Včera večer už podvacáté řada muzikantů pomohla nevidomým na benefičním koncertě Světlo pro Světlušku  

koncert Světlo pro Světlušku, moderátoři

Radiožurnál 


Ve středu večer už podvacáté řada českých muzikantů pomohla nevidomým na benefičním koncertě Světlo pro Světlušku, který pořádal Nadační fond Českého rozhlasu, vystoupila třeba zpěvačka Kateřina Marie Tichá nebo skupina Chinaski. Hudební vystoupení doprovázel Světluščí sbor a to všechno s mottem Spolu přes překážky.
Hudební vystoupení byla prokládána medailonky, které divákům víc přiblížily, jak a kde Světluška pomáhá.
Který z těch příběhů, těch, kterým pomáháte, třeba utkvěl v paměti vám?

Jiří Váňa, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu
——————–
Já musím říct, že i když nejsem dlouho ve Světlušce, tak těch příběhů, které se vám vryjí pod kůži, je hrozně moc. Mně dokonce kolegyně, která vlastně spravuje komisi pro jednotlivce, pro jednotlivé žádosti, tak mi říkala, nečtěte ten balík najednou, rozkouskujte si ho, protože je to silné čtení. Nedokážu asi říct jeden konkrétní, ale důležité je vidět tu ochotu dárců, partnerů pomáhat a díky tomu Světluška vlastně může fungovat přes 20 let a pomáhat všem zrakově handicapovaným.

Máme tři příběhy, které nějakým způsobem ukazují i tu šíři záběrů. Je to konkrétní, podpořený. Je to nevidomá studentka, která má kromě toho zrakového handicapu i nějaké psychické problémy a Světluška jí pomáhá i s touhle záležitostí. A pak tam máme dva příběhy, které směřují spíše do pomoci rodinám. Jedno je raná péče a mladá holčička se zrakovým postižením a jedno už je 28letý kluk, který má kombinované postižení a ten medailonek ukazuje to, jak mu pomáhá a jeho rodině odlehčovací služba.

moderátorka
——————–
Loni se vybralo přes 4 miliony Kč. To je úžasné číslo. Tak pro představu, kolika lidem a s čím se dá za takové peníze pomoci?

Jiří Váňa, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu
——————–
Jsou to stovky jednotlivců a desítky organizací. Nedá se to úplně takhle zprůměrovat, protože na nás se obracejí lidé, kteří chtějí drobnou věc, příspěvek na brýle až po drahé pomůcky. Nedá se to úplně takhle říct, ale pomůžeme za rok stovkám lidí a desítkám organizací, kde ten dopad je ještě větší.

moderátorka
——————–
Když se na vás někdo obrátí, jakým způsobem vy potom postupujete dál, jak rozhodujete, jak mu pomoct, zda mu pomoc?

Jiří Váňa, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu
——————–
Ten systém je poměrně sofistikovaný a já nebudu zabíhat do detailu, ale máme v průběhu roku několik uzávěrek jak pro individuální žádosti, tak pro žádosti organizací. Všechny ty žádosti se dostanou k hodnotící komisi, kde máme nejen zástupce Světlušky, zástupce rozhlasu, ale i zástupce odborné veřejnosti, kteří dokážou říct, nakolik je ta žádost vlastně oprávněná a tímhle tím sítem všechny ty žádosti proženeme. A já musím říct, že já mám velkou radost, že díky vlastně štědrosti dárců i díky dlouhodobým partnerstvím dokážeme podpořit prakticky všechny žádosti, u kterých víme, že ta žádost je vlastně oprávněná.

moderátorka
——————–
Někdy je důležitá i rychlost, někdy jsou ty rodiny a lidé ve stavu, kdy potřebují ty peníze rychle. Dokáže i tohle Světluška?

Jiří Váňa, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu
——————–
Světluška dokáže i tohle. Máme speciální podprogram, jestli to tak můžu říct, který se jmenuje Člověk v nouzi, který přesně slouží pro tyhlety případy a u těch individuálních žadatelů ty termíny jsou vlastně tak, aby byly po dvou měsících zhruba, a umíme i per rollam hlasování, to znamená, v momentě, kdy je to opravdu naléhavý případ, tak dokážeme rozhodnout opravdu rychle.

moderátorka
——————–
jak můžou přispět?

Jiří Váňa, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu
——————–
Ty možnosti přispění zůstávají v podstatě tradiční, jsou tři hlavní, jednak poslat dárcovskou zprávu dárcovskou DMS ve tvaru: DMS Světluška 60, 90 nebo 190 podle toho, jakou částkou chcete přispět. Můžete přispět na online platební bráně na webu www.svitimstale.cz. Anebo další možnost je v průběhu přenosu zobrazený vlastně platební QR kód, takže když si ho načtete ve svém mobilní bankovnictví, můžete si vybrat částku, jakou přispějete Světlušce.

Věra Štechrová, moderátorka
——————–
Takže QR kód najdou lidé během toho přenosu. Na stránkách zatím není?

Jiří Váňa, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu
——————–
Přesně tak. Myslím si, že na stránkách zatím není, je to hlavně primární nástroj pro ten přímý přenos.

Věra Štechrová, moderátorka
——————–
Tak ať se vše vydaří.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.