Zkrácená výplata ošetřovného  

vaclav-krasa

Prima – Hlavní zprávy

Národní radě osob se zdravotním postižením se nelíbí plán Ministerstva práce a sociálních věcí, které chce od příštího roku změnit pravidla pro výplatu ošetřovného.

Lidé pečující o blízkého člověka by na něj neměli mít nárok po dobu jeho pobytu v nemocnici. Jenže taková osoba se často stará o druhého na plný úvazek a nemá žádný jiný příjem.

90 dní, to je maximální doba, kdy může pečující pobírat dlouhodobě ošetřovné a to bez ohledu na to, jestli je ošetřovaná osoba v nemocnici nebo ne.

Jakub Augusta, vedoucí Oddělení mediální komunikace Ministerstvo práce a sociálních věcí
——————–
Podle navržené novely zákona o nemocenském pojištění nebude dlouhodobé ošetřovné za dny hospitalizace poskytováno jako dosud. Nově se podpůrčí doba 90 dnů hospitalizací přerušuje.

redaktorka
——————–
S neplacením ošetřovného po dobu hospitalizace nemocného ale nesouhlasí Národní rada osob se zdravotním postižením hlavně proto, že pečující ve většině případů nemají žádné jiné příjmy. Nemůžou chodit do práce, protože o svého blízkého se starají celé dny i noci. Velmi často se o ně starají i v nemocnici.

Zdeňka předsedkyně a odborná garantka Unie pečujících,
——————–
Bude mít víceméně vlastně vyšší náklady, protože bude muset do té nemocnice třeba dojíždět. Bude tam třeba od rána do večera, pak odjede domů a pak zase ráno teda přijde.

Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením
——————–
Za druhý by měli správně platit minimální sociální a zdravotní pojištění, ale ono dneska to minimální dohromady dělá mezi 4–5 000 korunami měsíčně.

Aleš Juchelka, místopředseda sněmovny /ANO/
——————–
Opozice pro krácení ošetřovného taky nechce zvednout ruku.

Aleš Juchelka, místopředseda Poslanecké sněmovny, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Je potřeba to upravit tak, aby ten člověk, který je pečující, nebyl byt na tom, že prostě se stane něco třeba jeho manželovi, manželce a on je hospitalizován a zůstane bez prostředků.

Lucie Šafránková, poslankyně, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
Tady by se nabízelo po tu dobu hospitalizace, pokud by byla delší například než 30 dní, nějakou kompenzaci právě pro pečující osoby.

redaktorka
——————–
Pozměňovací návrh na svém zasedání projednával Výbor pro sociální politiku. Jestli nakonec projde zkrácená výplata ošetřovného, by mělo být jasné do konce roku, protože celá novela o nemocenském pojištění by měla začít platit od 1. ledna 2025.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.