Teleskopické čočky přiblíží svět

Zvětšení obrazu nabídnou speciální kontaktní čočky, které jsou právě ve vývoji. Fungují jako lupa a mohou pomoci těžce zrakově postiženým. 

Eric Tremblay ze švýcarského federálního technologického institutu (EPFL) se svým vědeckým týmem společně vytvořili prototyp teleskopické kontaktní čočky.

Centrální oblastí čočky prochází světlo, a umožňuje tak normální vidění. Kolem centrální části se nachází teleskopický prvek, který slouží k přiblížení viděného obrazu.

Tento prvek tvoří malá hliníková zrcadla, která před odesláním do sítnice odrážejí světlo čtyřikrát v kruhu, což následně působí jako lupa.

Vědci vytvořili čočky v kombinaci se speciálními brýlemi, které umožní nositeli přepínat mezi klasickým viděním a přiblíženým viděním.

Čočky nyní dosahují 2,8násobné zvětšení obrazu.

Je ještě třeba propracovat ostrost přiblíženého obrazu.

Nevýhodou je zatím malá prodyšnost materiálu teleskopické čočky, pronikání kyslíku ke tkáni oka je tak velmi omezené. Vědci provizorně tento problém vyřešili protkáním pevného materiálu drobnými kanálky, které průnik kyslíku umožňují.

Do budoucna však budou muset vědci vytvořit efektivnější způsob výroby těchto čoček. Právě vytváření kanálků v kombinaci s teleskopickým mechanismem činí nyní výrobu nákladnou a relativně složitou.

Vědci však počítají, že tento problém rychle odstraní a v listopadu by se již čočky mohly objevit v klinických studiích.

Vědci plánují využití těchto kontaktních čoček především pro zlepšení zrakových problémů způsobovaných věkem. Jedním z těchto problémů by měla být také věkem podmíněná makulární degenerace, která je jednou z nejčastějších příčin ztráty zraku u starších lidí.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.