Den otevřených dveří v berounském Penzionu pro důchodce přilákal desítky lidí

ilustrační foto: Jari / MorgueFile

V berounském Penzionu pro důchodce se konal ve středu 9. října od 10 do 15:30 hodin den otevřených dveří, který přilákal řadu zájemců o služby domova. Penzion pořádá den otevřených dveří jednou do roka a letos jen za první půl hodiny dorazily tři desítky návštěvníků.

Zájemci si mohli prohlédnout výstavu kompenzačních pomůcek, které je možné si zapůjčit. V klubovně svazů bylo možné si nechat přístrojem namasírovat nohy suchou masáží s akupresurními body nebo změřit tlak.

„V pondělí je zde berounský spolek nedoslýchavých, v úterý máme volno, ve středu se tady schází sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých a odpoledne zde má centrum pro tělesně postižené výtvarné činnosti, ve čtvrtek se tady schází svaz tělesně postižených a v pátek jsou zde porady,“ vysvětlila Petra Šedivá z Centra pro zdravotně postižené a seniory, co se jinak v klubovně děje.

„Ráda bych pozvala čtenáře Deníku na naši akci 17. října ve 14 hodin v restauraci U Štiky v Berouně, kde zazpívají Zichovečtí heligonkáři,“ dodala Šedivá.

V prvním patře pak byla nachystána prezentace odborných zdravotních služeb domácí péče Promedicus, informace o pečovatelských službách a přidělování bytů Penzionu pro seniory. Pečovatelské a sociální služby domova totiž probíhají nejen v domovech obyvatelů Berouna, ale i ve zdejším penzionu. V přízemí nechyběla prodejní výstava keramiky Andrey Šimunkové.

V penzionu je celkem 46 bytů, z toho 39 je 1+kk a 7 bytů 2+kk, přičemž kapacita je 53 obyvatel. Ubytování zde stojí 3500 korun na měsíc.

„Beroun má ještě jeden dům 1280, kde je 44 sociálních bytů. Jenže dům není města, a tak zde nájemné na měsíc stojí 15 000 korun a ještě je nutné mít jistinu. Proto se radnice snaží vytvořit další byty pro seniory v ulici Na Dražkách,“ uvedl místostarosta Berouna Dušan Tomčo (Nezávislí Berouňáci).

„Mnoho lidí dorazilo na den otevřených dveří si prohlédnout pomůcky pro sluchově postižené. Doporučujeme jim, aby si nekupovali sluchadla v supermarketech nebo na internetu, což jsou jen zesilovače zvuku a ničí sluch. Rozhodně se vyplatí dojít si ke specializovanému lékaři a sluchadla si nechat předepsat. Mnohdy může dojít i k tomu, že se z mazu udělá v uchu špunt a to pak stačí jen uši propláchnout,“ poradila Ivana Neuschlová ze Svazu neslyšících a nedoslýchavých.

Zhruba sedmdesátiletý pán se zajímal o pečovatelské služby, nejspíše pro sebe. Pečovatelskou službu zdejšího domova využilo v roce 2023 49 mužů a 127 žen.

Na závěr zahrála v jídelně kapela Třehusk.

Jana Hájíčková

Berounský deník

https://berounsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.