Nemoci srdce, ledvin a metabolismu se řadu let schovávají

ilustrační foto: stockimages-FreeDigitalPhotos

Praha, 16. 10. 2024 – Mravenčí práce – tak by se dalo nazvat úsilí lékařů objevit včas cukrovku, selhávající ledviny nebo srdce. Všechny tři nemoci se totiž umně schovávají a téměř nijak na sebe zpočátku neupozorňují. Když už se to však stane, pacientovi doživotně značně ztrpčí život. A pokud lékař narazí na jednu z nich, je velice pravděpodobné, že ve skrytu už číhají další dvě. Srdce, ledviny a nemoci metabolismu, jako je právě cukrovka, jsou totiž „spojené nádoby“.

Jednotlivé nemoci se tiše rozvíjí i 10 let, než pacient něco opravdu pocítí. Pokud chodí na preventivní prohlídky, projeví se znaky, že se v těle děje něco nekalého, včas. Pak je ale třeba pátrat i po dalších nemocech, které mohou s tou původní souviset. Když pacientovi začíná selhávat srdce, ovlivňuje to i funkci ledvin a naopak. Změny v organismu, které vedou k cukrovce 2. typu, často zároveň zvyšují krevní tlak, jenž škodí srdci i ledvinám,“ vysvětluje MUDr. Michal Krčma, Ph.D., vedoucí lékař diabetologického centra FN Plzeň.

Podle specialistů trpí 60 % pacientů s chronicky poškozenými ledvinami zároveň kardiovaskulárním onemocněním. Přibližně u 1 ze 3 pacientů s cukrovkou 2. typu nefunguje správně srdce. Až 40 % pacientů s diabetem má i chronické onemocnění ledvin – zvýšená hladina cukru je poškozuje a jizví. Proto je dle expertů nutné již od začátku onemocnění pravidelně sledovat pacientovo srdce a ledviny, i když má stabilní hladinu cukru.

Selhání ledvin nijak nebolí, odhadem 5–10 let se rozvíjí a člověk to nijak nepocítí. Když ano, tak je téměř pozdě. Stačí přitom chodit na preventivní prohlídky, kde se měří hladina kreatininu v krvi a nejlépe i bílkovina v moči a ty jasně odhalí, zda je s ledvinami vše v pořádku nebo ne,“ říká MUDr. Krčma, Ph.D. Stejně tak je v rámci prevence možné měřit hladinu natriuretických peptidů, které ukazují na možné selhání srdce. Pro prevenci diabetu lze sledovat hladinu cukru v krvi nalačno, což je také běžnou součástí preventivní prohlídky.

„Všechny tři zmiňované nemoci se často pojí s obezitou a vyšším věkem. Přibývá chronických selhání ledvin, srdce i cukrovky. Minimálně rozvoji diabetu a srdečního selhání lze částečně předejít úpravou životního stylu a v případě, že nám genetika rozdala ‚špatné karty‘, alespoň oddálit jejich plné rozvinutí. V tom nám mohou pomoci některé moderní léky, například ze skupiny gliflozinů. Včasné nasazení léčby snižuje u rizikové populace počet hospitalizací pro selhání srdce o 25–30 %, snižuje úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění a oddaluje dialýzu o řadu let,“ doplňuje lékař.

Aby dosud zdravý člověk udělal maximum možného pro prevenci těchto metabolických onemocnění, stačí podle MUDr. Krčmy po malých krůčcích upravit životní styl na jeho zdravější variantu – tedy ujít o pár set kroků denně více, o několik pater do schodů více, sníst o jeden koblížek méně. „Zpočátku stačí málo a zásadně to změní budoucnost. Když už musíme zasahovat my, jde o velké skoky, které bolí,“ dodává odborník.

O srdečním selhání:

Chronické srdeční selhání postihuje více než 60 milionů lidí na celém světě, v ČR je nejčastější příčinou hospitalizace u lidí nad 65 let. V příštích 25 letech lze dle odborníků očekávat 50% nárůst hospitalizací pro srdeční selhání. Obecně kardiologové odhadují, že v roce 2030 se bude v Česku léčit až 600 000 nemocných s touto diagnózou. Mezi nejčastější příznaky srdečního selhání patří dušnost, otoky nohou a únava. Příčiny selhání srdce jsou různé, může je mít na svědomí například prodělaný infarkt, chlopenní vada, neléčený vysoký krevní tlak či arytmie. Více informací a jednoduchý test je na www.srdcedycha.cz.

O chronickém onemocnění ledvin (CKD)

Jde o dlouhý a obvykle pomalý proces, v jehož průběhu ledviny postupně ztrácejí svou funkci. Zpočátku si pacient ani nemusí všimnout, že je nemocný. Může ztratit až 90 % funkce ledvin, aniž by měl jakékoliv příznaky. CKD postihuje až 10 % populace, trpí jím 1 z 5 mužů a 1 ze 4 žen ve věku 65 až 74 let. CKD je jednou z chronických komplikací diabetu (1. i 2. typu).

O cukrovce 2. typu

Diabetes je chronické onemocnění, při kterém tělo není schopné vyrábět anebo účinně využívat inzulin. To způsobuje dlouhodobé zvýšení hladiny cukru v krvi, což může vést k poškození řady orgánů v těle, například ledvin, srdce, očí, nervů a dalších. Zpočátku se cukrovka výrazně neprojevuje, později lidé pociťují žízeň, častěji chodí na toaletu, jsou unavení, mají hlad, cítí mravenčení v rukou a nohou, vidí rozmazaně a hojí se jim hůře poranění. Závažným komplikacím lze předejít úpravou životního stylu a užíváním moderních léků. Více informací na www.osladtocukrovce.cz.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.