Nová úhradová vyhláška může ohrozit kardiovaskulární péči

Telemedicína Flickr,.com

Na zákroky bude méně peněz

Praha, 17. 10. 2024 – Návrh nové úhradové vyhlášky významně osekává úhrady za kardiologickou a kardiochirurgickou hospitalizační péči – o více než 10 %, což znamená pravděpodobně minus stovky milionů korun. Děje se tak v době, kdy mají nemoci srdce a cév na svědomí asi 40 % všech úmrtí v České republice, a jsou tak s velkým náskokem nejčastější příčinou úmrtí. Pokles úhrad se dotkne většiny kardiovaskulárních center i ambulancí. V konečném důsledku může utrpět jak kvalita, tak rozsah poskytované péče.

Jedním ze základních poslání České kardiologické společnosti je podpora péče o nemocné s chorobami srdce a cév a zvyšování odborné úrovně této péče v České republice. Máme teď vážné obavy, že pokles úhrad v kardiologii, ke kterým má podle návrhu nové vyhlášky dojít, může kvalitu kardiovaskulární péče negativně ovlivnit,“ říká předseda České kardiologické společnosti prof. MUDr. Petr Ošťádal, Ph.D., FESC.

Pokles úhrad za péči o pacienty s nemocemi srdce a cév se dotkne většiny kardiovaskulárních center. Hrozí, že lékaři budou muset v příštím roce velmi zvažovat, jaké kardiologické zákroky budou schopni provést – ke snížení úhrad totiž dojde zejména u nich. Stejně nebo ještě více se restrikce týkají i kardiochirurgických výkonů. „Snížení úhrad za operace srdce může mít nepříznivý dopad na jejich dostupnost,“ vysvětluje prof. MUDr. Jan Vojáček, Ph.D., předseda České společnosti kardiovaskulární chirurgie. Ani velké nemocnice si totiž podle něj nemohou dovolit hospodařit se ztrátou.

Ze všech lékařských oborů se nová úhradová vyhláška dotkne nejvíce právě kardiologů a kardiochirurgů. A to navzdory tomu, že na nemoci srdce a cév v Česku ročně zemře téměř 50 000 pacientů. Celkem se v tuzemsku s kardiovaskulárními onemocněními potýká přibližně 3,5 milionu lidí. „Pokles úhrad nás zaskočil. V nejbližších dnech ale kardiovaskulární centra neplánují jakkoli omezovat péči o pacienty. Rádi bychom vše probrali s ministerstvem zdravotnictví, protože s námi do této chvíle o úhradách nikdo konstruktivně nejednal,“ doplňuje prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., FESC, místopředseda České kardiologické společnosti.

Významné snížení výdajů za péči o pacienty je podle kardiologů v přímém rozporu s tím, s jakou situací se Česko potýká. „Situace je u nás bohužel alarmující. Ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi je ČR na 10. nejhorším místě v úmrtnosti na kardiovaskulární choroby – ty u nás ročně nepřežije přibližně třikrát více lidí než například ve Francii. Stále věříme, že ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví uděláme vše pro to, abychom tato nepříznivá čísla zvrátili,“ říká prof. Ošťádal.

Kardiologové upozorňují také na to, že je úhradová vyhláška v rozporu s připravovaným Národním kardiovaskulárním plánem, jehož cílem je zvýšit dostupnost a kvalitu poskytované péče. „Navzdory všem okolnostem bychom rádi dál postupovali v souladu s tímto plánem, který má sloužit především našim pacientům,“ dodává prof. Linhart. „Jak kardiologové, tak i kardiochirurgové jsou připraveni společně s ministerstvem zdravotnictví hledat cestu, která povede k racionálnímu využití dostupných prostředků – tak aby kardiovaskulární péče i její rozsah zůstaly zachovány,“ uzavírá prof. Vojáček.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.