Léčí cukrovku transplantací buněk z slinivky

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) léčí cukrovku nemocným, kteří si musí píchat inzulin. Transplantují jim slinivku či buňky z ní a po operaci se jim začne v těle tvořit inzulin, takže si ho již nemusí dále aplikovat a mohou přejít na léčbu tabletami.

„Tyto transplantace jsou zatím jedinou metodou, jak pacientům s diabetem prvního typu dlouhodobě navodit fyziologické hladiny krevního cukru bez rizika prudkých změn hladin,“ uvedl ředitel IKEM Aleš Herman.

Vůbec první transplantaci slinivky spolu s ledvinou provedli v IKEM ženě, která se léčila s cukrovkou prvního typu. Tento typ má pět až deset procent diabetiků, berou inzulín. Když se dávka nedá přesně, hladiny cukru prudce klesnou a nemocný upadne do bezvědomí.

„Nejméně jednu třetinu nemocných postihne tento stav alespoň jednou v životě, desetina se s ním potýká alespoň jednou ročně a až u deseti procent může mít za následek smrt,“ řekl přednosta kliniky diabetologie profesor František Saudek.

Podle vedoucího chirurga programu transplantace slinivky Květoslava Lipára jde o jednu z technicky nejnáročnějších transplantací, která ale může výrazně pomoci. Ještě deset let po transplantaci nepotřebuje inzulínovou léčbu přes 65 procent pacientů.

IKEM provádí také transplantace buněk tzv. Langerhansových ostrůvků, které ve slinivce zajišťují tvorbu inzulínu – jsou 0,1 až 0,4 milimetry velké, celkem jich je zhruba milion. „Na rozdíl od transplantace slinivky je tato metoda mnohem šetrnější. Ostrůvky se aplikují injekčně pod rentgenem do jaterní tkáně, kde se uchytí a začnou tvořit inzulín,“ popsal Saudek.

Studie potvrdila, že z 25 pacientů, kteří léčbu podstoupili, čtyři už nepotřebovali brát inzulín a u 60 procent se obnovila tvorba hormonu natolik, že o zhruba 30 procent mohli snížit dávky. Nové studie ukazují, že potřebné buňky mohou být získány nejen ze slinivky, ale také z kmenových nebo embryonálních buněk.

Česko je na osmém místě na světě v počtu transplantací slinivky na milion obyvatel. První transplantaci slinivky provedli v IKEM 26. června 1983, dosud jich bylo 486 a dalších 72 transplantací ostrůvků.

invArena

1 komentář

  1. Mam 14leteho vnuka od 6let trpi cukrovkou 1typu chtela jsem se zeptat od kdy je Mozna transplantovat ty to bunky tento tyden jsme presli na in pumpu Ale nejak mu nevyhovuje je totis zapaleny sportovec hraje fotbal a kid box Strasne rada Bych mu pomohla on si totis pripada s tou pumpou jako mrzak dekuji za odpoved Jana Jelinkova

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.