Součástí mezinárodní konference Život s autismem byly užitečné workshopy

ilustrační foto: Flickr.com

Velmi bohatý program měla mezinárodní odborná konference „Život s autismem“, jejíž 6. ročník se konal ve čtvrtek 10. října na naší fakultě. O tuto akci bývá vždy velký zájem, protože nabízí mnoho užitečných i praktických informací a rad vycházejících jak z odbornosti, tak z osobní zkušenosti.

Součástí akce byly opět velmi zajímavé workshopy. Kromě mnoha odborníků přítomných v sálech oslovila také řadu rodičů a dalších zájemců o toto téma, kteří nemohli do Českých Budějovic přijet – proto i letos byla konference hybridní, tzn. účastníci mohli být osobně přítomni, nebo mohli konferenci sledovat online, což jim nebránilo ani v možnosti klást otázky. Organizátoři napočítali 233 účastníků.

Na 10. října každoročně připadá Světový den duševního zdraví, proto se tato akce pořádaná již tradičně na ZSF JU drží tohoto termínu. Svým rozsahem a zaměřením nemá na jiné vysoké škole v ČR obdoby. Konala se opět v největších sálech E a F ve 2. patře budovy Vltava, a to pod záštitou děkanky fakulty Ivany Chloubové. Ta ji zahájila společně s Jitkou Vackovou, ředitelkou pořádajícího Ústavu sociálních a speciálněpedagogických věd ZSF JU. Děkanka si váží tradice této konference i její odborné úrovně. „Tato akce na naši fakultu patří svým zaměřením, protože jak sociální, tak zdravotničtí pracovníci jsou ti, kteří pečují i o klienty duševním onemocněním, autismem a dalšími potížemi. Jsou těmi, kteří přispívají ke zvyšování kvality života v naší společnosti,“ řekla v úvodu.

U zrodu této konference stál profesor Miloš Velemínský, proslulý pediatr a mimo jiné autor knihy Celebritami proti své vůli, v níž líčí příběhy matek pečujících o děti s různými druhy postižení. Připomněla to docentka Vacková, která si velmi váží všech pečovatelů a rodičů, kteří se dětem s PAS věnují. „Tato práce je neocenitelná,“ řekla s vědomím, že sál je takových lidí plný.

Letošní program byl složený z přednášejících, které si loňští účastníci vyžádali, takže volba témat odpovídala jejich přání, co by chtěli a potřebovali slyšet a podrobněji rozebrat. „Cílem konference Život s autismem je pohled nás, kteří s autisty pracujeme a kteří prožíváme v sociálních službách jejich úspěchy i nepohody,“ uvedla Ingrid Baloun.

Záštitu nad akcí převzala rovněž náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Lucie Kozlová, která promluvila na téma Podpora sociálních služeb pro osoby s poruchou autistického spektra v Jihočeském kraji. Pozvání organizátorů přijala Laďka Votrubová, matka devatenáctileté Sáry a také mimo jiné organizátorka benefičních běhů, která promluví o tom, jak si zjednodušit život s autistou. Její vystoupení všechny v sále nadchlo díky ohromné vynalézavosti a nadšení, s nimiž maminka vysvětlovala, jaké nápady a fígly používá k řešení různých situací v běžném životě: například když potřebuje jít s dcerou k lékaři či k zubaři. Energická žena ukázala, jak se dívka odmalička vyvíjela a co vše musela rodina přijmout a vybojovat. Projevila velkou vděčnost zdravotnickým pracovníkům, kteří přistoupili na její metody založené na tom, že své dítě dobře zná, takže se pak mnohé dá zvládnout mnohem snáz, s nadějí, úlevou a dokonce i s radostí.

Po obědě nastal čas na téma Nastavování podpory dítěti se SVP a naplňování nejen jeho vzdělávacích potřeb na ZŠ díky spolupráci školního speciálního pedagoga a psychoterapeuta s přesahem poznatků a zkušeností do dalších oblastí života dítěte. Představila ho garantka konference Ingrid Baloun, která je kromě své práce odborné asistentky na naší fakultě také ředitelkou Centra rozvoje Fénix. S ní vystoupila Lucie Michalčíková, výchovná poradkyně ze Základní školy v Soběslavi.

Od 14 hodin se pak konaly tři workshopy, které se opakovaly ve dvou kolech, aby se jich mohli zúčastnit všichni zájemci a vzájemně se vystřídat. Organizátoři připravili tato témata: Možnosti fyzioterapie a ergoterapie u dětí s poruchou autistického spektra, Všední logopedie nevšedně a Cvičení pro děti: Logo-Jóga.

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity

Českobudějovický deník

https://ceskobudejovicky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.