:“Můžu kdykoliv se zastavit a odpočinout si.“

Právě oddechový čas a další speciální potřeby, i když minimální, některé firmy netolerují a takové zaměstnance nechtějí. Dlouhodobě proto zůstávají na úřadě práce, stejně jako lidé s nejnižším vzděláním nebo ti, kteří se právě vrátili z vězení.

Jenže osob zdravotně znevýhodněných je v Česku přes 40 tisíc. Jsou to třeba astmatici, cukrovkáři nebo lidé s nejnižší formou roztroušené sklerózy. Ti dosud pracovali právě proto, že na ně zaměstnavatel dostával daňové úlevy.

Lenka Kohoutová, poslankyně, předkladatelka pozměňovacího návrhu říká: „Jsou to lidi, kteří neberou invalidní důchody, ale jsou lidmi, kteří jsou nejvíce ohroženi sociálním vyloučením.“

Také žena, která trpí psychickými problémy, o status osoby se zdravotním znevýhodněním přišla. Teď proto dostala výpověď, stejně jako tisíce dalších v republice.

Jana, uklízečka:“ Teď jsem bez zaměstnání, půjdu na pracák, zase tam můžu bejt 5 let, protože neseženu práci.“
O znovuzavedení zvláštní kategorie usilují i zaměstnavatelé. Už proto, že lidé s lehčími zdravotními problémy jim pomáhali s těmi vážně postiženými.

Pavel Soukup, majitel firmy:“Jsou to lidi v podstatě okolo 50 let. A to zdraví už ani nenastartujou. A tím, že je pošleme znova na úřad práce, tím bude větší zátěž státu.“

Paní Jana a Marcela pořád věří, že se nakonec politici dohodnou a kategorii osob se zdravotním znevýhodněním opět do zákona vrátí, ale dřív než s novou sněmovnou to nebude.

podle reportáže České televize zaznamenala invArena

1 komentář

  1. Aby lidi nebyli tak nemocní a mohli pracovat, se musí hlavně postarat MZ a Hygiena a MŽP, Je známé, že lidský organisus potřebuje výživu, kterou dnes není možné získat jak z půdy, která je již osabená díky chemii a produkty, ve kterých díky dalšímu chemickému ošetřování nejsou schopny tyto živiny produkovat. Co se týče potravinového průmyslu a jeho zařízení na výrobu potravin, potřebuje obnovu, jelikož produkuje nezdravým způsobem své výrobky. Životní prostředí nám také dává zabrat těžkými kovy, vypouští na nás CHemtrals atd. Lékaři nás nemohou patřičně léčit, protože se nemohou soustředit na příčiny onemocnění a dodávají recepty, které jsou doporučeny od Farmaceutického průmyslu jen na oddálení onemocnění, nebo na tlumení. Rovněž zákony MPSV jsou nekvalitní až zavádějící pro dobrý zdravotní stav naší populace a musí se podžizovat až mnohdy nekalým praktikám svých zaměstnavatelů, kteří se snaží dávat minimální plat za dvojí práci. Také jsou závislí na zákonech, které jsou ve prospěch spíše nejbohatších korporací. Všechno souvísí se vším, takže se musí změnit celý systém tak, aby nemocných ubývalo, místo, aby jich přibývalo, což je dobré akorát tak na zyšování majetku Farmaceutického průmyslu. Nelze řešit pouze jen některé aspekty, které jsou závislé na mnoha jiných.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.