Modrý slon letos básníku Kuchařovi

Olomoucký spisovatel a básník Rostislav Kuchař získal prestižní cenu Modrého slona v celostátní soutěži, kterou pro osoby se zdravotním postižením v oblasti kultury organizuje Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje.

Spoluorganizátorem je sdružení Artefaktum. cz. v rámci projektu nazvaného Tvoříme duší.

V literární části soutěže uspěl v konkurenci tří set autorů se svou novou knížkou Uklízeč a ředitel, kterou napsal společně s novinářkou Zitou Chalupovou. Kromě ní je i autorem knihy Papíry na hlavu a malé sbírky básní Rána do hlavy.

„Ocenění mě velmi potěšilo, ještě více mě však těší, když mě lidé, kteří si mou poslední knížku zakoupili, zastavují na ulici a říkají, že je její čtení potěšilo a pohladilo na duši,“ svěřil se Právu Kuchař, jehož život do jisté míry poznamenal těžký pracovní úraz v útlém mládí.

Kniha Uklízeč a ředitel je stejně jako předchozí Papíry na hlavu jakýmsi autobiografickým ohlédnutím autora. Vzpomíná v ní na příhody, které v minulých desetiletích prožil ve svých zaměstnáních, při různých akcích, setkáních či na cestách do zahraničí, neschází přitom dávka ironie, která je však laskavá.

„To je to, co lidé nejvíce oceňují. V dnešní společnosti všude přítomné politiky plné skandálů chybí hřejivý, laskavý, byť třeba i tak trochu černý humor a to je chyba,“ tvrdí Kuchař, který si nikdy nebral servítky, když se mu nelíbila nadutost mocných či se setkal s nějakou nespravedlností, arogancí a křiváctvím.

„Příběhy jsme se Zitou sepsali, abychom ukázali, že i s problémy se dá žít, a snad pomohli dobít baterky těm, kteří si stěžují na svůj osud,“ dodal autor. Některé příběhy se zdají být až neskutečné, ale kdo Kuchaře delší dobu zná, ten ví, že si je nevymyslel.

Knihu Uklízeč a ředitel vydalo nakladatelství Burian a Tichák. Její vydání finančně podpořily mj. i olomoucký magistrát a krajský úřad. I přesto, že se těm, kteří si ji přečetli, líbí, knihkupectví o ni zájem nemají. Koupit se tak dá jen v prodejně filatelie na Kateřinské ulici v Olomouci.

„Jinak ji příležitostně prodávám, kde se dá. Pří jízdě ve vlaku, v autobusu či při různých akcích,“ dodal Kuchař.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.