Z pláží Kalifornie do lázní! Neslyšící Ryan šokuje Vary svým volejbalovým uměním

photo on Flickr

/ROZHOVOR/ Ryan Manoogian, talentovaný volejbalista s vrozeným sluchovým handicapem, se letos v létě stal posilou týmu Karlovarska v české extralize. Rodák z Kalifornie, který se prosadil v prestižních evropských soutěžích, je příkladem, že i přes životní překážky lze dosáhnout vrcholové úrovně ve sportu. Jak se mu daří adaptovat na českou volejbalovou scénu a jaké má ambice pro nadcházející sezonu? To přiblížil v ekluzivním rozhovoru.

Ryane, hrál jste volejbal už v sedmi zemích. Co vás přivedlo do Česka?

Prošel jsem videa a přenosy ze spousty soutěží a poznal jsem, že Česká republika má svou ligu na vysoké úrovni. Taky chci vždy hrát v kvalitním, profesionálním klubu, ve kterém se mohu výkonnostně zlepšovat a útočit na medaile. Kromě toho má Česko atraktivní kulturu a úchvatnou architekturu, která se mi líbí.

Co jste před příchodem do Česka věděl o karlovarském klubu?

Karlovarsko jsem začal sledovat v sezoně 2021/22, kdy hrálo Ligu mistrů a Pohár CEV. Vím, že je to úspěšný český klub ověnčený spoustou medailí. Zná ho dokonce i hodně mých kamarádů, kteří tvrdí, že je to velmi profesionální volejbalový klub.

Těší se dobrému jménu ve Spojených státech i celá česká extraliga?

Lidé, kteří se v USA věnují volejbalu, vědí, že česká extraliga je velmi kvalitní. A působilo tu už několik hráčů, kteří byli předtím hvězdami v NCAA (elitní americká univerzitní soutěž).

A co úrovni české nejvyšší soutěže říkáte vy sám?

Myslím, že úroveň české extraligy se výrazně zvýšila, protože tu přibývá zahraničních hráčů. Je mi jasné, že mě čeká zajímavá a strhující sezona.

Jak vycházíte s Danielem Pfefferem, kapitánem týmu, který je zároveň vaším konkurentem na postu libera?

Hned na prvním tréninku jsme se stali přáteli a zažíváme spolu spoustu zábavy a povídáme si hodně vtipů. Vzpomínám si, jak jsem Pepeho sledoval v roce 2021 v Lize mistrů i loni na živém streamu v olympijské kvalifikaci, hlavně v utkání proti Německu. Myslím, že je skvělé mít jako kapitána právě libero, což je i docela vzácné. Pro mě bude úžasné působit po boku dlouholetého českého reprezentanta. Ano, na liberu je mým konkurentem, ale to platí i v pokeru. V něm mě už několikrát porazil.

Máte sluchové postižení, se kterým ale dokážete provozovat sport na vrcholové úrovni. Jak vás tento handicap limituje při zápasech a na tréninku?

Realizační týmy všech klubů, ve kterých jsem působil, si brzy uvědomily, že jsem nedoslýchavý, a věděly, jak s tím pracovat. Výhodou je, že už jsem prošel tolika kluby a zažil všechny možné spoluhráče z celého světa, takže i já dobře vím, jak se k tomu postavit. Vždy jsem se snažil, aby se můj handicap na hřišti neprojevil. V Karlovarsku všichni moji spoluhráči, a zvlášť zkušení Maxi Chirivino a Filip Šestan, vytvořili na kurtu takový systém a takovou chemii, která hodně pomáhá k lepší komunikaci. Máme společné a vysoké ambice a chceme se spolu cítit dobře. Moji spoluhráči, trenér Stefano i asistent Jakub Salon mi vždy pomohou, když něco neuslyším, takže mám jistotu, že porozumím všem poradám a taktickým pokynům.

Jaké jsou vaše osobní ambice do sezony?

Mým osobním cílem je předně pomoct Karlovarsku k úspěšné sezoně a vybojovat medaile. Velmi mě zajímá také Evropský pohár, který začínáme tento týden v Chorvatsku proti Osijeku a příští týden hrajeme doma. A zároveň chci tvrdě pracovat a volejbalově se zdokonalovat. A také bych rád měl hezký vztah se spoluhráči, příznivci klubu a s našimi fanoušky.

A jak se vám v Karlových Varech žije?

Žiju tady sám, jsem šťastný svobodný muž. Karlovy Vary jsou nádherné město s úžasnou architekturou, když se rozhlížíte kolem sebe. Líbí se mi, že je tu hodně kaváren, rád chodím na kávu a na zákusky. Chutná mi také česká kuchyně. A mimo to mám v oblibě lázeňská města, takže jsem tady nadšený.

Ryan MANOOGIAN

*26. listopadu 1992

Výška: 185 cm

Post: libero

Země: USA

Kariéra: 2023-24 Herrsching (GER), 2022-23 Al Fonte do Bastardo (POR), 2021-2022 Dinamo Bukurešť (ROU), 2020-21 Loimu (FIN), 2019-20 Lakkapäa (FIN), 2018-19 TIF Viking (NOR), 2017-18 Pénzügyör (HUN), 2014-2017 Státní univerzita Long Beach (USA).

Klubové úspěchy: 3. místo v evropském Challenge Cupu 2022-23; vicemistr Portugalska; vicemistr Rumunska; vicemistr Norska; vítěz portugalského Superpoháru; vítěz rumunského Superpoháru; finalista německého poháru

Daniel Seifert

Karlovarský deník

https://karlovarsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.