Do kasičky pro nemocného Ondru přispívali lidé od března

ilustrační foto: premekv / stock.xchng

Návštěvníci kladenských farmářských trhů, které se konaly od půlky března každou středu dopoledne na náměstí Starosty Pavla, mohli kromě nákupů regionálních potravin přispívat do kasičky na podporu těžce nemocného Ondry Vaška z nedalekých Mšených Lázní. Ve středu 16. října byl obsah kasičky předán Ondrovi a jeho mamince Lindě Martinovské.

Maminka Ondru vychovává odmala sama. Pro synův transport k lékařům i další běžný život by potřebovala prostorný osobní automobil.

„S rodinou spolupracuji už více než deset let. Ondra má kombinované postižení, trpí autismem, v dětství prodělal hypotonický záchvat při které si poranil hlavu a další komplikace přibyly. Chlapec trpí hypersenzitivitou, nerozumí sociálním situacím a cestování veřejnou dopravou je s ním prakticky nemožné. Pohybuje se za pomoci invalidního vozíku, trpí záškuby, kolapsy i tachykardií a ani chůzi sám nezvládá, jelikož se brzy unaví,“ popsala situaci již v březnu trhovkyně a kamarádka rodiny Helena Holakovská.

Součástí Ondrovy běžné výbavy je navíc i kyslíkový přístroj. Kromě toho se Ondra sám neoblékne a nenají. Nově mu byla diagnostikována i hydradenitida HS, kvůli čemuž se mu v podpaží a tříslech dělají bolestivé vředy,“ dodala Helena Holakovská.

Zákazníci mohli přispět do zapečetěné kasičky přímo na trzích. Ve středu 16. října byla kasička předána Ondrovi a jeho mamince. Dohromady se podařilo vybrat více než deset tisíc korun.

Kdo by chtěl ještě přispět, může tak učinit na transparentní účet: 123-5716420257/0100.

Daniela Martinovská

Kladenský deník

https://kladensky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.