Ministr Koníček začal zastavením tendru

Nový ministr práce zatím neplánuje změny ve výplatách sociálních dávek. Přestože se zpožďují. Důvod? Mohou v tom být vazby na byznys, varují kritici kolabujícího systému.

František Koníček, který se včera ujal úřadu, hodlá agendu dávkových systémů nejprve řádně posoudit a teprve potom připravit „strategický návrh řešení“. Kromě toho řekl, že nemíní soutěž spustit v době, kdy je systém předmětem šetření antimonopolního úřadu.

Müllerová chtěla tendrem ukončit sporné období provozu v posledních dvou letech, kdy část zajišťoval původní dodavatel OKsystem a větší díl nově vybraná firma Fujitsu Technology Solutions.

Tu vybral exministr Jaromír Drábek bez výběrového řízení. Kauza skončila u antimonopolního úřadu. Ten spolupráci s Fujitsu zakázal. Jeho rozhodnutí bylo právně napadeno. Kdy dojde ÚOHS k finálním rozhodnutím, dnes nikdo nedokáže odhadnout.

Při uvádění Koníčka do funkce označil premiér úřednické vlády Jiří Rusnok Drábkovo rozhodnutí o zrušení monopolu jedné firmy za „technologickou revoluci“. Odmítl ji však hodnotit. V každém případě podle něj řada důležitých systémů funguje jen s vypětím všech sil a prostředků.

Na post náměstka ministra práce včera rezignoval Petr Krůček (TOP 09), který měl za Müllerové informační technologie a tendr na starost. „Naše představy o dalším řešení provozu dávek jsou rozdílné,“ řekl jen.

Dojde-li k odsunutí tendru, jsou podle Krůčka možná dvě řešení: prodlužovat problémový stav, nebo se vrátit k tomu, aby celý systém provozoval původní dodavatel, firma OKsystem. Ani jedno ale podle něj není ideální. Více E15.cz
Sociální dávky chodí stále pozdě, třeba v květnu nedostalo v termínu své peníze na jedenáct tisíc lidí. A to se zřejmě nezmění.

„Žádný tendr nepřipadá v úvahu. Nejprve se musí udělat analýza. Poctivým způsobem,“ oznámil nový šéf resortu Koníček. Jak mezitím lidem zajistí plynulé vyplácení dávek, už nedodal.

U kritiků to okamžitě vzbudilo vlnu nevole. Ze dvou důvodů: systém, který si na ministerstvo bez veřejné soutěže prosadil bývalý náměstek Vladimír Šiška, dlouho udržovat nepůjde. V nepravidelných intervalech stále kolabuje. Ministerstvo by podle nich mělo najít dodavatele nového.

Antimonopolní úřad už navíc jednou řekl, že se tendr vypsat musí. Současný systém byl totiž vybrán pochybně bez soutěže. „Pan ministr svým prohlášením řešení situace jen oddaluje. Velmi se obávám, aby v tom nehrály roli Vítkovice, s nimiž je současná vláda přes některé členy propojena,“ vyřkla další obavu poslankyně ODS Lenka Kohoutová, která jako členka sociálního výboru na problémy s výplatami dlouhodobě upozorňuje.

Jsou v tom vazby na byznys?

Právě společnost Vítkovice IT solutions je totiž jedním ze subdodavatelů, který se na dvoumiliardové zakázce na výplatě sociálních dávek podílí.

Majitel vítkovického gigantu Jan Světlík přitom otevřeně podpořil kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta. A novopečený místopředseda „zemanovy“ vlády Martin Pecina jednu z firem patřících do Světlíkova impéria – společnost Vítkovice Power Engineering – dokonce doposud vedl.

„Pokud by chtěl ministr skutečně zachovat stávající systém a napojení na Vítkovice, což může být vzhledem k ostatním členům vlády zajímavé, tak to by byl velký problém. Zachovat tyto vazby by nebylo šťastné.

Rozhodnutí antimonopolního úřadu bylo jednoznačné,“ domnívá se i Václav Krása z Národní rady osob se zdravotním postižením.

Odstupující ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09) měla v plánu poslat tendr na nový systém do vlády ještě tento měsíc. Soutěžit se mělo do konce roku.

„Zjistili jsme totiž, že se systém na vyplácení dávek opravdu nedá spravit. Nedávno v něm například jeden dodavatel udělal drobnou změnu a odpojil jiného dodavatele. Chyby se tam pořád objevovaly,“ vysvětluje odstupující náměstek Petr Krůček, kterého si Müllerová na ministerstvo přivedla právě kvůli nápravě chyb. Nyní byl Krůček z úřadu odvolán.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.