Laskavá Anička Slováčková: Proplakané dny, chemoterapie. A hejtři komentují nohy

foto: Studio Cl Art / Photl.com

Aničce Slováčkové život nakládá. Poprvé si od lékařů vyslechla zdrcující diagnózu před pěti lety, podruhé před rokem. Dcera Felixe Slováčka a Dagmar Patrasové se se svým bojem s rakovinou nestahuje do soukromí: svoji bolest, někdy bezmoc a často také dobré dny sdílí se svými fanoušky na sociálních sítích. Řadě z nich svou otevřeností pomáhá zvládnout i jejich vlastní trápení.

Zpěvačka Anna Julie Slováčková měla o své kariéře a budoucnosti poměrně jasno: jako dítě slavných rodičů tíhla k umění – k herectví a zpěvu zvláště. Ve čtyřiadvaceti letech ji ovšem v běhu zastavila naprosto nečekaná diagnóza. Rakovina prsu. Prošla drsnou, ale účinnou léčbou, nemoc porazila… a před rokem si diagnózu vyslechla znovu. Rakovina se jí po letech vrátila – tentokrát zasáhla plíce.

„Je to rok, co jsem nastoupila znovu na léčbu. Rok, co chodím pořád a stále pravidelně na chemošky. Náročnej, únavnej. S často prospanými, probulenými, bolavými dny. Dny, kdy jsem se na zpívání necítila třeba i z důvodu alergických reakcí po celým hrudníku, kterej jsem samozřejmě měla celej koncert odhalenej – ale díky Bohu, jak se říká – divadlo léčí… takže aspoň na tu chvíli to bylo v cajku,“ napsala před pár dny na svůj instagramový profil.

Ne, nejsem v pohodě

Kdo nezažil na své vlastní kůži, jen těžko si dovede představit, čím vším si mladá žena v jinak krásných čerstvých devětadvaceti letech přesně prochází. Opakovaně.

„I poprvé, když jsem onemocněla, i teď, mi spousta lidí říkala – dokud mi neslezlo obočí a řasy a dokud jsem nebyla chodící otok – že vypadám úplně v pohodě. Ale nejsem,“ řekla v rozhovoru o svém nekončícím boji Deníku N.

Felix má strach

„Máme strach, ale co můžeme dělat,“ řekl pak nedávno slovenskému společenskému webu Topky její táta Felix Slováček. „Ona je statečná, bojuje, a navíc hraje, zpívá, koncertuje, s kapelou natáčí klipy… Nedovedu si představit, že bych to zvládl,“ dodal s obdivem na adresu svojí dcery, které se prý snaží plnit všechny její sny.

Myslete na svoje zdraví

Ze všech svých chvilkových zoufalství i šoku ze ztráty vlasů a energie se Anička pravidelně vypisuje na svých sociálních sítích – tentokrát ovšem přidala ještě radu: „Je říjen, měsíc, kdy si připomínáme, jak sakra moc důležitá je prevence rakoviny. Jak náročný boj s ní může být. Jak stále není tahle nemoc pod takovou kontrolou, pod jakou by měla být,“ napsala svým sledujícím.

„Většina z vás mě tu sleduje hlavně pro to, že se s touhle mrchou taky potýkám a snažím se vám do hlavy vštěpovat, že čas je při tomhle onemocnění dost klíčová záležitost a tak bychom prevenci, samovyšetření a pravidelné kontroly lékaře neměli za žádnou cenu podceňovat. A prostě vůbec – když se vám na sobě něco nezdá, je lepší strávit jeden den u doktora, než tam pak mít druhý domov,“ napsala od srdce.

A dostalo se jí poděkování mimo jiné i od někdejší české miss a modelky Diany Kobzanové. „Aničko, my se neznáme, ale to nevadí. Děkuju za tenhle post…pro ostatní, co berou zdraví jako samozřejmost. Tobě přeju,ať vše vybojuješ…VYBOJUJEŠ! Mladá, krásná, talentovaná, inspirativní žena se srdcem na dlani…bude zase dobře, myslím na tebe a přeju jen vše dobré,“ napsala Aničce Diana Kobzanová. A podobně se vyjádřila i spousta dalších Aniččiných fanoušků.

Hejtři na sítích

I když se to nedá pochopit, mezi slovy podpory se i na Aniččiných profilech objevují výlevy virtuálních surfařů, kteří na svém profilu nemají vlastní fotku ani žádný post, jenom sledují padesát veřejně známých tváří a častují je hejty neskutečného kalibru.

Například jakási tajemná Ella Průšová měla potřebu napsat Aničce k postu z jejího nedávného koncertu v Lucerně koment: „Že ta holka předvádí nohy jako Golem, marně jsem čekala, kdy začne zpívat, 5 opakujících se slov, to je písnička? Chudák holka, takhle se předvádět, snad nemá zapotřebí?“ ulevila si Ella Průšová.

Jindra přinesla radost

Sílu bojovat s vracející se rakovinou, drsnou léčbou, černými myšlenkami a tu a tam i lidskou blbostí Anička hledá a nachází u svých blízkých, k nimž v poslední době povážlivě přibývá domácích zvířátek. Zatím posledním přírůstkem je roztomilé chlupaté štěně – fenka Jindra.

„Je to psychoterapeutka a osobní trenérka. Musím s ní ráno a večer ven, nemůžu jen ležet v posteli, ať je mi mimořádně blbě psychicky, anebo fyzicky. Prostě Jindra je naprosto přírodní antidepresivum,“ řekla Anička o své dobíječce energie v rozhovoru na webu Deníku.

Zpívala pro postižené povodní

Anička Slováčková navzdory svému náročnému boji s nemocí stihla natočit a vydat album s názvem Osudová a v neposlední řadě i vystoupit na benefičním koncertě pro všechny, které postihla zářijová povodeň.

„Viděla jsem za jeden rok víc míst než za celý život. Zpívala na tak krásných koncertech a akcích. Vlastně mám pocit, že jsem dokázala za ten rok žít víc, než kdy jindy… a za to jsem šťastná. Věřte mi, že to není prd*l, procházet si nějakou zdravotní patálií. Dávejte na sebe pozor a myslete PROSÍM na své zdraví. Ať tu jste pro své milované co nejvíce a můžete žít naplno bez omezení,“ adresovala svým fanouškům na Instagramu slova, jejichž význam a sílu tahle nezlomná a slunečná mladá žena dobře zná.

Ivana Fričová

Moravskoslezský deník

https://moravskoslezsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.