Dotace se budou rozdělovat jinak

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje nový systém financování služeb pro seniory a postižené. V Radiožurnále o tom hovořila ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (na snímku).



Na sociální služby půjde ještě letos další půlmiliarda korun. K poskytovatelům by peníze mohly doputovat už v červenci.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce začít testovat nový systém financování služeb pro seniory a postižené.Také proto rezort navrhuje, aby pravomoc rozdělovat dotace přešla na kraje o rok později.

Poskytovatelé sociálních služeb tyto kroky vítají. Někteří z nich už dřív varovali, že pokud nedostanou přidáno, budou muset péči omezit, anebo dokonce ukončit.V relaci Radiožurnálu vystoupil jako jejich zástupce prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová v pořadu připomněla, že nejohroženější poskytovatelé sociálních služeb už dostali zhruba před měsícem částku 100 milionů korun a že právě to přispělo k jejich záchraně.

„To znamená, že určitě neskončí jejich poskytování sociálních služeb. A teď je před námi rozdělení oné zmíněné půlmiliardy a to bude probíhat v podstatě stejným způsobem, jako probíhá hodnocení v rámci dotačního procesu,“ uvedla Ludmila Müllerová s tím, že to bude probíhat ve spolupráci s kraji.

„Já bych chtěl poděkovat ministerstvu práce a sociálních věcí a paní ministryni, že bude zvýšení o tu půlmiliardu a ty požadavky, které nesu na ministerstvo práce, jsou zhruba na 1,1 miliardy korun a můžeme konstatovat, že ta půlmiliarda bude stačit k tomu, aby nedocházelo k rušení, ať už existujících sociálních služeb nebo dokonce celých poskytovatelů, byť máme samozřejmě zprávy, že v těch prvních měsících nejistoty došlo ke snížení počtu zaměstnanců v některých regionech v sociálních službách,“ řekl k tomu Horecký z Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Připravuje se nový systém rozdělování dotací

Ministryně práce dále upřesnila, že ministerstvo nechce testovat letos nový model  financování sociální péče. „My ho chceme představit a uvést v činnost, to znamená letos se připravují dotace na rok 2014 a my bychom v roce 2014 už rádi rozdělovali dotace podle tohoto nového modelu, tzv. vyrovnávacího,“ uvedla.

Podle ní se v podstatě jedná o stanovení normativů, to znamená částek, na určitý typ sociální služby tak, aby jednotliví poskytovatelé sociálních služeb věděli nejen na ten jeden rok, ale i v rámci víceletého financování, co mohou očekávat od ať už státu, anebo poté od krajského úřadu.

Nemělo už by se tak stávat, aby se stejné lůžko někde dotovalo částkou například 20 tisíc a jinde třeba 120 tisíc.

„To znamená, že by měla být nastavena jakási úroveň a musím říci, že my ty úrovně a ta čísla k dispozici máme velmi podrobně od roku 2011, teď i roku 2012 a budeme je právě k tomuto způsobu hodnocení používat,“ poznamenala Ludmila Müllerová.

„My jsme jako poskytovatelé ten požadavek na nějaké normativní financování dali poprvé v roce 2009, když se odkládal ten přechod na kraje, jeden z těch tří nebo ten teď plánovaný a určitě to vítáme. Ono to má samozřejmě ještě ten druhý rozměr, který byl zmíněn. Poslední tři roky docházelo k tomu, že byly rozděleny dotace a během roku na základě tlaku poskytovatelů a na základě možných negativních dopadů tam přibývaly další a další peníze a dnes jsme toho také svědky. Takže druhý rozměr je, kolik těch celkových peněz bude k dispozici pro rok 2014 tak, aby nedocházelo k tomu, že sice budou spravedlivé a transparentní normativy, které určitě vítám, ale budou na takové úrovni, že mohou být některé služby ohroženy. Takže je potřeba si uvědomit i tu celkovou částku, která se bude formovat v rámci rozpočtu na rok 2014,“ reagoval na to Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Místo krajů dotace rozdělí MPSV

Místo rezortu práce by měly dotace od příštího roku rozdělovat kraje. Ministerstvo ale navrhuje, aby se to o rok posunulo. „Už jsem zaznamenala i požadavek na to, aby se ta účinnost prodloužila o dva roky vzhledem právě k očekávaným volbám v roce 2014. To znamená přijde nová politická reprezentace. Tak aby měla možnost se jednak seznámit s novým systémem a jednak třeba i navrhnout nový způsob nebo jiný upravený způsob přidělování dotací prostřednictvím krajů,“ vysvětlila ministryně.

Asociace se záměrem, aby dotace i příští rok rozděloval MPSV místo krajů, souhlasí. „Tam jsou důležitá pravidla, principy a normativy, a pokud se mají tzv. vyzkoušet první rok, protože to je něco nového, tak určitě je lepší je vyzkoušet centralizovaným způsobem, to znamená prostřednictvím ministerstva práce a sociálních věcí,“ řekl Horecký.

dle pořadu Radiožurnálu zaznamenala invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.