Charita plánuje obchody pro sociálně slabé

obchod potraviny

Arcidiecézní charita Praha chystá v Středočeském kraji otevírat tzv. obchody pro chudé. Ti by zde mohli nakupovat za velmi nízké ceny, třeba jen čtvrtinové oproti cenám v jiných obchodech.

V Stč. kraji má v budoucnu – možná již v příštím roce – vzniknout síť obchodů, kde mohou sociálně slabí lidé, mezi něž patří mnoho invalidů, nakupovat prakticky stejné zboží jako v běžných supermarketech, ale třeba za čtvrtinové ceny.

Takové sozialmarkety již existují v Rakousku, kde zažívají velký rozvoj.

„My bychom rádi na podobném projektu začali pracovat od začátku příštího roku, zdržely nás povodně a starosti s financováním. Je to složitá věc, která vyžaduje důkladnou přípravu,“ řekl ředitel pražské charity Jaroslav Němec.

I když v Česku již existují obchody, které nabízejí levné zboží, zejména potraviny těsně před vypršením záruční lhůty, klasický obchod pro chudé podle vzoru rakouských sozialmarketů, kde mohou nakupovat jen sociálně slabí a nikdo jiný, tady chybí.

V Rakousku v nich totiž mohou nakupovat pouze lidé, kteří prokáží, že jejich celkový příjem nedosahuje určité stanovené hranice, a to ne víc než v přepočtu 22 500 korun čistého.

Prokazování příjmů však může být v Česku problém a proto ještě realizace projektu není zcela jistá. Bude také nutné přesvědčit stávající řetězce supermarketů a výrobce potravin, že obchody pro chudé pro ně nepředstavují žádnou nekalou konkurenci.

Příklad Rakouska nicméně dokazuje, že problémy spojené s provozem sozialmarketů lze vyřešit. První obchod pro chudé charitativní společnosti SOMA byl otevřen před 14 lety, dnes jich v celém Rakousku funguje 56 a další přibývají.

V celém Rakousku v nich nakupuje zhruba 60 000 lidí.

Část zboží dodávají sponzoři, část pochází z klasických supermarketů. Jedná se přitom o potraviny nebo hygienické potřeby těsně před vypršení záruční lhůty nebo doby trvanlivosti.

Vedle potravin ale obchody pro chudé nabízejí například i oblečení, hračky či čisticí prostředky. A ceny jsou oproti běžné obchodní síti nižší minimálně o dvě třetiny, většinou ale leží ještě mnohem níže.

V Rakousku tak v SOMA – Sozialmarktu např. litr mléka stojí v přepočtu kolem osmi korun, ceny jogurtů se pohybují mezi 2,50 až pěti Kč, kilo chleba přijde na pět korun.

Aby se zabránilo překupování levných potravin čili aby si je každý kupoval jen pro vlastní potřebu a dál je nepřeprodával, může si v Rakousku každý zákazník nakoupit v sozialmarketu zboží za maximálně 35 eur týdně, přičemž nakupovat může nejvíce třikrát v týdnu.

Omezení pro nakoupené zboží na osobu se tak dají očekávat i u chystaných sociálních obchodů v Česku, kde se předpokládá, že nákupy se budou evidovat a kontrolovat.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.