Drahé vysoušení po povodních  

Prima – Hlavní zprávy

Lidé v oblastech, které postihly povodně, se snaží co nejrychleji opravit a vysušit své domovy, aby se mohli nastěhovat zpět ještě před zimou. Vysoušení ale trvá dlouho a je nákladné. Někteří majitelé domů se proto pokusili požádat o úlevy dodavatele elektřiny. Například firma ČEZ ale tvrdí, že jim vyhovět nemůže.

Pan Jaroslav měl při povodních víc jak metr vody v celém domě. Teď se ho snaží vysušit a opravit. Nejdřív používal tři vysoušeče, teď už zapíná jen jeden.

Jaroslav Ficnar, majitel domu zničeného povodněmi
——————–
Vychází to na necelých 200 Kč na den, kdybyste jel 24 hodin denně, tak to máte 6 000 měsíčně. Samozřejmě u těch starších typů, kde ta spotřeba může být dvojnásobná, trojnásobná, jste někde na 12, na 18 tisících měsíčně.

red
A tak se snaží, aby se zatím mohli alespoň do jednoho pokoje vrátit jeho rodiče. Na zbytek chybí peníze.

Jaroslav Ficnar, majitel domu zničeného povodněmi
——————–
To jakžtakž pomohlo, vysychá to.

moderátor
——————–
To pan Zdeněk přes den topí v krbu a vysoušeče pouští jen v noci. Lidé v postižených oblastech by ale potřebovali vysoušet nepřetržitě, a to s několika přístroji najednou. Ale finanční situace jim to nedovoluje. A hlavně, blíží se mrazy.

Zdeněk Mazák, obyvatel zaplavené obce
——————–
A jestli se to nevysuší, ty domy, tak začne mrznout a roztrhá to mráz a máme po barákách. Při povodni nespadly, ale můžou spadnout teď.

Jaroslav Ficnar, majitel domu zničeného povodněmi
——————–
Jinak samozřejmě na každou místnost jeden vysoušeč, což máte osm, deset vysoušečů, což by samozřejmě znamenalo měsíčně spotřebu někde 80 000.

moderátor
——————–
Lidé se obrací s prosbou o pomoc na ČEZ.

Jaroslav Ficnar, majitel domu zničeného povodněmi
——————–
Bylo mi řečeno, že víceméně promine dvě splátky, které se stejně ve finálním vyúčtování projeví, takže pomoc veškerá žádná.

Zdeněk Mazák, obyvatel zaplavené obce
——————–
Tady těch pár korun by jim asi nic neudělalo, kdyby nám třeba do konce roku dali nějakou slevu nebo nevím.

Roman Gazdík, mluvčí Skupiny ČEZ
——————–
V našem případě vlastně není možné, že bychom dávali speciální pomoc skrze ty ceny elektřiny. My jsme velký, jsme majoritní dodavatel a mohlo by to být považováno za nekalou soutěžní praktiku, to znamená, ale je tady stát, který přichází a pomáhá těm zasaženým lidem a pomáhá cíleně.

Petr Kulhánek, ministr pro místní rozvoj /za STAN/
——————–
Ano, tu energetikou náročnost bychom rádi kompenzovali jednoznačně. Tam je třeba, aby ti lidé, kteří budou potom dostávat vyúčtování, tak aby je měli k dispozici, protože z toho se pak dá usoudit, jak můžeme pomoct.

moderátor
——————–
Podle ministra Kulhánka se programy právě na tuto pomoc lidem teprve tvoří.

CNN Prima News.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.