Úřady práce vyplatily přes 100 000 000 Kč na mimořádnou okamžitou pomoc po povodních  

Radiožurnál 

Úřady práce vyplatily k dnešku přes 100 000 000 Kč na mimořádnou okamžitou pomoc po povodních. Na takovou pomoc má na rok každý, komu voda vyplavila dům nebo byt. Do podpory pro postižené regiony se zapojil i Český rozhlas. A na tuto sobotu chystá benefiční koncert na pomoc Domovům pro seniory. V pražské Státní opeře vystoupí od 11 do 13 hodin například Iva Janžurová, Dagmar Pecková, Petr Janda, Bára Basiková, Michal David Halina Pavlovská nebo Štefan Margita. Část výtěžku dostane taky Domov pro seniory v Krnově v Moravskoslezském kraji a jeho ředitelem je František Fojtík. Dobrý den.
Můžete připomenout, co vše jste museli zvládnout v těch prvních hodinách a dnech povodní v půlce září?

Mgr. František Fojtík, ředitel, Domov pro seniory Krnov
——————–
Řekl bych, že ještě byl takový čas -1, kdy ještě před těmi samotnými povodněmi jsme se pokusili zachránit co možná nejvíce materiálu, strojů, vybavení z těch prostor u kterých jsme očekávali, že budou zaplaveny vodou. A na facebookovou výzvu zareagovalo 40 dobrovolníků, s nimiž jsme během dvou hodin zachránili opravdu toto vybavení třeba v řádu několika milionů korun. No, a poté po těch povodních, tak to jsou klasické práce jako vyklízení bahna všech těch teď už nepotřebných přístrojů. No, a samozřejmě v neposlední řadě, nebo spíš bych řekl, v první řadě péči o klienty, která v těch prvních dnech vlastně i doposud je velmi náročná s ohledem na ty podmínky, ve kterých pracujeme.

moderátorka
——————–
Jak dlouho vy jste byli odříznuti od světa, dá-li se to takhle říct?

Mgr. František Fojtík, ředitel, Domov pro seniory Krnov
——————–
To mělo různé fáze, tak zcela odříznutí jsme byli několik dnů, několik zaměstnanců tady sloužilo v kuse třeba i pět dnů samozřejmě s přespáváním přímo v domově a třeba elektřinu, tu jsme zprovoznili alespoň teď ze 70 % v objektu předevčírem, takže i toto lze nazvat nějakým odříznutím, protože stále ještě nemáme zprovozněné všechny provozy.

moderátorka
——————–
No, vy jste měli zatopenou, vím, prádelnu, kuchyň, tak, jak to v tuhle chvíli řešíte, protože vaši klienti v domově zůstávají?

Mgr. František Fojtík,
Ano, za to jsou sami klienti moc rádi. V podstatě je to jedna z nejčastějších vět, když chodí mezi klienty, tak oni nám děkují za to, že tady mohli zůstat, protože jak někteří sami říkají, obávali by se toho, že jakýkoliv přesun už by někteří nemuseli ani přežít, protože přece jenom tady v domově mají své zázemí a zakořenili tady. A teď jsem zapomněl vaši otázku.

moderátorka
——————–
Jak to řešíte, že nemáte kuchyň a prádelnu?

Mgr. František Fojtík,
Ano, takže externě. Vyšli nám vstříc naši partneři. Bereme například obědy od zítřka od krnovské nemocnice do této chvíle od základní školy nebo od jedné neziskové organizace, která vaří pro všechny dobrovolníky a takové větší instituce, které tuto možnost momentálně nemají. Prádlo nám pere náš spřátelený Domov pro seniory v Bruntále. Takže té pomoci naštěstí zvenčí je tolik, že nám to pomáhá sanovat ty výpadky.

moderátorka
——————–
A jak byste využil ten výtěžek z benefičního koncertu ve Státní opeře tu vaši část, co především potřebujete v tuhle chvíli?

Mgr. František Fojtík,
No, upřímně, to teď úplně nevím, protože škody jsou v řádech vyšších desítek milionů korun. Takže bude záležet na tom také, jak vysoký ten výtěžek bude, ale máme takovou představu třeba o obnově zahrady, která je samozřejmě naprosto jako zpustošená, kam naši klienti rádi chodívali sázet rostlinky a zeleninu do květináčů, takže to jsou takové drobnosti, které bychom…

moderátorka
——————–
Ale pro ně důležité.

Mgr. František Fojtík,
Ale pro ně velmi důležité. Přesně tak. Až po velké přístroje, které budeme potřebovat nahradit, které třeba stojí půl milionu korun jeden.

moderátorka
——————–
Říká František Fojtík, ředitel Domova pro seniory v Moravskoslezském Krnově. Děkuju vám, ať se vám obnova daří. Na slyšenou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.