Důchodci se zadlužují, aby pomohli svým dětem

Podpora rodiny a příbuzných je jedním z nejčastějších důvodů finančních problémů seniorů. Starobní či invalidní důchod pak nestačí na včasné splácení závazků a dochází k problematickému zadlužení.

Podle údajů finanční skupiny KRUK, která spravuje dluhy více než dvou tisíc osob ve věku nad 65 let, se průměrný dluh českého seniora pohybuje ve výši 47 200 Kč.

Babičky a dědečkové chtějí svým nejbližším pomoci, podlehnou prosbám a vezmou na sebe závazky, které ale mnohdy nejsou schopni zvládnout.

Zhoršující se situaci dokládá rostoucí počet exekucí na důchody. Problém nastává nejčastěji v momentě, kdy se rodina přestane z různých důvodů o svoje dluhy starat a senior zůstane na splátky sám.

Nemusí jít o zlý úmysl

„Přerušení splátek půjčky nemusí být zlým úmyslem rodiny. Praxe ukazuje, že Češi obecně chtějí splácet své dluhy bez ohledu na to, jestli si úvěr vzali sami, nebo využili pomoci rodičů či prarodičů. Ekonomická situace bohužel přináší zvýšené riziko upadnutí do finančních potíží a neschopnosti splácet závazky,“ říká Krzysztof Różycki, generální ředitel společnosti KRUK Česká a Slovenská republika.

Senioři obvykle nemají příliš vysoký příjem. Částka, která zbude po odečtení výdajů za bydlení, potraviny a léky, často nestačí na splátky úvěrů.

Nesplacená půjčka pochopitelně nezmizí, naopak se zvětšuje o úroky a dříve či později se dostane k firmě spravující pohledávky, či dokonce k soudu a exekutorovi. Finanční závazky, které na sebe senioři berou, aby pomohli svým nejbližším, jsou nejčastější, ale nikoli jedinou příčinou zadlužení nejvyšší věkové skupiny českých obyvatel.

Dlužníka může zaskočit nemoc

„Starší lidé jsou zpravidla velmi dobrými dlužníky. V případě, že si berou půjčku pro vlastní potřebu, velmi dobře dokážou odhadnout své možnosti. Půjčují si obvykle menší obnosy a pravidelně hradí splátky. Časem se ovšem mohou objevit nečekané výdaje, např. na léčení. A protože je zdraví přednější, dostanou se splátky úvěru na vedlejší kolej,“ vysvětluje Krzysztof Różycki.

Nejvíce zadlužených seniorů žije v Moravskoslezském kraji, druhým v pořadí je Středočeský kraj s řádově stovkami zadlužených seniorů. Nejméně zadluženým krajem je Plzeňský, kde starší lidé průměrně dluží 34 450 Kč.

Z finančních těžkostí se dá vyjít s čistým štítem, i když to vyžaduje značné úsilí, změnu platebních návyků a pečlivou kontrolu domácího rozpočtu. Situace seniorů je však do značné míry specifická. Jejich možnosti navýšení příjmu jsou omezené a výdaje na lékařskou péči nebo na uspokojení základních životních potřeb se těžko dají redukovat.

Zvážit své možnosti

„Nejdůležitější je pečlivě zvážit své možnosti tak, aby k problémům se zadlužením vůbec nedošlo. Senioři musí ke všem nabídkám a akcím přistupovat s velkou opatrností. Než si vezmou půjčku, kreditní kartu nebo provedou větší nákup na úvěr, měli by se zamyslet, zda to opravdu potřebují a především jestli budou přijaté závazky schopni plně splatit,“ radí Krzysztof Różycki.

Snaha pomoci dětem a vnukům je pochopitelná, o to více je však třeba v těchto záležitostech postupovat rozvážně. Obvyklým důvodem seniorských půjček jsou nákupy počítačového vybavení, elektrospotřebičů nebo rekonstrukce bytu.

Situace na trhu práce je bohužel velmi nejistá a může se stát, že i přes nejupřímnější snahu závazky splácet, nebude rodina schopna své dluhy hradit. Vždy je proto na prvním místě otázka, jak v takovém případě postupovat.

Nejhorší variantou je tvářit se, jako by závazek neexistoval. Naopak je nutné spojit se co nejrychleji s firmou spravující pohledávky a otevřeně ji seznámit se svou finanční situaci.

Nejlepší je požádat o možnost splátkového kalendáře a domluvit si individuální výši splátek. Aby byla dohoda co nejefektivnější, měl by senior uvést výši starobního nebo invalidního důchodu a celkové měsíční výdaje. Jen tak bude měsíční splátka maximálně přizpůsobena jeho reálným finančním možnostem.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.