Komár tygrovaný na Moravě

Výskyt komára přenášejícího horečku dengue či žlutou zimnici byl podle Wikipedie zaznamenán na jižní Moravě. Švýcarsko po nebezpečném komáru tygrovaném spustilo pátrání.


Švýcarsko v rámci boje proti nebezpečnému komáru tygrovanému, který přenáší horečku dengue či žlutou zimnici, spustilo celostátní sledovací projekt.

Švýcarský institut pro tropické nemoci a veřejné zdraví v Basileji nainstaloval 250 pastí, které mají rozšíření komára zmapovat, uvedl portál Švýcarského rozhlasu a televize.

Komár, který je původem z Asie, byl zaznamenán již v jihošvýcarském kantonu Ticino a podle odborníků by se mohl přes Alpy rozšířit i do severní části konfederace. Doložen byl již také například v Německu či Francii a podle internetové encyklopedie Wikipedia také loni na jižní Moravě u Mikulova.

Švýcarské úřady kvůli nebezpečnosti komára, který může přenášet tropické nemoci, chtějí znát jeho přesná místa výskytu. Odborníci proto v rámci pilotního projektu nainstalovali 250 pastí, kam by tento druh mohl naklást vajíčka. Pasti jsou u dálnic a dalších možných nástupních míst, jako jsou letiště či nádraží. Vzorky z prvních odběrů z pastí zkoumají odborníci z ticinského ústavu pro molekulární biologii, výsledky doposud oznámeny nebyly.

V Česku se po výskytu těchto komárů zatím cíleně nepátrá.

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.