Potíte se? Pozor na celer a česnek

Jak se zbavit v těchto horkých dnech nepříjemného pocení? Může pomoci nejen dobrý antiperspirant, ale i změna jídelníčku. Přečtěte si rady, kterým potravinám bychom se měli spíše vyhýbat a které naopak jíst více…

Příčinou nadměrného pocení může být nejen horké letní počasí, ale také konzumace pálivých jídel či dokonce vrozená nemoc, tzv. hyperhidróza. Změňte jídelníček, a pocení nebude již tak nepříjemné.

1 Jezte okurky!

Na pocení skvěle zabírají okurky! Velkými nepřáteli jsou naopak česnek, celer a cibule.

Hlavně s česnekem je třeba být opatrný! I když je to léčivá potravina, která funguje jako lék na spoustu neduhů, v případě nadměrného pocení se stává spíše pohromou. Při jeho trávení se totiž vylučuje sloučenina allylmetylsulfid, kterou naše tělo neumí zpracovat, takže ji musí z těla vyloučit. A jak jinak než kůží (pocením) a dechem.

Kromě česneku patří mezi tyhle startéry pocení i chilli papričky a pálivé koření.

2 Zkuste olivový olej

Zatěžuje organismus méně než jakýkoli jiný rostlinný tuk, protože se nám lépe tráví. Když tělo zpracovává jiné tuky, musí usilovněji pracovat, což se ve výsledku projeví nadměrným stresem a zvýšeným pocením.

3 Dopřejte si hodně ovoce

Pokud se chcete potit méně, bez ovoce to nepůjde. Obsahuje totiž 80 % vody, takže vaše tělo hydratuje, a tím snižuje jeho vnitřní teplotu. Když jste chladnější, méně se i potíte.

Ideální by bylo sníst denně aspoň pět porcí ovoce. A úplně nejlepší ze všech druhů je ananas, který navíc detoxikuje a čistí organismus, zlepšuje spalování, napomáhá rozpouštění usazenin v cévním systému a také se po něm i může i hubnout.

4 Bez alkoholu a kávy

Milovníci kávy nebo sklenky vína by měli být střídmější – pokud se hodně potíte a chcete se toho zbavit, neholdujte ani kofeinu, ani alkoholu. Oba nápoje dehydrují, zrychlují krevní oběh, zvyšují srdeční tep, čímž se rozpálíte a hned se začnete potit.

Zkuste nahradit kávu vlažným bylinkovým čajem nebo vodou s citronem!

5 Pijte víc vody

Mnoho lidí si myslí, že čím více člověk pije, tím více se také potí, ale není to tak. (Tělo potom vylučuje více moči, ne potu.)

Budete-li více pít a dáte-li přednost obyčejné a mírně chlazené vodě, sníží se vaše vnitřní teplota a budete se méně potit. Horké tekutiny fungují opačně – zahřívají organismus a nastartují tak proces pocení.

6 Přidejte vitamin B

Vyměňte bílé rohlíky za celozrnné a zvyšte přísun vitaminu B. Ten pomáhá tělu, aby zvládlo všechny důležité procesy bez zbytečné námahy. Bude se vám lépe pracovat, zbavíte se stresu a následně i pocení. Jezte tedy tmavé pečivo, cereálie, ryby, ořechy, banány, hrách nebo mrkev.

7 Používejte antiperspiranty

Používejte i vhodný kosmetický přípravek, který zamezuje pocení. Pozor, nespleťte to a nepoužívejte místo antiperspirantu jen deodorant! Ten sice potlačí „pach“, ale problém neřeší.

Existují však antiperspiranty, které se aplikují na noc, aby se účinné látky z přípravku dostatečně rozložily, a působily pak druhý den co nejdéle.

Víte, že…?

– V normálním prostředí tělo produkuje asi 1/2 l potu, nejvíce se potí dlaně, chodidla, třísla, podpaží a podňadří.
– Nadměrné pocení neboli hyperhidróza se dá odstranit například iontoforézou, což je metoda, při které se zavádí malé množství elektrické energie do vodní lázně, do které jsou ponořena místa postižená hyperhidrózou.
– Odstranit nadměrné pocení lze také chirurgickým odstraněním pokožky v podpaží i s potními žlázami.
– Hyperhidróza někdy souvisí s duševní labilitou.

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.