Kofein není jen v kávě či čaji, ale třeba i v sušenkách nebo bonbonech. Může být pro naše zdraví vážnou hrozbou? Mnozí lidé nemají tušení, kolik kofeinu užívají, míní vědci, kteří nadměrné spotřebě kofeinu připisují problémy s nespavostí, trávením nebo krevním tlakem.
Kofein je sice nejoblíbenější „psychoaktivní droga“ na planetě, ale v USA se teď ptají, zda je rozumné přidávat tento stimulant do dalších každodenních produktů, jako jsou energetické nápoje, sušenky, slunečnicová semínka, směsi ořechů, žvýkačky a bonbony.
Existují i případy fatálního předávkování kofeinem, byť jsou velmi vzácné. Vědci z americké Univerzity Johnse Hopkinse zjistili, že abstinenční symptomy zahrnují únavu, bolesti hlavy, problémy soustředění, bolesti svalů a nevolnost. Ale vědci se zatím neshodnou, zda je užívání kofeinu opravdu škodlivé.
Nedávná studie Harvardovy školy veřejného zdraví totiž uvedla, že „pití kávy nemá žádný vážný škodlivý zdravotní účinek“ a že vypít až šest šálků kávy denně „není spojeno se zvýšeným rizikem úmrtí z jakékoli příčiny“.
Při přiměřeném užití může mít kofein pozitivní účinky. Výzkumy naznačují, že může být spojené se sníženým rizikem rakoviny prostaty a prsu. Nedávná studie spojila pití kávy a čaje s nižším rizikem cukrovky druhého typu.
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léků nicméně slíbil, že „stanoví, jaké je bezpečné množství užívání kofeinu“. Tento krok uvítali ti, kdo se obávají, že kofein často konzumují i v produktech, kde by to nečekali. V důsledku toho si mohou sami nevědomky způsobovat problémy s nespavostí, trávením nebo krevním tlakem.
V USA chtějí spotřebu kofeinu snižovat
Podle BBC News americké úřady prověřují bezpečnost kofeinu v sušenkách a energetických nápojích. Vede je k tomu znepokojení nad „kumulativním efektem“ tohoto stimulantu, který se přidává do čím dál tím většího množství produktů. Je naše společnost poháněná čajem a kávou už příliš závislá na nejoblíbenější droze na světě? ptá se zpravodajský server BBC News.
Bublající konvice, aroma stoupající z šálku, první ranní doušek. To je rituál, bez kterého by ráno pracovního dne bylo pro miliony lidí jednoduše příšerné. Kofein je, jak uvedl list New Scientist, nejoblíbenější „psychoaktivní droga“ na planetě.
Jen ve Spojených státech ho každý den užívá více než 90 procent dospělé populace. Ale v současnosti dokonce i USA – domovina kokakoly či kaváren Starbucks – zpochybňuje, zda je rozumné přidávat kofein do dalších každodenních produktů, jako jsou vaflové sušenky, slunečnicová semínka, směsi ořechů či želatinové bonbóny.
V nedávném prohlášení americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) vypíchl „nešťastný příklad“ žvýkaček Wrigley, kde každý plátek z balení po osmi kusech obsahoval stejné množství kofeinu jako půl šálku kávy. Společnost Wrigley následně oznámila, že ve výrobě tohoto produktu udělá pauzu.
FDA se rovněž zaměřila na energetické nápoje s vysokým obsahem kofeinu a vyjádřila obavy nad „kumulativním efektem“ stimulantu.
„Mnozí lidé jednoduše nemají tušení, kolik kofeinu užívají,“ řekla Lynne Goldmanová, děkanka školy veřejného zdraví a zdravotních služeb Univerzity George Washingtona. V důsledku toho si mohou sami nevědomky způsobovat problémy s nespavostí, poruchami trávení, anebo krevním tlakem. To je zvláště znepokojivé pro rodiče, kterým může dělat problémy kontrolovat, kolik kofeinu vlastně jejich dítě zkonzumuje.
Ale postavit se hegemonii kofeinu na planetě, která každoročně zkonzumuje 120.000 tun této látky, může být velmi těžký úkol. Ve Finsku, které patří k zemím s největší spotřebou kofeinu na světě, průměrný dospělý zkonzumuje 400 miligramů této drogy denně. To je ekvivalent pěti šálků kávy denně a také ekvivalent maximální denní dávky, kterou doporučují britské úřady.
„Myslíme si, že při užívání v přiměřeném množství kofein nepředstavuje riziko,“ řekla Sanna Kiuruová z finského úřadu pro bezpečnost potravin. „Kávu pijí především dospělí, ne děti. A pro nás jsou tyhle dávky docela mírné.“
Ovšem i Finové si začínají dělat obavy z neustále stoupající spotřeby stimulantu. Energetické nápoje s vysokým obsahem kofeinu proto musejí ve Finsku nést zdravotní varování, což bude od roku 2014 rozšířena na celou Evropskou unii.
Slavní pijáci kávy
O francouzském spisovateli a dramatikovi Honoré de Balzakovi se traduje, že pil až 50 šálků kávy denně, bez nichž prý nebyl schopen psát.
* Americký filmař David Lynch sedm let denně jedl ve stejné restauraci v LosAngeles a pil až sedm slazených šálků kávy, čímž si zajišťoval „spoustu nápadů“.
* Skladatel Ludwig van Beethoven si pečlivě odpočítával přesně 60 zrnek kávy na jeden šálek, když si svůj oblíbený nápoj vařil.
– Robbie Williams údajně konzumuje 36 šálků dvojitého espresa a 20 plechovek Red Bullu denně. Někteří kritici v tomto případě už ale kreativní přínos kofeinu považují za poněkud pochybný.
Přidejte odpověď