Skandál ve speciální škole v Praze? Družinářky údajně šikanovaly postižené děti

foto: Lance Neilson / Flickr.com

Policisté vyšetřují chování dvou bývalých družinářek ze speciální základní školy v Praze. Ty měly údajně fyzicky i slovně napadat děti s mentálním postižením. Rodiče devíti dětí podali trestní oznámení a požadují přísnější kontrolní mechanismy ve školách. Obě ženy vinu odmítají.

Svědectví, včetně nahrávek, tvrdí, že děti byly podrobeny psychickému i fyzickému násilí – družinářky je údajně bily tvrdými předměty, tahaly po zemi a dokonce je nechávaly v pomočeném stavu.

„Nejhorší, co jsem zažil, byly rány pěstí do hrudníku, úder rumba koulí do hlavy, házení dětmi na lavici vší silou,“ popsal serveru Seznam Zprávy jeden z bývalých asistentů pedagoga, který na incident upozornil a chování vychovatelek zaznamenal i na zvukové nahrávky.

„Jsou to děti pohybově omezené. Zacházely s nimi jako s kusem hadru. Nepříčetně na ně řvaly a urážely je,“ dodal.

Po vzájemné dohodě s ředitelem opustily ženy školu koncem května, rodiče však o situaci nebyli informováni až do konce školního roku. Poté, co se dozvěděli o závažných obviněních, obrátili se na policii.

Rodiče devíti dětí dokonce podali trestní oznámení. Jejich advokátka varuje, že pokud nebudou zavedeny přísnější kontrolní mechanismy, podobné případy se mohou opakovat. Družinářky totiž odešly dobrovolně, což znamená, že mají možnost hledat práci s dětmi jinde.

Družinářky: Jsme nevinné

Serveru Seznam Zprávy, který na incident upozornil, se podařilo vychovatelky kontaktovat, obě ženy ale trvají na své nevině. „Udělali proti nám komplot. Strašlivým způsobem nás poškodili,“ řekla jedna z nich.

Ředitel školy o problému údajně věděl už od 15. května, ale rodiče neinformoval. Přesto se magistrát, který školu zřizuje, postavil na stranu ředitele s tím, že neměl dostatek důkazů k podání trestního oznámení.

Česká školní inspekce ovšem konstatovala, že škola nedostatečně sledovala chování svých zaměstnanců, a označila to za systémové selhání.

Natálie Tvrdíková

Deník.cz

https://www.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.