Koncert ke Světovému dni zraku s Lions Clubem Plzeň Bohemia

foto: Deyvid / stock.xchng

V Katedrále sv. Bartoloměje v Plzni se uskutečnil Koncert Vivat Vivaldi ke Světovému dni zraku, který ve spolupráci s Plzeňskou filharmonií uspořádal Lions Club Plzeň Bohemia.

V rámci této hudební události mimořádné koncertní řady konané dne 11. října zazněly skladby italského barokního hudebního skladatele a houslového virtuosa Antonia Vivaldiho. Návštěvníci zcela zaplněného monumentálního prostoru gotického chrámu, v úvodu vyslechli výběr ze Čtyř koncertů pro housle a smyčcový orchestr, op. 8 z autorova nejznámějšího díla Čtvero ročních dob. Účinkovaly absolventky pražské konzervatoře Jana Deyla, sopranistka Petra Musilová, hudební provedení na flétnu zaznělo v podání Evy Blažkové. Plzeňské renomované hudební těleso dirigoval Chuhei Iwasaki. Průběh slavnostního večera moderovala Irena Pulicarová.

Lions Club Plzeň Bohemia působí v Plzni od roku 1996 jako součást světové humanitární organizace LC International, jejímž posláním je pomoc všem handicapovaným a potřebným. Zaměřuje se zejména na pomoc zrakově postiženým a prostředky k tomu získává pořádáním dobročinných společenských a kulturních akcí. Jednou z nich byl již 18. koncert konaný ke Světovému dni zraku (každoročně připadá na druhý říjnový čtvrtek), již tradičně ve spolupráci s Plzeňskou filharmonií. Dlouhodobě podporuje ZŠ a MŠ pro zrakově postižené a vady řeči v Plzni. V rámci koncertu každoročně předává ocenění a finanční dar osobnostem se zrakovým handicapem či kombinovaným postižením mladým úspěšným studentům, sportovcům či umělcům. Letos získal ocenění Mgr. Jaromír Tichý, Ph.D., které převzal z rukou prezidentky Lions Clubu Plzeň Bohemia Mgr. Věry Krbůškové. Oceněn byl za příkladnou píli, vytrvalost a ochotu pomáhat druhým.

Jaromír Tichý se narodil s vážným zrakovým postižením. Základní školní docházku absolvoval v ZŠ a MŠ pro zrakově postižené a vady řeči v Plzni, poté absolvoval Církevní gymnázium v Plzni a následně vystudoval na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity v Plzni magisterský obor Sociální práce a sociální politika. V roce 2018 po předchozích značných zdravotních potížích, zahájil doktorské studium, které završil v závěru roku 2023 obhajobou disertační práce. Již v průběhu doktorského studia přednášel na odborných konferencích a ve svém výzkumu se věnoval kurzu pohybu s odečítačem na internetu pro nevidomé. Jaromír Tichý pracuje na pozici instruktora PC v neziskové organizaci TyfloCentrum v Plzni. Učí nevidomé a slabozraké klienty pracovat s počítačem, vyhledávat informace na internetu a také vytvářet webové stránky. Kromě toho pomáhá s opravami ozvučených počítačů či mobilních telefonů a koordinuje pořizování nových pomůcek. Se svými kolegy podporuje a propaguje přístupnost webových stránek pro lidi se zdravotním postižením. Neustále se vzdělává a pokračuje ve své aktivní snaze zlepšovat dostupnost kvalitních ICT kurzů pro lidi se zrakovým handicapem.

Eva Hubatová

Plzeňský deník

https://plzensky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.