Žádná rivalita. Starosta Chrasti založil pro svého předchůdce finanční sbírku

illustrator foto: g-point / stock.xchng

Krásné gesto učinil současný starosta Chrasti na Chrudimsku Vojtěch Krňanský, když založil na platforně Donio fínanční sbírku pro Tomáše Vagenknechta. Ten byl ve funkci starosty dlouhých 14 let a vinou vážné dopravní nehody před devíti lety se ocitl na invalidním vozíku. Jeho zdravotní stav se horší, proto potřebuje elektrický pohon pro invalidní vozík, který je speciálně určen pro kvadruplegiky.

„Tomáš je bojovník a zaslouží si naši pomoc. Jsou nás tady tisíce a žádná pomoc není malá. Společně zvládneme velké věci a já vám všem chci opravdu předem poděkovat. Garantem sbírky a toho, že každá koruna bude správně použita, jsem jako vždy já,“ vyzval na sociálních sítích Vojtěch Krňanský, který s manželkou přihodil do sbírky první dva tisíce a připojili se k němu i jeho rodiče.

Před devíti lety Tomáš Vagenknecht přežil vlastní smrt, protože jeho zranění byla natolik rozsáhlá, že život Tomáše visel na vlásku. Měl sedm zlomených žeber, která mu prořízla vnitřní orgány, hlava se mu oddělila mezi pátým a šestým obratlem od páteře. Prsty mu museli lékaři přišívat jeden po druhém.

Je to ale bojovník. I když zůstal odkázán na pomoc druhých a na invalidním vozíku jako kvadruplegik. Možnost pohybu a dopravy by ale mohl změnit přídavný elektrický pohon pro jeho invalidní vozík, který je speciálně určen pro kvadruplegiky, avšak stojí více než 143 tisíc korun.

„Peníze z této sbírky budou v plné výši použity na pořízení přídavného elektrického pohonu k invalidnímu vozíku Klaxon RACE, který stojí více než 143 tisíc korun, což si Tomáš z finančních důvodů nemůže dovolit. V případě, že by se vybral nedostatek peněz na elektrický pohon, budou veškeré prostředky použity na další kompenzační pomůcky, které Tomášovi umožní žít plnohodnotný život. V případě, že vybereme více finančních prostředků než je potřeba, budou tyto peníze navíc, použity na Pomoc lidem postiženým povodněmi 2024,“ upřesnil použití vybraných peněz chrastecký starosta Krňanský.

Prozatím je vybrána třetina cílové částky, sbírka potrvá ještě 50 dní. Chcete také pomoci? Můžete tak učinit na stránce Donio ZDE: https://donio.cz/elektricky-pohon-k-invalidnimu-voziku-pro-tomase?utm_source=copylink&utm_medium=socialshare&utm_campaign=share_button&utm_content=fa970c81-226d-4e94-8fb2-906f8937c48b&fbclid=IwY2xjawF5kFxleHRuA2FlbQIxMAABHSGfmJ49SifZkymRhQ0OzxVUj21ZgajkukvRfPPzuBscZjSXIeZJWKy0NA_aem_7y1uexRSopNFlietZxS_cw

Romana Netolická

Chrudimský deník

https://chrudimsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.