Vojta: Život se mi obrátil naruby

Tak trochu rozmar pacienta Tomáše Vojty přivedl sokolovské chirurgy ke světově unikátní operaci žlučníku u člověka s břišní dialýzou. Čtyřiačtyřicetiletý muž odmítal zavedení kanyly do krční žíly. „Je to takový malý ropovod,“ říká.

„Už před patnácti lety jsem viděl pacienta, kterému do krční žíly bolestivě zaváděli kanylu. Byl to takový malý ropovod. Také můj otec byl na hemodialýze závislý. Viděl jsem, jak ho to ničilo. Já jsem to podstoupit nechtěl,“ vysvětloval Vojta včera, když lékaři prvenství oznamovali.

Pochválil chirurgy, že svou práci 28. května odvedli perfektně. Už dva dny po operaci chtěl jít domů. Musel ale v nemocnici zůstat celkem devět dnů pro případ, že by nastaly komplikace. Těší se na transplantaci. Jedině ta mu dá volnost, která mu kvůli nefunkčním ledvinám chybí.

„Domácká“ břišní dialýza je pohodlnější než dojíždět třikrát týdně na čtyři až šest hodin na středisko na hemodialýzu.

Ale i komfortnější metoda má svoje úskalí. Každý večer před spaním se Vojta připojuje k přístroji hadičkou, která mu trčí z břicha. Ležet může jen na boku nebo na zádech. Jinak by aparát začal v noci houkat.

A ještě jednu ruční výměnu musí pacient zvládnout vždy přes den. I s přípravou mu trvá 40 minut, než z břicha hadičkou vypustí a zase do něj napustí něco málo přes litr speciálního roztoku. Jím se škodlivé látky z těla odvádí. Nemocný se tedy musí držet poblíž domova a dbát na hygienická pravidla, aby se do těla nedostala infekce. Kdyby na úkon zapomněl, začala by se mu točit hlava a zvýšil by se tlak.

„Zdravý člověk si neumí představit, co to obnáší. Obrátí se vám život naruby. Musíte si úplně jinak zorganizovat domácnost. Přijdete o práci. Nemůžete si jen tak odjet někam na tři dny,“ líčí pacient.

Problémy s ledvinami u něj začaly před patnácti lety. Deset let pak dojížděl na hemodialýzu, než z osobních důvodů přestal. Vloni v listopadu se do ordinace vrátil ve vážném stavu.

Po úspěšné operaci žlučníku čeká Vojta na novou ledvinu od živého či mrtvého dárce. Rodinu nechtěl o dárcovství žádat. „Příbuzným jsem to zakázal. Nikdo z nich kvůli mně trpět nebude. Otec transplantaci kdysi odmítl, bylo mu už 70 let a řekl, že si ji víc zaslouží někdo mladší. Tak si to vyberu já.“

Mladá fronta Dnes

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.