iPady učí pacienty správně mluvit

Nejmodernější komunikační techniku, iPady, začala při diagnostice a terapii řeči využívat Vítkovická nemocnice. Učit se pomocí tabletů mohou pacienti i doma, mohou si do iPadu stáhnout aplikaci z webových stránek.

Dva iPady v hodnotě 30 tisíc korun získala nemocnice v rámci grantu na screening Alzheimerovy choroby na severní Moravě.

„Na neurologickém oddělení a oddělení léčebné rehabilitace jsme začali využívat iPad tablet s aplikacemi na logopedický trénink řeči pacientů po cévní mozkové příhodě,“ řekla Gabriela Solná, klinická logopedka neurologického oddělení Vítkovické nemocnice.

Aplikace umožňují procvičovat téměř všechny oblasti řeči, jemné motoriky nebo zrakové a sluchové percepce.

„Na iPadu je možné malovat, trénovat čísla, barvy, tvary, čtení, psaní, gramatiku i matematiku, trénovat porozumění řeči či pojmenovávání, řešit logické úlohy nebo se učit cizí jazyky. Řadu aplikací je přitom možné přizpůsobit i na míru pacienta, například zařazením jeho soukromých fotek nebo oblíbených obrázků do aplikace,“ sdělila mluvčí skupiny Agel Hana Szotkowská.

Dodala, že prozatím využila iPady ke cvičení řeči více než stovka dětských i dospělých pacientů. Tablety podle ní významně pomáhají pacientům trpícím afázií, což je narušení již vyvinuté schopnosti porozumění a tvorby řeči.

„Jejich velkou výhodou je, že jsou vhodné i u pacientů s částečným ochrnutím, kteří mohou ovládat aplikaci přes dotekovou obrazovku prstem,“ poukázala mluvčí s tím, že iPady oceňují i kliničtí logopedi, neboť pomáhají při terapii i diagnostice.

Učit se pomocí tabletů mohou pacienti i doma, pokud vlastní svůj iPad, mohou si do něj stáhnout aplikace z webových stránek www.i-logo.cz.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.