Hopa Hopa otevírá dveře i dětem s handicapem. Snoezelen pomáhá jim i rodičům

ilustrační foto: PhotoRack

Adéla Bauerová a Věra Fričová, zakladatelky dětského centra Hopa Hopa v Karlových Varech, přicházejí s inovativním projektem multisenzorické místnosti Snoezelen. Nápad přišel od příbuzné jedné ze zakladatelek. Ta má totiž doma postiženou dívenku. Kvůli jejímu režimu musela skončit s prací a celé dny o ni pečovat. Tento nový prostor je navržen tak, aby poskytoval smysluplné zážitky nejen dětem s handicapem, ale i jejich rodičům. Snoezelen nabízí relaxaci a rozvoj psychomotorických dovedností, čímž se stává unikátním místem pro rodiny hledající podporu a inspiraci.

Adéla Bauerová a Věra Fričová založily před deseti lety v Karlových Varech zábavní dětské centrum Hopa Hopa, které každým rokem nabývá na oblíbenosti. Nově se dvojice zaměřila na pilotní projekt, a to multisenzorickou místnost takzvaný Snoezelen. Ze staré budovy, kde bylo dříve obchodní centrum, vybudovaly dětský svět pro všechny, tedy nově i pro děti s handicapem.

“Konkrétně nápad na Snoezelen přišel od mojí švagrové Jany Baloušové Fričové, která má mentálně retardovanou holčičku Janičku. Kvůli jejímu režimu musela skončit s prací a celé dny o ni pečovat. Já osobně znám všechny ty příběhy maminek, které se uzavírají před okolím, jsou odděleny od společnosti a je na ně vyvíjen obrovský tlak, protože zkrátka s těmito dětmi nemohou kamkoliv, aniž by nečelily vítkám od druhých…,” popisuje začátky Věra Fričová, která má na starosti chod firmy.

A tak vznikl nápad na založení Snoezelenu v Karlových Varech, kde by mohli rodiče, nejen s handicapovanými dětmi, trávit svůj čas smysluplně. Účinnost multisenzorické místnosti dokazuje množství studií na celém světě. Dochází zde ke stimulaci, relaxaci, aktivizaci a k rozvoji psychomotorických vlastností. Jedná se o celostní koncept pro jedince s těžkým kombinovaným postižením, ale také pro lidi bez hendikapu. “My v karlovarském Snoezelenu se aktuálně zaměřujeme na děti od 1 roku do 12 let, a protože jsem si vědomy, že terapie nejsou levnou záležitostí, tak rodičům pomáháme i se sháněním prostředků na individuální lekce,” doplňuje Adéla Bauerová, s níž se mohou potenciální zákazníci ohledně této formy podpory propojit.

Součástí nabídky jsou také skupinové lekce Multi-sensory play probíhající pod vedením terapeutky Terezy Sapouškové. Každá hodina má své téma a je zaměřená na rozvoj smyslů a motorických dovedností. Během dané lekce dochází k tvorbě nových synapsí, které vznikají při učení nových věcí a to vzájemným propojováním jednotlivých nervových buněk.

“Při vstupu do místnosti ucítíte příjemnou vůni aroma olejíčků, spoustu blikajících světýlek, terapeutických nástrojů jakým je například vibrační válec, který hlasitě brní. Obzvláště autistické děti jsou citlivé na zvuky a to, co nám přijde jako extrém, jim vyloženě vyhovuje, protože se tím uklidní,” popisuje Věra Fričová s tím, že největší odměnou je satisfakce, kdy se dětem nechce domů…

“Stojíme celé dny za barem, běháme kolem provozních záležitostí, ale ten pocit, kdy nám rodiče děkují za program, úsměvy jejich ratolestí, to dělá zkrátka radost i nám. Takže cíle do budoucna jsou jasné, zviditelnit Snoezelen a i nadále zkvalitňovat život lidí kolem nás,” uzavírá s úsměvem na tváři Adéla Bauerová. Zároveň zve na den otevřených dveří, který se koná ve čtvrtek 10. října v rámci Mezinárodního dne duševního zdraví. A to buď v dopoledním (10-12) či odpoledním (16-18 hodn) bloku. Celou akci budou provázet přednášky a přítomní si budou moci sami místnost vyzkoušet.

Multisenzorická místnost Snoezelen pomáhá dětem s mentálním postižením, ale také s ADHD a autismem, nicméně cílová skupina je širší. Tato multifunkční místnost je zaměřena taky na důchodce či manažery, který jsou často ve stresu. Tím, že působí na všechny smysly pomáhá k relaxaci a celkovému zklidnění. Koncept pochází z Holandska.

Roman Cichocki

Karlovarský deník

https://karlovarsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.