Jaké změny připravuje ministerstvo?

Někteří lidé po sociální reformě přišli o dávky či průkazy TP, ZTP a ZTP/P i když se jejich zdravotní stav nezměnil. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje změny v zákoně, které mají zdravotně postiženým pomoci.  V čem vyjde lidem vstříc?

Podstatou změn je větší sociální citlivost vůči zdravotně postiženým lidem. Vše by mělo vést k tomu, aby handicapovaní nemuseli tolik chodit po úřadech a stát by se o ně tam, kde je to skutečně třeba, postaral. Bude na nové Poslanecké sněmovně ČR, jak rychle rozhodne.

Co by se konkrétně mohlo změnit? Průkazy lidí s postižením, tedy TP, ZTP a ZTP/P, by se nově už nemusely odvíjet od posouzení stupně závislosti a schopnosti mobility a orientace. Nárok na ně by lékařská posudková služba měla posuzovat samostatně a na základě posudku by o průkazech rozhodovaly úřady práce.

Posudky nadále by se využívaly pouze pro rozhodování o příspěvku na péči, kde se musí posoudit více faktorů než v souvislosti s průkazy pro zdravotně postižené. Příspěvek na mobilitu by měl ze zákona navázat na přiznaný průkaz ZTP a ZTP/P.

Štěpánka Filipová, tisková mluvčí MPSV

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.