Muskův revoluční implantát slibuje nevidomým návrat zraku!

pixabay mozek čípová technologie

Elon Musk a jeho startupová firma Neuralink udělali další krok k propojení mozku s počítači, což přináší naději pacientům s neurologickými poruchami i s těžkým poškozením zraku.

Neuralink získal od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) prestižní označení „převratné zařízení“ pro svůj mozkový implantát nazvaný Blindsight, který by mohl obnovit zrak u lidí, kteří ztratili oči nebo i zrakový nerv. Blindsight, který je zatím ve stadiu vývoje, by měl umožnit těmto lidem opět vidět, pokud mají funkční zrakové mozkové centrum. Musk dokonce tvrdí, že tento mozkový číp by mohlo poprvé přinést zrak i těm, kteří jsou slepí od narození.

V první fázi však bude kvalita obrazu připomínat nepříliš kvalitní grafiku starých Atari her, ale Musk věří, že časem by mohl implantát zlepšit vidění natolik, že by umožnil vnímat i vlnové délky jako infračervené či ultrafialové světlo. Tento projekt je součástí širší vize Neuralinku, která zahrnuje nejen obnovení zraku, ale také pomoc pacientům s ochrnutím. Díky dekódování mozkových signálů by zařízení mohlo těmto lidem pomoci ovládat protézy nebo komunikovat pouhou myšlenkou.

Neuralink však dosud neoznámil, kdy očekává, že se mozkový číp Blindsight implantuje prvnímu pacientovi ke klinickým zkouškám. Společnost Neuralink, založená v roce 2016 Muskem a skupinou inženýrů, vyvíjí čípy nové generace, které lze implantovat do mozku, což by mohlo pomoci postiženým pacientům znovu se pohybovat, vidět i komunikovat.

FDA udělilo Neuralinku pro tento projekt označení „převratné zařízení“, což zrychlí vývoj a přístup tohoto implantátu na trh. Neuralink tak pokračuje ve snaze revolučně změnit medicínu a lidskou interakci s technologiemi.

Zařízení Neuralink má číp, který zpracovává a přenáší nervové signály, které by mohly být přenášeny do zařízení, jako je počítač nebo telefon. Startup testuje implantát navržený tak, aby ochrnutým pacientům umožnil používat digitální zařízení pouze myšlením, což by mohlo pomoci lidem s poraněním míchy. Očekává se, že do této studie budou zařazeni tři pacienti, aby vyhodnotili nové zařízení ve studii, jež by měla trvat několik let.

Začátkem tohoto roku již Neuralink úspěšně implantoval číp druhému pacientovi, který jej používá k hraní videoher a učí se na něm, jak navrhovat 3D objekty.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.