Nejen Sparta a Slavia vítají vozíčkáře. Na stadionech pro ně vzniká nový projekt

Týden co týden si zajít na fotbal, z tribuny podporovat své oblíbence, dát si párek a k tomu třeba pivo. Pro mnohé z nás naprosto běžná záležitost. Ale napadlo vás někdy, jak složité to může být pro fanoušky s handicapem? Naštěstí i pro ně je situace čím dál tím lepší. A teď přichází další posun.

Když hrála letos na jaře pražská Sparta v rámci Evropské ligy proti Liverpoolu, dostalo se jí pochvaly právě za přístup k příznivcům, kteří mají tělesný handicap. „Sparta rozvinula červený koberec pro naše handicapované fanoušky. Dokonce nechali své hráče z týmu do 17 let strávit celý zápas na naší tribuně, aby se o naše fanoušky starali pitím a jídlem. Evropa je v této sezóně radosti. YNWA,“ stálo na profilu liverpoolské asociace pro handicapované fanoušky, stylově zakončené zkratkou slov ze slavné liverpoolské hymny „You´ll never walk alone“, což v překladu znamená „Nikdy nepůjdeš sám“.

Dnes už je běžné, že nejen fotbalové, ale i hokejové a další stadiony disponují vyhrazenými místy pro vozíčkáře.

Právě lidé s handicapem patří často k nejoddanějším fanouškům svých klubů, ať je to třeba na fotbalové Slavii či Spartě, které jezdí podporovat i na zahraniční výjezdy, v hokejové Plzni, kde parta vozíčkářů pravidelně plní svůj sektor hned za plexisklem, ale i v mnoha dalších klubech.

Vozíčkáři do VIP sektorů

Nyní však přichází doba, kdy se servis pro fanoušky s handicapem posune ještě o další level. Sázková kancelář Fortuna totiž spouští pod mottem „Fandíme všichni“ projekt, v rámci něhož ve vybraných a hokejových arénách představí dokonce VIP sektory pro vozíčkáře.

Ti si tak budou moci užít komfort v podobě občerstvení a dalších speciálních služeb. „Reprezentativní prostory VIP jsou dnes nedílnou součástí každé moderní arény, na handicapované fanoušky se ale občas trochu zapomíná. Na stadionech sice mají svůj prostor, faktem ale je, že právě oni musí kvůli návštěvě zápasu vynaložit nejvyšší úsilí, zároveň jsou často fanoušky z těch nejvěrnějších,“ uvědomuje si manažer sponzoringu Fortuny Marek Janoušek.

„Proto jsme se rozhodli jim návštěvu zápasu maximálně ulehčit, vytvořit pro ně zázemí s veškerým servisem a občerstvením po vzoru VIP, aby pro ně fandění bylo tím pravým a jedinečným zážitkem. A třeba i proto, aby ztratili ostych a na fotbal nebo hokej opravdu vyrazili,“ doplnil.

V nadcházejících týdnech budou postupně otevřeny hokejové sektory v Praze na Spartě a v Liberci, ty fotbalové pak u Bohemians 1905 a na Slavii ve Fortuna Areně. Chybět nebudou ani zápasy české fotbalové reprezentace.

„Těšíme se na první hosty, chceme se potkávat a získat zpětnou vazbu. Každý člověk je jiný, má různé potřeby. Tyto informace využijeme k tomu, abychom v dalším kroku prostředí v sektorech udělali ještě zajímavější, a také praktičtější,“ uzavřel Janoušek.

A jak se ke službě dostat? Stačí vyplnit jednoduchý formulář na webových stránkách. Vše ostatní pak už bude na domluvě s člověkem, který se se zájemcem spojí. Kromě samotných vstupenek na zápas tak může nabídnout třeba i zajištění dopravy.

Martin Slabý

https://www.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.