Za invaliditu mohou hlavně nemoci

ilustrační foto: Flickr.com

V Česku žije asi 413 tisíc invalidů. Invaliditu lidé přitom hodně podceňují. Krátkozrace se domnívají, že jich se toto riziko netýká. Myslí si, že když budou opatrní a nezpůsobí si úraz, invalidní stav jim nehrozí.
To je však omyl, protože ve většině případů mohou za invaliditu závažná onemocnění, jak uvádějí data pojišťoven.

Lidé si pod invaliditou nejčastěji představují člověka na vozíku, někoho, kdo nemůže chodit. Předpokládají totiž, že nejčastější příčinou invalidity je úraz. To je ovšem omyl. Úrazy se podílejí na vzniku invalidity jen čtyřmi procenty. V 96 procentech případů je invalidita zapříčiněna závažným onemocněním. Nejčastěji se jedná o onemocnění kosterní a svalové soustavy.

Případná invalidita znamená pro nemocného velký finanční problém. Když člověk nemůže pracovat, hrozí mu i jeho rodině výrazný pokles životní úrovně. Platí přitom, že čím vyšší byl životní standard, na který byl konkrétní člověk zvyklý, tím větší je jeho propad v případě takové závažné události. Zabránit propadu může jen vhodné pojištění.

Například člověka s průměrnou mzdou postihne v případě invalidity třetího stupně asi padesátiprocentní pokles příjmů. U nižšího druhého stupně pak asi dvoutřetinový. Při invaliditě prvního stupně poklesne příjem pracovníka zhruba o sedmdesát procent. Při průměrné mzdě 40 086 korun a 40 započtených letech by byl důchod ve III. stupni 19 671 korun, ve II. stupni 11 786 korun a v I. stupni 9 157 korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.