Koníček – „mrtvý kůň“

„Celý svůj život jsem v manažerských funkcích a jsem zvyklý řešit situace, které jsou krizové,“ zdůvodnil včera své ano Koníček (foto). Post ředitele Lesů ČR však uprostřed jedné z největší krizí opustil. Ve funkci byl přitom jen pár měsíců.

Premiér Jiří Rusnok je nucen hledat kandidáty na post ministrů ve vzdálených regionech nebo mezi těmi, kteří se z veřejných funkcí už před dlouhou dobou stáhli.

Po odmítnutí Petra Šimerky, někdejšího ministra práce a sociálních věcí v úřednické vládě Jana Fischera, se mu včera na zmíněný post podařilo zlanařit Františka Koníčka (ČSSD).

Někdejší poslanec, náměstek ministra práce Zdeňka Škromacha a ředitel Lesů ČR odešel z veřejných funkcí přitom už před šesti lety.

„Celý svůj život jsem v manažerských funkcích a jsem zvyklý řešit situace, které jsou krizové,“ zdůvodnil včera své ano Koníček. V roce 2007 však post ředitele Lesů ČR uprostřed jedné z největší krizí státního podniku po orkánu Kyrill opustil. Ve funkci byl přitom v té době jen pár měsíců.

Koníčkovo jméno v této souvislosti zaznívá v odposleších pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška, které zveřejnila MF DNES. Janoušek s Bémem na nich nejasně mluví o „mrtvém koni“ a „kauze pařez“.

Mrtvým koněm je podle některých informací míněn právě Koníček. Ten totiž podal svou rezignaci pouhý den po telefonátu. Koníček souvislost svého odchodu s telefonátem odmítá.

„Ty odposlechy vůbec neznám a ani mě nezajímají. Odchod spočíval ve věcném nesouladu s tím, jak si politici představují řízení Lesů ČR,“ říká dnes Koníček.

Mezi řadou krátkodobých ředitelů státního podniku, po kterých většinou zůstala jen řada kontroverzních zakázek, je přitom Koníčkovo působení hodnoceno kladně a jeho manažerské schopnosti chválí i političtí oponenti.

„Lesnickou odbornost sice neměl, ale měl dostatek soudnosti, že si odborníky postavil kolem sebe,“ říká Jiří Oliva (TOP 09), místopředseda Sněmovny a poslední ředitel Lesů ČR, který se ve funkci udržel relativně dlouhou dobu.

V posledních letech se Koníček věnoval podnikání. Působí na různých pozicích v několika firmách. Se svou rodinou pak vlastní společnost Karlštejnská, která se zabývá obchodem s uměním, a sám obrazy také sbírá.

Koníček v minulosti působil jako náměstek ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha. Dnes je zastupitelem ČSSD ve středočeských Jinočanech.

Mladá fronta Dnes

Jan Brož

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.