Politická debata s Alenou Schillerovou a Marianem Jurečkou  

Alena Schillerová

 Prima – Partie


Návrh, který má umožnit zvýšení platů politiků, míří do vlády, a to právě v době, kdy kabinet hledá v rozpočtu každou korunu a podle Národní rozpočtové rady některá čísla nesedí. Kdo si zaslouží víc peněz? A na kom se má naopak šetřit. Diskutovat tady budou ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová a hned po nich čtveřice zástupců vládních i opozičních stran. Eva Decroix z ODS, Aleš Juchelka z ANO, Petr Letocha za STAN a Lucie Šafránková z SPD. Ještě jednou vítejte a vítám i své dnešní hosty. Pan Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL, dobrý den.

A paní Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO a místopředsedkyně hnutí.
Já děkuji, že jste pozvání přijali. Pojďme rovnou na to první velké téma, které celý týden plnilo zpravodajství a noviny. Jak prorostou platy politiků. Návrh Ministerstva práce a sociálních věcí zní 13 %. To jsou u nejvyšších ústavních činitelů desítky tisíc korun měsíčně navíc. Vláda to po silné kritice nakonec nechce. Rozhodne příští týden. Pane ministře, proč jste to nakonec vůbec navrhli, když jste věděli, že to nakonec nebudete chtít? A vzbudí to takto silný odpor?

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já vám na to odpovím a dovolte mi i na základě debat tedy běželi i tady na Prima CNN říct jednu důležitou věc. Ty debaty se tady vedly v roce 2012, 13, 14 jako velmi intenzivně a hledal se mechanismus, jak navázat platy politiků, státní zástupce a soudců, což je jedna možná lidí, kteří jsou v této specifické oblasti takto nastaveny na nějaký transparentní předvídatelný mechanismus, který odpovídá situaci v naší ekonomice.

moderátorka
——————–
Říká se tomu Automat.

Marian Jurečka,
A v roce 2015, já jsem u toho stolu tehdy seděl, se ta dohoda našla v roce 2015. Byl to Andrej Babiš, Tomio Okamura a všichni včetně tehdy sociální demokracie, řekli jsme, navážeme to na vývoj průměrné hrubé měsíční mzdy v národním hospodářství. To se tenkrát také stalo a od roku 2016 tento automat tady jede. To znamená, to řešení se dávno našlo a bylo transparentní, férové, tak jak rostly platy a mzdy lidem, tak to rostlo těm politikům, státním zástupcům a soudcům. Sáhlo se do toho poprvé v roce 2021, kdy se to zmrazilo, pak se to zmrazilo v roce 2022. A fakticky se to zmrazilo i v roce 2024. To znamená, za poslední čtyři roky máme tři roky zmražené platy u těchto tří skupin. A ty skupiny jsou takto spojené, protože se počítají ze stejné platové základny a v daňovém balíčku konsolidačním se tam ten koeficient upravil, tím se to pro tento rok taky fakticky zmrazilo. Soudci to dali k Ústavnímu soudu a ten Ústavní soud řekl, tak to ne, my tuhle část ustanovení, který tam teda tam byla vložena v tom balíčku, my to rušíme, to znamená nejenom ke svým soudcům, ale pro všecky tři skupiny tu platovou základnu ruší a říkají soudcům to doplaťte, čímž říkají, ti jsou jinej vesmír. Na ty se nemůže sáhnout a ten zbytek si nějak vyřešte.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře, promiňte, promiňte, vy vysvětlujete to správně, já se k tomu.

Marian Jurečka,
Ale to je strašně důležité proto, aby se pochopilo, že ten systém už tady byl nastaven, pane ministře, já teďka říkám.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Rozhodl v květnu. Od té doby se měli čas něco vymyslet. Tak mě zajímá, proč jste to navrhli takto, protože.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Ten návrh.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Úplně politicky nejchytřejší, veřejnost se to popudilo a stejně říkáte, že to nebudete takto akceptovat.

Marian Jurečka,
Ten návrh, který vlastně úředně vzal to, že se tady zmrazilo po rozhodnutí Ústavního soudu, se vracíme k principu, který byl dohodnut, a to je návrh, který by z toho vycházel. Já vnímám realitu, slyším a říkám, ano, my se dohodneme, já půjdu za opozice, abychom se řekli, co vlastně uděláme, když jsme v roce 2015 uzavřeli všichni dohodu. Bez ohledu na to, kdo byl tedy v opozici, v koalici, jak to teda vrátíme zpátky, protože ten automat už tu byl, jenom si musíme říct, co uděláme si ty tři roky tady byly fakticky mražené. Zohledníme nebo nezohledníme nebo ne, já jsem úplně v pohodě s tím, že nezohledníme. Už de facto jednou provždy se to neodmaže, ale co já říkám, navažme to zpátky na ten automat, který tu byl. Když to vezmeme meziročně mezi letošním a příštím rokem je to zhruba 6,9 %, je růst platů a mezd v této zemi. Ale pak říkám jednu věc a ta je důležitá. Pak ale já budu chtít, ať je to stejně i pro ty soudce i pro ty státní zástupce, protože jestli to má být férové a má to být solidární, tak je celá ta skupina těch zhruba necelých 5000 lidí, kteří v této skupině jsou, ať jsou v tom principiálně úplně stejně.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře, já dám prostor paní Schillerové, ona bude reagovat, ale stejně, promiňte, vy jste mi neodpověděl na tu otázku. V květnu soud rozhodl. Vy jste viděli, že tady je nějaké vakuum, že se to musí vyřešit, protože tam dojde k obrovskému nárůstu platů v případě vicepremiéra, vašem případě 32 400 Kč nárůst. Teď celý týden slyšíte tu rozhořčenou veřejnost, čtete ty články, vidíte ty svoje obličeje i s těmi namalovanými čísly.

Marian Jurečka,
Rozhořčení by bylo úplně stejné, kdybychom tohle řešili v červenci.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Zanedbali to úředníci nebo, vy jste tu debatu mohli vést předtím, ten návrh je na světě.

Marian Jurečka,
My máme pořád do konce roku prostor tu věc vyřešit a vyřešíme ji. Já jsem z pohledu MPSV měl tady také jiné legislativní povinnosti, které děláme, my jsme rezort, který je nejvíc zatížený legislativou. Dělali jsme tady zvýšení minimální mzdy, dělali jsme tady dotažení důchodové reformy a další věci, to znamená, jako není to tak, že my bychom seděli a čekali, až přijde tady, já nevím, listopad letošního roku, to znamená, odbavovali jsme ty věci tak, jak jsme je dokázali stíhat odbavovat.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Dostaneme se k tomu ještě jednou. Děkuju, pane vicepremiére, paní Schillerová, byl tady rok 2015. I vaše hlasy přispěly k tomu, že tady je ten vzoreček, automat. To znamená velmi zjednodušeně, že platy politiků, ale i soudců státních zástupců rostou podle toho, jak rostla nebo poroste ekonomika. Pak se do toho sáhlo, teď dochází ke skokovému zmražení. Nebylo chybou už do toho šahat a zmrazovat to a pak vlastně vedeme tady tuto debatu?

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Určitě ne. Já nebudu mluvit o roce 15, nebyla jsem u toho. Takže to je nějaká historie. Vezměme si, co se od té doby všechno událo, kolika jsme prošli krizemi, jak to dopadlo na obyvatele, na zaměstnance, na OSVČ, na firmy, na všechny. Přece musí všichni dýchat, teď mluvím tedy o ústavním činiteli, dýchat s tou ekonomikou a já si vzpomínám v roce 21, kdy odhlasovala i stávající koalice tehdejší opozice návrh, poslanecký návrh Andreje Babiše na zmrazení platů ústavních činitelů, věděli, že je před volbami, odhlasovali to, všichni zvedli ruku, dostalo se to do Senátu, ten to odmítl. Vrátilo se to, spadlo to pod stůl, takže naprosto falešně to odhlasovali, věděli, že nic nebude. Nicméně Andrej Babiš to podal znovu i v tomto volebním období, několikrát jsme iniciovali zařazení tohoto bodu, několikrát jsme iniciovali a řeknu ještě jednu důležitou věc, iniciovali i mimořádnou schůzi na téma jeho poslaneckého návrhu na zmrazení platů ústavních činitelů. Kde on ale striktně i před rokem i v roce 21 i nyní odděloval soudce a státní zástupce vědom si toho, že by to mohlo přinést tyto následky. A jenom, jestli dovolíte, já bych to přece jenom ale trošku.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
promiňte. Ale nebylo jenom k té mé… Já vám dám prostor, ale k té mé otázce. Vy ústavní činitelé nemáte nadřízené, prostě je to velmi zvláštní, když potom rozhodujete o svých vlastních platech. Proto tam byl ten valorizační automat, nebylo už chybou do toho prostě šahat, zmrazovat, což sice vypadá dobře.

Alena Schillerová,
Přišla těžká doba. Jak bychom se měli dívat těm lidem do očí, že by skočil plat třeba, já nevím, o 20 000. Teď by to bylo různě. Ty čísla všechna tady kolují už týden a prostě lidem se nezvedly vůbec platy, ať už to bylo za Covidu. Teď, když se podívejte, tato vláda třeba ve veřejném sektoru nezvedla od září 22 ani korunu nepřidala. Teď přidá 1 400 Kč. To v průměru odpovídá třem procentům, a tak můžu pokračovat. Největší propad reálných mezd. Ale já řeknu jednu zásadní informaci, to, že pan premiér tady ve vašem pořadu normálně bezostyšně lhal a tvrdil, že to museli upravit kvůli Ústavnímu soudu tak, že musel poprvé v historii Ústavní soud dát na svou, na své webové stránky oznámení, že se zaobírali jenom platy soudců, což já jsem tady říkala celý týden i ve vašem pořadu. Co na to, co na to nebo 360.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Tak to vyjádření Ústavního soudu vidí. Ke zvýšení platů, že nedojde v důsledku rozhodnutí Ústavního soudu, napsal soud.

Alena Schillerová,
Ano, musel reagovat, protože prostě musel už reagovat na takovéto bezostyšné lži pana premiéra. A já řeknu jednu zásadní věc 25. září, pokud se nemýlím, hlasovala vláda o státním rozpočtu na rok 2025. Já bych se ráda pana ministra zeptala, jak hlasoval, jestli zvedl ruku pro státní rozpočet. Tam teda ještě i z jiných důvodů, ale se bavíme o platech, ale to je důležité s těmi platy. Tam už ty peníze už ty peníze jsou. Já mám tady přímo tu tabulku, mám tady přímo ten řádek, že se to zvedá, odpovídá to navýšení, platy soudců ústavních činitelů odpovídají navýšení 13,7 %, je to v rozpočtu, o kterém tato vláda hlasovala. Takže buď nevíte, o čem hlasujete, nebo jste normálně o tom hlasovali, jenom jste tu právní úpravu prostě nepřichystali, protože jednoduše řečeno, byli volby a vy jste o tom nechtěli mluvit. A to, že říkáte, že půjdete za opozici, no, co vám taky zbývá? Vy nemáte stanovenou platovou základnu od 1. ledna a máme tady polovinu října, takže co vy byste dělal? Vy nemáte stanovené teď platy ani pro soudce, ani pro státní zástupce, notabene těm státním zástupcům jste tam dal, jste tam zvýšili o 5,2 %, čemuž taky nerozumím, proč je tam takováto rozdílnost.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane vicepremiére, byla tady, byla tady reakce Ústavního soudu, ten říká, že to bylo jinak a v rozpočtu ty peníze jsou.

Marian Jurečka,
A já znovu říkám, a to fakt jako chci, aby to znělo jasně, fakt tohle já jako politik běžně nekomentuju rozhodnutí Ústavního soudu a tohle není fér, protože Ústavní soud moc dobře věděl, že tyto tři skupiny lidí jsou tady dlouhé roky navázaný na stejnou platovou základu. A Ústavní soud říká, to znamená, všichni ostatní buďte solidární, ale skupina soudců je v této zemi jako nedotknutelná. To jako opravdu jako vážně, vážně to takhle jako přijímáme, že prostě se řekne, Ústavní soud nařídí, doplaťte to soudcům v letošním roce a na příště jim na to nešahejte. A oni budou mít 14 %. Proto jsem tady před pěti minutami řekl, ano, upravme to, vraťme to zpátky na ten mechanismus, který tady byl, protože je spravedlivý a férový. Když těm lidem neporostou jejich platy a mzdy, neporostou ani platy a odměny ústavním činitelům, ani těm soudcům. Ale nemůžeme tady dopustit, že tady nějaká solidarita bude. A ze čtyř let tři roky politici mají zmraženo a soudci budou v úplně jiné galaxii, kde ta solidarita potom je, kde je nějaká férovost toho systému? Takže já znovu říkám, já jsem připraven tu úpravu udělat, vrátit to na mechanismus, vrátit to na růst, který bude mezi letošním a příštím rokem, tak, jak je běžné ekonomice. Ale nemůžeme připustit to, že pak jako soudci jsou úplně někdo, na koho se jako nikdy žádná solidarita nemůže vztahovat.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Hned se k tomu dostane.

Marian Jurečka,
To potom není fér.

moderátorka
——————–
Rozdělování soudců, od toho, od zbytku ústavních činitelů, ale pane ministře, ať to tady nezapadne v tom rozpočtu ty peníze byly. Vy jste si toho nevšimli nebo vlastně se vracím k té své původní otázce, proč jste to vůbec navrhovali? Protože ten argument, to, že to v rozpočtu je, tak je podpůrný.

Marian Jurečka,
V zásadě to, jak to rozepsalo ministerstvo financí, rozepisovali to na základě, v ten moment toho principu, který to rozhodnutí říká, to rozhodnutí vlastně řeklo, my to vracíme na ty hodnoty, které byly dřív před zmrazením, a to říkám v principu, v principu, protože já jsem to říkal i v roce 2021, i 22, kdy už jsem ten návrh nesl já na to zmražení říkám, ano, teďka zmrazíme, ale pojďme si všichni zodpovědět, co budeme dělat za dva, za 3, 4 roky, až rozmrazíme, protože v ten moment tam ten skok vždycky vznikne, protože mezitím ty platy i mzdy v té ekonomice rostly. My jsme se dostali od toho roku 2016 u těch platů a mezd v průměru na hodnotu +61,8 %, to jsou tvrdá data, takže já říkám, vždycky zmrazíme, tak musíme říct, až budeme rozmrazovat, co budeme dělat, protože pak to vždycky logicky skočí. A ta debata v zásadě jako tu nejde nikdy vyargumentovat, ale já chci říct ještě jednu věc a ta je důležitá, když zazněly ty lidi od paní předsedkyní, co já považuju za zásadní, já se zabývám tím, v jaké situaci jsou lidé s nejnižšími platy a mzdami, proto, proto je tady tento mechanismus, růst minimální mzdy na této trajektorii, je to v zákoně a těmto lidem teď meziročně mezi letošní na příštím rokem roste minimální mzda o nejvíc historii +1 900 Kč, +1 400 Kč do tarifů, to je posun, a to zas jako přiznejme férově obrovský posun.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře.

Marian Jurečka,
Ale těmto lidem obrovským způsobem pomůže.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Ale ať to nezapadne, řeší se změny v důchodech, lidem říkáte, že budou déle pracovat. Od ledna zásadně porostou odvody živnostníků. Jsou tady justiční pracovníci ve stávce, protože mají, prostě se jim musí dorovnávat i mzda, aby neměli vůbec minimální mzdu, licitovalo se o tom, jak porostou platy hasičů, policistů, /nesrozumitelné/ Pro státní. Uznáváte, že to prostě celá ta debata vypadá naprosto hrozně o tom, že vám by měly vzrůst platy o 30 000 Kč i víc?

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já znovu říkám, že já budu navrhovat meziroční nárůst 6-9 %, který je v této, v této zemi jako hodnota objektivní u platů a mezd lidí, kteří pracují v privátním i v tom veřejném sektoru. To je hodnota, která tady úplně objektivně je měřitelná za letošní rok a zároveň tady také říkám, u těchto lidí, o kterých se bavíte. Růst tarifů, růst minimální mzdy a růst zaručených zaručených platů je nejvyšší v historii, který v této zemi, kdy byl.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Paní předsedkyně, je pro vás, ať posuneme tu debatu, je pro vás jako nejsilnější opoziční klub v Poslanecké sněmovně přijatelné to řešení, že by se to neoddělovalo, to znamená politici od soudců a státních zástupců, ale že by byli solidární i oni? Je to vůbec pro vás politicky průchozí a budu se ptát na to, jestli je to vůbec i u soudu průchozí.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Já musím ještě zareagovat. Vám se nelíbí rozhodnutí Ústavního soudu, mně se taky nelíbilo loni rozhodnutí Ústavního soudu, když rozhodoval o tom, že jste ožebračili důchodce v průměru o 1 000 Kč. Nelíbila se mně celá řada těch argumentů, které tam zazněly, ale řekla jsem, že musíme rozhodnutí Ústavního soudu respektovat, byť s ním, byť jsem zklamaná, byť s ním jako právně nesouhlasím, musíme ho respektovat. Teď reaguju na vaše slova, musíme ho respektovat, ať se vám líbí nebo nelíbí. Je to rozhodnutí Ústavního soudu a já věřím, že se tady shodneme, že nelze zpochybňovat rozhodnutí Ústavního soudu, to doufám, že se shodneme.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pan ministr Jurečka navrhnout, že by… /nesrozumitelné/

Alena Schillerová,
To, co říkáte. Dovolte mi jednu větu, paní moderátorko, abych zareagovala, reagujete úplně stejně, jak reagoval ministr Stanjura ve středu na rozpočtovém výboru. Když jsem se ho ptala, jak je možné, že je to v rozpočtu, řešil X různých problémů, jak je možné, že to máte v rozpočtu ve výši skoro 14 %. A on mi řekl, to tady pan vrchní ředitel, to je neuvěřitelné, neuvěřitelné, jaký pan vrchní ředitel. Pan vrchní ředitel udělá to, co, a je to ten stejný, co tam dělal náměstka všem ministrům před předchozím, tak on dělá to, co mu řekne, to, co mu řekne prostě politik, který řídí to ministerstvo, takže on musel dostat zadání, že tam má dát 14 %. To se na mě nezlobte. Jinak to nemohlo být. A vy jste to normálně pokrytecky schválili ve státním rozpočtu, abyste z toho potom se kroutili. A to, že to můžete oddělit, to snad je jasné, že můžete ty platy oddělit. A jestliže soud říká, že to takhle má být, může se nám to líbit nebo nelíbit. Soud to takto jednou indikoval. A pokud to změníte, tak to zase někdo dá k tomu soudu, to prostě není žádná cesta, musí se to oddělit, protože tady máte jasné rozhodnutí soudu, jak si představuje Ústavní soud, že by to mělo být s platy soudců. Jestli se mi to líbí nebo nelíbí, je úplně jedno.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Ať to shrneme. Takže vy jinými slovy říkáte to, co navrhuju nebo navrhne pan vicepremiér, že by se soudci neoddělovali, ale zůstali by stejně solidární jako politici. To nepodpoříte, protože by to stejně soud shodil.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
My jsme to nikdy nepodporovali ve všech našich návrzích a Andrej Babiš podá příští týden další návrh, protože samozřejmě ten spadl pod stůl, ten jeho, který měl na rok od roku 22, tak podá ho znovu a znovu tam navrhne zmrazení a oddělí soudce a státní zástupce. Protože prostě na to není doba. Jak to chcete těm lidem vysvětlit? To je nevysvětlitelné prostě, že bychom si takto nehorázným způsobem v této těžké době a pořád je těžká doba, můžete tady mávat grafy, jakými chcete. Ti lidé prošli obrovskými problémy, obrovskou nezvládnutou s vámi nezvládnutou inflací. A toto je důsledek a teď přijdete a řeknete, my si zvednem o 14 %. No, to je prostě úplně nehorázné.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře, slyšíte, že opozice to na řešení, které jste tady zmínil, nepodpoří, stejně s ním přijdete?

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já budu chtít opravdu, abychom se snažili dohodnout na tom, že bude platit zpátky princip, pokud rostou platy a mzdy lidem v této zemi, tak rostou i platy ústavních činitelů, pokud nerostou, tak nerostou ani platy ústavních činitelů. Ten mechanismus tady byl, ten byl svázán, ten byl propojen, tady jako nebyla žádná dichotomie v tom, že by platy politiků rostly v situaci, kdy nerostou těm lidem. Od roku 2015 tento princip tady máme. Tak já říkám k tomuto principu já se chci vrátit, ale zároveň chci vést opravdu debatu, jestli v této zemi má platit to, že všichni ostatní mají být solidární s tou situací, zdali rostou nebo nerostou. Ale soudci, ti mají být v úplné jiné, jako když to řeknu, v úplně jiném mechanismu. Tohle já považuju za něco, co jako je logicky špatně a já prostě si myslím, že tady v tomto ohledu se i tímto máme zabývat a znovu se vracím k tomu, aby to nebylo pominuto, růst té minimální mzdy meziročně 1 900 Kč navíc pomůže statisícům lidí v této zemi, plus je tam růst zaručeného platu a k tomu připočítejme ještě ty tarify, to znamená těm lidem s těmi nejnižšími hodnotami, to meziročně v měsíčním vyjádření poroste klidně o tři, o čtyři i o 5 000 Kč navíc v tom, co si vydělají. To znamená, tady není to, že by se zapomnělo na to, jak pomoct lidem, kteří mají takovéto odměnění, odměňování. My se opravdu snažíme oproti těm hodnotám, které tady byly dlouhé roky, kdy ta minimální mzda byla na 35 % vůči průměrné mzdě, mzdě, to posunout na hodnoty, aby ti lidé.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Taky byla jiná inflace, jiné podmínky.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Furt navazujeme na průměrnou mzdu, na průměrnou mzdu a inflace za poslední rok je na stabilní hodnotě, jestli čtete zprávy ČNB, kolem 2,5 %, takže jako bavíme se o příštím roce a o letech do roku 2029, kdy těmto lidem toto výrazně pomůže žít mnohem, ale mnohem důstojnější život.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Paní, jenom ať to uzavřeme, uvidíme, jak vláda rozhodne příští týden. Paní Schillerová a váš pan předseda Babiš ve čtvrtek na tiskové konferenci říkal, že chcete svolat mimořádnou schůzi. Co tam budete chtít slyšet, vyřešit nebo k čemu to má být dobré?

Alena Schillerová,
Sbíráme podpisy. Určitě podám ten návrh tak, jak jsme se dohodli příští týden, takže předpokládám, že předsedkyně Poslanecké sněmovny svolá tu schůzi na ten další sněmovní týden, na který den to samozřejmě je na ní. Do toho my nemůžeme zasahovat, ale ve středu je státní první čtení státního rozpočtu. Nepředpokládám, že by to bylo ve středu, ale bude to z některých z těch dnů, asi v úterý. Uvidíme. A tam chceme se o tom bavit, chceme slyšet všechny tyto důvody, chceme slyšet, proč se k tomu přistoupilo, jak se k tomu přistoupilo, jak je možné, že je to v rozpočtu, nebyla ta zákonná úprava schválena. Chceme mluvit i o tom, že Andrej Babiš znovu podá příští týden v pondělí, tuším, znovu podá poslanecký návrh, nenavrhne zmrazení, ale vyjme z toho soudce a státní zástupce. Tohle bude celé téma. Chceme to vysvětlit, to je skandál, velmi krátký skandál ze strany této vlády. A může tady pan ministr mávat, jakými chce grafy, to prostě nedá se v žádným případě vysvětlit. Ty desítky tisíc pro ústavní činitele.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Velmi krátce. Pane předsedo, umožníte opozici, aby se ta schůze konala, protože bez vašich hlasů, bez i vládních hlasů ta schůze nezačne, budou mluvit jenom poslanci s přednostním právem a pak se ta schůze nenastartuje.

Marian Jurečka,
Já musím říct, že nikdo nemůže nikdy zabránit opozici svolat schůzi. Mají podpisy.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Ale nemusíte ji schválit program.

Marian Jurečka,
A otázka, jestli schválíme program nebo nezáleží na tom, jaký ten program bude, a to já vám tady dopředu říct nemohu. Já většinou zažívám, že je mimořádná schůze opozice svolaná tím, že začne šest hodin různých projevů. Od Šumavy k Tatrám. Je tam dlouhé blábolení a v zásadě jako ta věcná diskuze tam často chybí. Takže uvidíme.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Děkuju mnohokrát a pojďme ještě, než se dostaneme k rozpočtu a k důchodům a k dalším penězům. Tak ještě jeden návrh, který vzbudil silný odpor veřejnosti a stejnou kritiku, a to byly peníze, respektive náhrady pro manželku prezidenta. Ministerstvo práce navrhlo, aby dostávala 30 % náhrad prezidenta, tedy od příštího roku zhruba 108 000 Kč měsíčně. Navíc je tam pravidelná valorizace. Prezident se vložil do té vyhrocené debaty a řekl, že peníze pro manželku chce, aby byly odděleny od jeho náhrad. Toto jsou jeho slova.

Petr Pavel, prezident ČR
——————–
Nikdy jsem nežádal navýšení finančních prostředků, naopak můj návrh zněl, aby část mých náhrad byla snížena a převedena na manželku tak, aby mohla plnohodnotně vykonávat svoji práci a nebyla závislá na manželovi.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane vicepremiére, prezident to nežádal, řekl, že to chtěl jinak, přesto v tom návrhu byly další výdaje, další fiskální dopad. Čí to byl nápad, kdo to takto formuloval?

Marian Jurečka,
No, já to musím říct, že poprvé to tady mám možnost také i veřejně, mediálně vysvětlit a velmi rád to tedy vysvětlím. Asi před měsícem a něco mě oslovil pan kancléř, pana prezidenta s tím, že po 34 letech je tady situace, kdy ta první dáma vlastně nemá to své období, kdy pracuje spolu s panem prezidentem při reprezentaci naší země, započítáváno ani do důchodu, není vyřešeno sociální.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Chcete říct, že první dáma nebo manželka prezidenta nebo manžel může pracovat, nikdo jí to nezakazuje. Že to moc jako asi nejde.

Marian Jurečka,
Ale to je druhá věc, ve vztahu k tomu, ono to i z bezpečnostních důvodů moc nejde atd. A zároveň, že tam není vyřešena ani ta otázka náhrad. Říkám, OK, to je jako zvláštní, nelogické. Mně přijde, že by to bylo fér nějakým způsobem toto zhojit, ať se to neřeší přes různé nadace a přes různé sponzorské dary, lidi, kteří s nějakým, s panem prezidentem mají nějaký třeba i bližší vztah atd. říkám, pojďme to, pojďme to férově narovnat. A ta dohoda byla. Umožníme čerpat z té částky, kterou má prezident jako tu svoji náhradu i první dámě.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Která je přes 300 000 Kč je desetkrát vyšší, než má pan premiér. To jsou ty náhrady.

Marian Jurečka,
To byla dohoda, u které jsem byl já, pak běželo mezirezortní připomínkové řízení a přišel email z kanceláře pana prezidenta Pražského hradu s tím, že oni by rádi, aby to byla separátní obálka, která bude vzstažena přímo k první dámě, aby to bylo možné odesílat první dámě, potom také i případně na její přímý účet. U této debaty. Já jsem nebyl a v rámci mezirezortního připomínkového řízení tam toto bylo vloženo.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Počkejte, pane vicepremiére, ať tomu rozumím. Přišel vám mail od pana Pašiny nebo někam na ministerstvo.

Marian Jurečka,
Úředníkům přišel.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Úředníkům od Pana Pašiny nebo z kanceláře.

Marian Jurečka,
Z kanceláře prezidenta.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Že chtějí extra náhradu pro paní prezidentovou.

Marian Jurečka,
Že to chtějí modifikovat.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
A bylo tam jasně napsáno, že to chtějí nad rámec těch prezidentových náhrad?

Marian Jurečka,
Jako separátní separátní položku, která bude čistě na tyto náhrady. A u téhle debaty já už jsem nebyl a dozvěděl jsem se až ten moment, kdy už se to objevilo v médiích, že takováto úprava přišla z Kanceláře prezidenta republiky, když jsem v úterý se tuto informaci dozvěděl i potom i z toho videa, které zveřejnil pan prezident, tak jsem volal panu kancléři pana prezidenta, říkám, tak takhle ta dohoda ale nezněla, takže já jsem byl u dohody, na kterou já jsem dal palec, že bude umožněno čerpání náhrad. Tak já jsem potom žádal, ať si, jak se říká, na Hradě, v kanceláři pana prezidenta udělají pořádek v tom, co říkají na začátku toho jednání a co nám potom přijde v průběhu, jo. Já souhlasím s tím, ať z těch náhrad, který má pan prezident, ať z nich umožníme letenky, pojištění, já nevím, ubytování, stravné, ošatné, vyřešit, ať je to důstojné, ale rozhodně si myslím, že je jako nadbytečné, aby k té náhradě, kterou vy jste řekla, v té částce, přibyla ještě další částka, těch 90.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Ale jenom ať to shrneme, protože to, co říkáte, tak říkáte, že vlastně poprvé upřesňujete tu diskuzi.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Takže návrat zpátky k té původní dohodě.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Původní dohoda byla taková, jakou teď zmiňuje pan prezident, ale pak přišel pokyn, žádost z Kanceláře prezidenta republiky, že chtějí peníze navíc nad rámec prezidentových náhrad s fiskálním dopadem zhruba 100 000 měsíčně. Ano, chápu to správně. Paní Schillerová, pojďte na to reagovat, protože ta kritika od vás, z vaší strany, z vašeho hnutí byla poměrně velmi silná.

Alena Schillerová,
Je mi to úplně trapné, je mi to fakt trapné, že vůbec to mám komentovat, takovouto věc, takže teď vlastně nevíme, kdo mluvil pravdu, já nechci nikoho…

moderátorka
——————–
Teď to nezjistíme.

Alena Schillerová,
Teď tady máme úplně novou informaci od pana, od pana ministra Jurečky.

Marian Jurečka,
Takže ta je ověřitelná.

Alena Schillerová,
Kterou asi máte o ověřitelnou, jinak předpokládám, že byste to tady snad neříkal v přímém přenosu v televizi. No, já jsem z toho úplně, já jsem z toho úplně konsternovaná, mně bylo vůbec trapné, že jsem to musela komentovat, protože jsem se nevyhnula tomu, abych to komentovala, že byla jsem neustále oslovována s tím, ať se vyjádřím, takže jsem to, takže jsem to své vyjádření prostě dávala, takové bych řekla úsporné, protože mi to bylo velmi, velmi trapné a řekla jsem, že není na to doba, není na to doba, abychom zase to se nedá vysvětlit lidem, jestliže ten plat…

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
To jsem na začátku zmiňovala, že to vzbudilo stejný odpor a stejnou kritiku.

Alena Schillerová,
Je mi to opravdu trapné, jestliže ten plat s těmi náhradami dělá něco přes 600 000. Já jsem to tady nepočítala.

moderátorka
——————–
Skoro 700 000.

Alena Schillerová,
Skoro 700 000, jak jsem to viděla v médiích, tak přece není možné, aby nebylo možné z toho uhradit i nějaké náklad první dámě, notabene, pokud tomu brání nějaká metodika, tak se to dá určitě nastavit. Prostě je mi to trapné, neuvěřitelné, že vůbec někdo s takovým požadavkem přišel. Já teda zase musím říct na jako kritiku vůči vám, protože vy jste to tedy akceptoval a ten návrh jste podal, protože do médií unikl vámi podaný návrh, předpokládám, že ministerstvo dá ven jenom to, co vy schválíte. Za mě to tak bylo vždycky.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Tak jenom toto pojďme upřesnit. Pane ministře. A co vlastně nakonec bude ten finální návrh, finální návrh bude kopírovat tu původní dohodu. Náhrady pro první dámu jsou z…

Marian Jurečka,
Jsou z budgetu, který má pan prezident, ale bude možné legálně, formálně z toho tyto náklady krýt.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
To je pro vás přijatelné, paní předsedkyně?

Alena Schillerová,
Tak asi prostě je to nějaká otázka dohody, ten budget tam už je dán, ten je dán zákonem, tak předpokládám, takhle to snad nějak fungovalo, ne, v minulosti, vždyť my máme čtvrtou dámu.

Marian Jurečka,
/nesrozumitelné/ V minulosti, když jedna z prvních dá třeba chtěla jet na konferenci na půdu OSN do New Yorku, tak ji museli vlastně na ten týden nebo dva třeba vlastně jako zaměstnat na Ministerstvo zahraničních věcí, aby vůbec náklady byly adekvátně pokryté.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Nefungovalo to tak a nebyly započítávány ani ta léta strávená do důchodu.

Alena Schillerová,
Vždy máme několikátou první dámu, vždy prostě se to nějak vyřešilo, nikdy tento problém se neřešil, já si nevzpomínám, že by se někdy řešil.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Různé nadace atd. jo, a to podle mě není transparentní, není to fér. Tohle je férové řešení, a to nebude stát peníze navíc oproti současnému stavu a takhle to zhojíme.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Údajně tento problém chtěla otevírat paní Dagmar Havlová, ale podle pana Sklenáře, protokoláře několika prezidentů jí bylo naznačeno, že to není vhodné vůbec otevírat. Ale ještě jenom jedna věc, když už jsme u peněz a náhrad pro prezidenty a manželku, respektive manžela. Možná. Neslušelo by se, nebo neuvažujete, pane ministře, že by se zároveň valorizovala částka pro bývalé prezidenty, která zůstává 20 let stejná. 50 000 korun.

Alena Schillerová,
Přesně tak.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem, když ten návrh tady byl, já jsem říkal, já jsem pro, bez ohledu na to, jaký mám vztah a výhrady vůči bývalým žijícím prezidentům, tak jsem pro, že se má valorizovat.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
A otevřete to teď, protože bývalé prezidenty máme dva, Miloš Zeman, Václav Klaus, to nejsou pánové, kteří mají nějak souzní s vaší vládou nebo jste, jste v poměrně silném odporu, rozporu, není to jenom zpolitizované, že, že se ty náhrady nevalorizují?

Marian Jurečka,
Já s tímhle problém nemám. Můžeme třeba k tomuhle návrhu zákona, který teď tady půjde, ty řeší tu problematiku těch náhrad první dámy. Klidně tam toto můžeme doložit. Podle mě země a demokratická země si má v principu dokázat vážit svých bývalých prezidentů. Pokud jde o tuto záležitost, řekněme, finančního pokrytí, protože nikdo asi nechceme, aby nám tady prezident a chodil dělat někde do různých firem různě, třeba lobbisticky napojen. Toto podle mě má ve vyspělé zemi být.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Ale když jste schvalovali konsolidační balíček, tak zejména Piráti to tam nechtěli, říkali, že to prostě nechtějí.

Marian Jurečka,
Já jsem tenkrát byl pro.

Alena Schillerová,
Děkuji, že jste to připomněla. Já teď, jak jsem byla rozčílená z té nové informace, tak jsem si to hned neuvědomila, ano, určitě bylo by důstojné a tady se nebavíme jenom o Václavu Klausovi, Miloši Zemanovi, ale o všech dalších prezidentech. Nastavme ten mechanismus. Oni tu náhradu mají 50 000 Kč 20 let. Ten návrh tam byl, hnutí ANO hlasovalo pro, protože nám to připadá nedůstojné. Vraťme se k tomu. A ve světle toho tady otevírá se první dáma. To prostě, která notabene, promiňte mi, neprošla ani testem voleb, takže já si prostě myslím, že, vraťme se k tomu a bylo by to velmi, velmi na místě a hnutí ANO to tehdy podpořilo.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Děkuju mnohokrát, děkuju mnohokrát k tomuto tématu, pojďme k dalšímu. To jsou důchody. Blíží se závěrečné čtení vládního návrhu na důchodovou reformu. Někdo tomu říká parametrické změny. Je ale rok do voleb a nutně se tedy, pane ministře, nabízí otázka, co bude dál, pokud by vládla po volbách za rok dnešní opozice. Děláte to s vědomím, že ta reforma nebo ty změny mohou mít velmi krátký život, stejně jako měla krátký život reforma vlády Petra Nečase?

Marian Jurečka,
Tak s tímhle vědomím já to nedělám, protože já si pamatuju třeba velmi vyhrocené debaty na Slovensku, když končila vláda Mikuláše Dzurindy a tenkrát nastupovala vlastně první vláda Ficova a ten také postavil celou volební kampaň na tom, jak ty reformy zruší a v okamžiku, kdy se do té vlády dostal, tak nezrušil z těch reforem vůbec nic, protože věděl, že ty reformy ve své podstatě vlastně byly velmi nutné a potřebné.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Takže počítáte s tím, že opozice dnešní a dostane slovo, paní Schillerová, slibuje něco, co pak stejně nesplní?

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
A já si myslím, že i paní předsedkyně Schillerová v dobách, kdy byla ministryní financí, Andrej Babiš, v dobách, kdy byla zvlášť zodpovědnost, tak vlastně oni v principu o těch věcech, jako je třeba posunutí hranice věku odchodu do důchodu, hovořil vlastně velmi, velmi podobně, to znamená, já moc nevidím, já jsem tady třeba tak vzal namátkou, ať se třeba diváci podívají, kdy jsou to výroky, ještě nedávné výroky jak pana předsedy Babiše, tak paní předsedkyně Schillerové, oni jsou dohledatelné, je jich celá řada. Já jsem vzal namátkou, když se vyjadřuje o tom, že z tou hranicí věku odchodu do důchodu se bude muset nějakým způsobem pohnout, že ta otázka udržitelnosti toho průběžného systému není otázka, která se dá vyřešit tím, že budeme zvyšovat daně, protože ten objem zvýšení daní by musel být obrovský. Bavíme se ve výhledu budoucím třeba až o 200–300, 350 miliard korun ročně. Takže já věřím tomu, že teď v tento okamžik je to samozřejmě předmět toho politického soupeření, to je OK, na půdě Sněmovny, ale v zásadě jako není moc jiných možností, jak tohle složité téma, které tady v minulosti i hnutí ANO férově, říkám, i hnutí ANO, říkalo důchodovou reformu potřebujeme udělat.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
A bylo to i. Děkuju, pane ministře. A byl to i slib vlády Andreje Babiše, bylo to součástí programového prohlášení vlády, paní Schillerová, není to opravdu jenom opoziční rétorika, slib, který po volbách nebude nenaplněn a my se dozvíme, že je tady nějaký slovy klasika, ekonomický rámec a ty sliby do něj nebyly zasazeny?

Alena Schillerová,
Ne, mně se líbí, jak ukazuje pan ministr.

Marian Jurečka,
To jsou ty vaše výroky.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Pan ministr ukazuje zrovna médium, které v životě nenapsalo nic korektně o hnutí ANO. Ne, toto první, co jste ukazoval.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Promiňte.
Ale vy jste byla ve sporu s ministryní Maláčovou, vy jste navrhovala, aby.

Alena Schillerová,
Důchodová reforma?

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Odchod do důchodu rostl.

Alena Schillerová,
Abychom o tom debatovali, abychom o tom debatovali a na naší vládě prostě tento návrh neprošel. Ano, ta debata byla, protože tehdy vyplývala prostě s podkladů, které se zpracovaly.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Ale ty demografické údaje jsou pořád stejné. Důchodový účet je v hlubokém deficitu.

Alena Schillerová,
Já vám řeknu, že to, co se odehrálo tento týden, a to bylo pro mě úplně, naprosto, naprosto definitivní, já jsem to teda v tom měla jasno už i předtím, že ta reforma, to není žádná reforma, to je pseudoreforma, jsou to parametrické změny, otázka, jestli někdo někdy ještě nějakou reformu udělá. Ta se měla udělat za vlád ODS, když jsme měli stovky miliard na privatizaci.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
/nesrozumitelné/ Nějakou změnu, udělá.

Alena Schillerová,
Jestli někdo udělá nějakou reformu kromě parametrických změn. Reforma se měla udělat v době, kdy tady vládly vlády ODS a měli jsme stovky miliard peněz na privatizačních účtech, tam se měli udělat a tam se to prostě promeškalo. Ale teď k tomu, co se odehrálo tento týden. Já jsem celou dobu a celé naše hnutí byli jsme skeptický k tomu, jakým způsobem se připravuje tato pseudoreforma, tyto parametrické změny, jakým způsobem se diskutují, jak je to prostě, jak chybí podklady, jak chybí analýzy. No, a co se odehrálo tento týden, bylo druhé čtení, které začalo ve středu, skončilo v pátek. Zase teda už asi po osmé naprosto brutálním přerušením debaty. Už se.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Ono to bylo už ten minulý týden /nesrozumitelné/.

Alena Schillerová,
Ale ono se to přerušuje v prvním, ve druhém, ve třetím čtení, tato vláda, tato vládnoucí garnitura, prostě nějaký jednací řád pro něho je jednací kalendář, ale to nechám teď stranou. Podstatné je to, že dvě zásadní, nejzásadnější pilíře této reformy, samozřejmě jich je tam víc, ale ty nejzásadnější byly změněny před pozměňovacím návrhem v průběhu toho druhého čtení. První byl podán, první byl podán na zastropování věku odchodu do důchodu na 67 let a zpomalení toho načítání té dvouměsíční lhůty na měsíční lhůtu bylo podáno ve středu. No a naprostý vrchol všeho bylo, když v pátek v 10 hodin 41 minut, přičemž v 11 se mělo vlastně ukončit druhé čtení, ta rozprava, tak byl podán pozměňovací návrh panem Jakobem, který naprosto diametrálně měnil podmínky pro tzv. náročné procesy.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Návrh velmi redukuje počet lidí, kteří by měli nárok.

Alena Schillerová,
Ano, ze 140 000 asi na 15 000 lidí. No, a vlastně já jsem na to řekla jediné, udělali politický handl, jednoznačně politický handl. Jedni prosadili zastropování 67 a druzí řekli, my za to chceme omezit náročné profese. Jinak já to nečtu. A jednoznačně to potvrzuje to, že jste neměli nic nachystaného, jak vy teď, kde máte zase další analýzy k tomu, další podklady, že to takto změníte, teď říkáte, je tady demografická analýza, ta nebyla předtím? /nesrozumitelné/

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Paní předsedkyně Schillerová, já nechám reagovat pana vicepremiéra k těm pozměňovacím návrhům. Pak se ještě dostaneme k tomu, co byste s tou důchodovou reformou nebo s tou ekonomickou realitou dělali, pokud byste měli vládní zodpovědnost.

Alena Schillerová,
To já neodpovím.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane vicepremiére, jsou tady dva, paní Schillerová je zmínila ty dva pozměňovací návrhy. 67 let strop a pak velká redukce náročných profesí, to znamená lidé, kteří by mohli odejít do důchodu bez té sankce. Proč to děláte za pochodu?

Marian Jurečka,
Já se ještě vrátím k jedné věci, a to tady musím fakt říct, a teď, cituji. Schillerová chce zvýšit věk odchodu do důchodu, Maláčová se vzteká. 28. 8. 2019, TN. CZ. Vy jste byla ministryně financí, tenkrát jste jako i naprosto jasně pálila do návrhu tehdejší ministryně práce a sociálních věcí. Ty věci jsou dohledatelné a jsou v Eklepu, kde je, kde je dneska ta Alena Schillerová, která tenkrát říkala tady tyto věty, tyto výroky, které jsou dohledatelné a dneska říká úplně přesný opak, jak si můžete dovolit za pět let?

Alena Schillerová,
Hájíte svoji pseudoreformu, já si svoje názory obhájím, /nesrozumitelné/ Hájíte svoji pseudoreformu, neodvádějte pozornost.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane vicepremiére…/nesrozumitelné/
Já slíbila, že se k tomu dostanu s paní Schillerovou. /nesrozumitelné/

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Vy máte reformu, kterou svět neviděl. Já jsem přinesl, tady je důchodová reforma, jak někteří vaši poslanci chtěli, ale tady v mašličkách. Já vám ji tady věnuju, ale vy, kdybyste přinesli i teď do druhého čtení celou dobu jsem to říkal, předložte váš návrh důchodové reformy, předložte.

Alena Schillerová,
Vysvětlujte ty zásadní změny ve druhém čtení.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře. /nesrozumitelné/

Alena Schillerová,
Já vám to řeknu. /nesrozumitelné/

Marian Jurečka,
Všecko zůstane zachováno.
Plná valorizace bude v budoucnu, ale co vy nabízíte čtyřicátníků, třicátníků, dvacátníkům? Vůbec nic. Zadluženou zemi, zadluženou zemi s vyššími daněmi?

Alena Schillerová,
Tu jste zadlužili především vy.

moderátorka
——————–
Paní Schillerová, počkejte. /nesrozumitelné/
Pane předsedo Jurečko.

Marian Jurečka,
Vy nemáte vůbec žádné návrhy, žádnou alternativu.
Pořád říkáte, že tahle reforma je špatně, předložte vaši, měli jste na to osm let, vy jste byli ve vládách, nepředložili jste vůbec nic.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře, jestli jste mě dobře slyšeli. Já jsem slíbila, že se k tomu dostanu, pane ministře, prosím.

Marian Jurečka,
I hnutí SPD dokázalo předložit víc než vy.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře, já jsem slíbila, že se dostanu k návrhům ANO i v tom, že jsou dneska ve velkém rozporu s tím, co říkali, když měli vládní zodpovědnost a dnes jsou v opozici. Ale teď mi, prosím, odpovězte. Chtěla jsem, abyste reagoval přímo na paní Schillerovou k tomu, že děláte velmi ale důležité pozměňováky. To nejsou jenom nějaké jako změny.

Alena Schillerová,
Máte jich tam X, ale tyhle jsou nejdůležitější.

Marian Jurečka,
Je jednoznačně pozitivně vnímaná. To tempo růstu. Odchodu do důchodu ze dvou měsíců jsme dali na jeden měsíc. Na základě debaty, já jsem řekl, že do druhého čtení jsem připraven debatovat, kdy demografická společnost přišla s touto myšlenkou. Já jsem řekl, OK, pojďme ji probrat, namodelovat. Jsme schopni to udělat, nerozboří to ten cíl, který má být konsolidace toho průběžného systému, proto jsme to udělali, pak byly debaty, jestli tam vlastně nemůže zůstávat ten princip donekonečna, což jsme říkali ne, protože každých pět let se to bude vždycky ještě vyhodnocovat. Proto, abychom tuhle debatu utnuli, tak jsme řekli, načteme tam pozměňovák, který říká, že v roce 2056, 2056 se to zastropuje na 67 roků, do té doby porosteme jedním měsícem ročně. Připomínám, že teď v posledních 30 letech jsme rostli v některých situacích o dva, ale i až o šest měsíců mezi populačními ročníky. Takže proto byl tady tento pozměňovací návrh těch 67 let načten, aby tady byla jistota nezpochybnitelná.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
A redukce náročných profesí. Pane ministře, my jsme tady seděli za ten rok a půl několikrát a vy jste mi říkal, to je poměrně velmi podstatná věc. Bude se to velmi /nesrozumitelné/, ten seznam. Teď vznikl a v pozměňovacím návrhem dvou předsedů poslaneckých klubů se to totálně mění. Jak mají pak lidé věřit a daňoví poplatníci, voliči věřit, že víte, co děláte?

Marian Jurečka,
Taky. Taky jsem říkal, že toto je věc, o které se ta debata vede, říkal jsem to tady, myslím, že určitě před prázdninami, že to je jedna z věcí, já jsem říkal, že máme tady tři věci v debatě a že je to jedna z věcí, o které se ta debata vede a že nějakým způsobem budeme hledat kompromis až do toho druhého a třetího čtení.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
A bylo to něco za něco, jak říkala paní Schillerová?

Marian Jurečka,
Ta debata, vy jste u toho, pardon.

Alena Schillerová,
Ne, nebyla, ale takhle to se jinak nedá přečíst.

Marian Jurečka,
Já znovu říkám, že tady, a to jsem říkal transparentně, že budeme řešit hranici věk odchodu důchodu, nastavení, dobré nastavení rodinného a rodinného vyměřovacího základu a výchovného tak, abychom to vyladili a že náročné pozice neboli profese, jak se říká zjednodušeně, že je něco, o čem se ta debata ještě vede.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Paní Schillerová, teď já teď ale prosím, položím otázku, jestli dovolíte. Vy jste něco chtěli, když jste byli ve vládě, slibovali jste reformu, ta vám neprošla, protože jste, mnohokrát jste to vysvětlovala, že nebyla shoda se Sociální demokracií v koaliční vládě, ale říkali jste, vy i pan předseda Babiš. Je nutné zvedat věk odchodu do důchodu. Co bude dál? Necháte to běžet? Slíbíte voličům, necháme to tak, jak to je, protože nic dělat nebudeme a dostaneme se do hlubokého deficitu?

Alena Schillerová,
Vysvětlím jenom v rychlosti. Ano, my jsme tu debatu na naší vládě vedli, ale stejně tak, jako to nemáte vy, chyběly tehdy data, a proto jsme tu debatu opustili. Data ze zdravotnictví. Ne, nemusíte to ukázat. Vy je dodneška nemáte. Ministerstvo zdravotnictví vedené, teď zas budu chvilku já, pane ministře, vedené vaším koaličním partnerem, panem ministrem Válkem, tak dalo k tomu negativní stanovisko, stejně tak nebylo. Vy jste prostě tady vytvořili nějakou, nějaké kafkovské tabulky, že navážete odchod do důchodu na dobu dožití, a to mi prostě nechceme, protože už 50 let, nechte mě, prosím domluvit. /nesrozumitelné/ Teď mě nechte domluvit, 50 let se nezměnila doba, kdy, dokud, jak dlouho člověk žije ve zdraví, ta se zhruba 50 let nezměnila. /nesrozumitelné/

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Teď je tam návrh na strop 67 a mě zajímá, /nesrozumitelné/ Co bude dál, bude dál?

Alena Schillerová,
My vydáváme na důchody asi 8 % HDP. To přece dobře víte. A v tom době dobře 8–9, V době, kdy půjdou tzv. Husákovy děti, to, ty nejsilnější ročníky do důchodu, tak budeme vydávat 11- 11,5. To dneska běžně celá řada zemí Evropy vydává, takže my tam budeme mít nějaké krátké období, nějaké anomálie. Když se podívám na grafy, tak počet starobních důchodců bude kulminovat kolem roku 2058. Bude to asi 3,1 milionů, ale potom zase asi od roku 2059 začne klesat až na 1,67. To znamená, vy jste tady vytvořili jakýsi pseudo Pseudosystem, kde odkloníte od důchodců asi 170 miliard absolutně nesmyslně. A vy víte, jakým způsobem se bude vyvíjet trh práce, že naopak nám budou klesat množství lidí, kteří jsou zaměstnaní a bude nám přibývat osob samostatně výdělečně činných, říkáme tomu uberizace práce. /nesrozumitelné/ To znamená.

Alena Schillerová,
To je naprosto odlišná věc. My budeme dělat.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pojďme se dostat k těm vašim plánům. Vy chcete vládnout, jsou tady nějaké nálady voličů, není to vyloučené, že budete mít vládní zodpovědnost. Mě zajímá, co s tím budete dělat? Říkáte, toto je předkládá vláda Petra Fialy a pan Jurečka. Zrušíme, co bude dál, s tím systémem důchodů.

Alena Schillerová,
Pokud my dostaneme tu důvěru. Tak já jsem řekla, protože to jsou parametrické změny, že to zcela zásadně zrevidujeme, protože některé věci, to jsou technického rázu, tam klidně mohou zůstat, zrevidujeme. Nechte mě domluvit. A tyto vaše věci, které tam máte nedomyšlené, absolutně nepromyšlené, prostě tam nebudeme respektovat a akceptovat. Zásadní věc, ale nemůžete důchodový systém…

moderátorka
——————–
Jak zajistit, aby ten důchodový systém. Jsou tu demografické údaje. Dětí se rodí méně, ubývá rapidně počet lidí, kteří pracují.

Alena Schillerová,
Důchodový systém, nemůžete dělat bez nových příjmů. Proto přišel náš Karel Havlíček s tím pilířem strategických investic, ale úplně jiným způsobem, než to bylo pojato za vlády Petra Nečase. To je první věc, další věc, to znamená, ten se musí přinášet peníze, provázat to třeba s investicemi, výstavba jaderného bloku atd. To znamená, to je věc, abychom lidi motivovali, aby tam chtěli přispívat. Další věc, jakým způsobem vy jste motivovali, aby se penzijní připojištění bylo více atraktivní? Vždyť vy jste ho naopak zdeklasovali tak, že jsme se museli obrátit na Ústavní soud. Leží tam další náš návrh, proč vy nemotivujete? Musí se motivovat zaměstnanci, zaměstnavatelé, aby chtěli přispívat těmto zaměstnancům. Osoby samostatně výdělečně činné, aby to mohli odečítat atraktivně od základu daně. Takhle můžu pokračovat. To jsou důležité věci, se kterými vy jste nepřišli. A samozřejmě porodnost a celá prorodinná politika, to je také základ důchodového systému.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Děkuju. Pane vicepremiére. Pojďte na to reagovat, ale já jsem se paní Schillerové ptala na ta řešení, ona nám je říká, tak jednou /nesrozumitelné/

Marian Jurečka,
Já jenom moc žádný řešení jako konkrétní nezaznělo. Já bych byl moc rád, kdyby to hnutí ANO dalo opravdu jako na papír jenom kvůli, kvůli nám, ale kvůli široké veřejnosti.

Alena Schillerová,
To se nebojte. To my dáme.

Marian Jurečka,
Karel Havlíček slíbil na Hradě, že pošle ten návrh na ten investiční pilíř tzv. ten druhý. Do dnešního dne vlastně nic nepřišlo, vůbec nic nepřišlo, jo.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Ať už to jednání na Hradě dopadlo… /nesrozumitelné/.

Alena Schillerová,
Jednání skončilo tak, jak dopadlo. Takže to teď nevytahujte.

Marian Jurečka,
Tak ale já chci říct jako jednu věc. Tady tahle důchodová reforma má celou řadu naprosto zásadních věcí, třeba té oblasti podpory rodičů, rodin, demografie. Je tam poprvé ocenění za výchovu dětí, děti, rodiče nebudou trestáni.

Alena Schillerová,
Myslíte to výchovné, že ho snižujete?

Marian Jurečka,
No, ale…

Alena Schillerová,
Ale oproti tomu, oproti své vlajkové lodi pětistovka na dítě.

Marian Jurečka,
Vy jste to nečetla. /nesrozumitelné/

Alena Schillerová,
Četla, pane ministře, hlavně ty pozměňovací návrhy.


Tak už mlčím, děkuju.

Alena Schillerová,
Ty pozměňovací návrhy okomentujte, co jste načetl tento týden.

Marian Jurečka,
Rodičům se vypočte výchovné a rodinný vyměřovací základ, a to, co vychází vyšší, je tomu člověku v budoucnu přiznáno. Výchovné všem lidem zůstane. Ale to chci říct, tam nebude jenom ocenění za tu péči o výchovu dětí, ale i za tu péči, když někdo pečuje o svou mámu, manžela, manželku doma v tom domácím prostředí. Dneska to je skoro půl milionu lidí, kteří jsou tím státem potrestáni za tu péči, není to započítáváno jako práce pro jejich budoucí důchod, to tam třeba toto je plus podpora pracujících důchodců, kteří pracují a chodí ještě do práce třeba na částečný úvazek, odpustíme jim těch 6,5 % toho pojistného, co oni dneska platí. To znamená, oni si vydělají ročně zhruba o jeden celý čistý plat navíc. A poslední důležitá poznámka. Vždycky když začnete srovnávat ty výdaje HDP vůči těm ostatním zemím, vždycky taky dořekněte to, že třeba v Německu ten důchodce z toho důchodu platí daň, sociální, zdravotní, u nás je důchod v čistém, nic se z toho dál neodvádí, takže…

Alena Schillerová,
Doufám, že to tak zůstane.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Tak samozřejmě zůstane. To je potřeba uvádět ty věci korektně. A tady.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Tak máme zhruba poslední minutu, tak poslední reakce, paní předsedkyně.

Marian Jurečka,
Nic současným důchodcům nebereme.

Alena Schillerová,
Když to výchovné…

Marian Jurečka,
Je jim garantována valorizace vždycky o inflaci plus o 1/3 růstu reálných mezd a ta důchodová reforma, ta je pro dnešní čtyřicátníky, třicátníky, aby měli šanci.

Alena Schillerová,
Snížili jste to o 1/3. Ale pane ministře, když jste tak otevřel to výchovné, které bylo vaší vlajkovou lodí, vy jste se tak chlubil, jak jste prosadil tu pětistovku na dítě, tak proč vy jste to snížil ty parametry? A proč váš poslanec teď tento týden to pozměňovacím návrhem zase mění, protože to máte tak promyšlené?

Marian Jurečka,
Protože jsme to tam doplnili tak, aby se tam opravdu správně zhodnotila ta péče o ty děti.

Alena Schillerová,
A kde máte k tomu ty grafy? Ty tabulky? Tu udržitelnost?

Marian Jurečka,
Paní předsedkyně, teďka ten návrh, /nesrozumitelné/ Budou naprosto plně oceněny.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře, paní předsedkyně. V tuto chvíli… /nesrozumitelné/

Marian Jurečka,
Ten systém na to kašlal.

moderátorka
——————–
Paní předsedkyně, pane ministře, děkuju vám.

Alena Schillerová,
Kteří jim to dali a zase vzali.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Alena Schillerová a Marian Jurečka se mnou zůstávají ve studiu. V debatě budeme pokračovat na CNN Prima News. Pokračuje Partie, dohrajeme duel předsedkyně poslanců hnutí ANO a předsedy KDU-ČSL. A pak bude následovat i velká politická diskuze. Budu ráda, když si počkáte nebo přepnete. Jsme bez reklam.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.