Úřad práce odmítl matce příspěvek na péči

Paní Klementisová z Křivenic na Mělnicku žije sama s mentálně postiženou dcerkou o kterou se musí permanentně starat. Úřad práce jí ale zamítl příspěvek na péči. Jen s dávkami hmotné nouze, které pobírá, ale žena nevychází a dostává se tak do dluhů.

Reportáž TV Nova:
Dvou a půl letá Veronika Alex se narodila v sedmém měsíci těhotenství s dětskou mozkovou obrnou. Později se ukázalo, že také mentálně zaostává. Nyní je na úrovni ročního dítěte, nechodí, nemluví, sama se nenají a nosí plenky. Její matka se o ní musí starat čtyřiadvacet hodin denně.

Martina Klementisová:
…se dostáváme do dluhů a zvládáme to těžce, protože vlastně nemáme jídlo a takový ty potřeby pro malou.

redaktorka:
Paní Klementisová měla v plánu se kvůli penězům vrátit do práce dřív. Mateřskou dovolenou si proto před porodem nahlásila na dva roky. Jenže teď kvůli postižené dceři pracovat nemůže. Od úřadu práce pobírá jenom dávky pro hmotnou nouzi, podporu v nezaměstnanosti a příspěvek na bydlení. Celkem tedy 7400 korun. Po zaplacení poplatku za vodu, plyn a elektřinu jí přitom nezůstane ani životní minimum. Teď jí úřad práce zamítl i příspěvek na péči.

Hana Jandová, zástupkyně mluvčí MPSV:
Lékařské zprávy řady doktorů jednoznačně prokazují, že malá Alex má opožděný rozvoj řeči a pohybů, ale v ostatních posuzovaných oblastech se neliší od svých vrstevníků.

Martina Klementisová, matka dítěte:
Stát by se měl postarat. Není to tak, že člověk ho chce zneužívat.

redaktorka:
Jestli někdy dívenka začne sama chodit a mluvit, to lékaři v tuto chvíli nevědí. Matka nyní čeká na genetické testy, zda potvrdí takzvaný Rettův syndrom, nebo ne. Jde o vzácnou genetickou vadu, kterou trpí pouze dívky. Dítě se zpočátku vyvíjí normálně. Pak ale začne jeho vývoj stagnovat. Přestává mluvit a není schopné ovládat tělo.

V tuto chvíli je ale šance na získání příspěvku minimální. Podle ministerstva práce a sociálních věcí jedinou možnosti se proti rozhodnutí úřadu práce odvolat, nebo požádat o příspěvek na péči znovu, pokud se stav dítěte zhorší.

podle televize Nova zpracovala invArena

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.