Pomalá „okamžitá“ péče o zdravotně postižené

Autor příspěvku kritizuje, že i když je uzákoněna dávka mimořádné okamžité pomoci pro těžce postižené, této „okamžité“ pomoci se jim mnohdy dostane až po několika měsících, protože tomu musí předcházet místní šetření úředníků. A ti nijak nepospíchají….

V pořadu paní Jílkové Máte slovo tvrdil zástupce státu zástupci občanů, že nemá pravdu, že zákon pamatuje i na těžce postižené občany, kterým poskytuje »mimořádnou okamžitou pomoc«.

V tomto bodě měl pravdu. Zákon č. 100/1998 Sb. stanoví jasná pravidla k poskytování této dávky, ale zapomněl dodat, že úředníci na odboru sociálního zabezpečení tuto dávku nepřiznají bez předchozího šetření.

A jak dlouho takové šetření může trvat, víme všichni. Takže o nějaké okamžité pomoci si postižená osoba může nechat jenom zdát.

Zažil jsem to na vlastní kůži. Na odboru sociální péče po mně chtěli tolik dokumentů, že šetření může trvat i přes půl roku.

Takže jako těžce zdravotně postižený občan v tomhle asociálním státě spíše umřete, než se dočkáte pomoci. To platí i o pomoci od tzv. neziskových organizací, resp. od různých ochránců tzv. lidských práv, kterými se naši politici tak rádi ohánějí. Já jsem se s dodržováním lidských práv v této republice ještě nesetkal.

Jan POSOLDA

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.