Co neurolog doporučuje proti Alzheimerově chorobě?  

ilustrační foto: Tim & Selena Middleton / Flickr.com

ČRo – Hradec Králové – Radioporadna


Dnešním tématem bude Alzheimerova choroba, která je jako epidemie, celosvětově je diagnostikováno přes 35 000 000 lidí s demencí. V roce 2030 jich má být dvakrát tolik. Říká se, že je to jedna z největších hrozeb. Každé tři minuty přibude někdo s touto nemocí, je možné ji zastavit, zpomalit, úplně ji zamezit. A jak moc je lékařům nápomocná nová mobilní aplikace terapií? I o ní určitě budeme mluvit v souvislosti s prevencí. Jsem ráda, že pozvání do studia přijal prof. Martin Vališ, neurolog z Hradce Králové, vítejte u nás
Proč je nemocných stále více lidí?

mluvčí 2,
——————–
Odpověď je velice jednoduchá, protože ve vyspělých společností nebo státech populace neustále stárne a výskyt tohoto onemocnění je závislý na stáří pacienta, takže čím máme starší populaci, tím onemocnění je více.

moderátorka
——————–
Jste rád, že se o této problematice točí I filmy?

mluvčí 2,
——————–
Určitě ano, protože jakákoliv osvěta, jakákoliv prevence, jakákoliv pomoc je velmi důležitá, protože u tohoto onemocnění je nejdůležitější na věc lepší přijít dříve, anebo i špatně, nežli pozdě. Jakmile přijdete pozdě, když je to onemocnění rozvinuté, tak zatím nemáme žádnou možnost, jak toho pacienta úplně zpomalit či zachránit.

moderátorka
——————–
Já jsem naznačovala filmové ztvárnění, viděl jste film Tancuj Matyldo.

mluvčí 2,
——————–
Určitě jsem ho viděl a bohužel to je špatná, ale velmi dobře vylíčená situace, jaká je v praxi. Takže mě tahle situace trápí, ale doporučuji všem, aby ho zhlédli, protože je to asi odvážně říci, ale bohužel je to pravdivé. Toto onemocnění se bude týkat každého z vás, kdo posloucháte. Takhle, to je tvrdá realita. Bohužel ten výskyt je tak obrovský, že je třeba neustále na to myslet.

moderátorka
——————–
film jsem viděla, je tam vaše jméno. Je ta diagnóza paní Matyldy. Paní Matyla přišla pozdě, ale v tom filmu bylo, protože tam už ty známky možná byly i s těmi knedlíky atd.

mluvčí 2,
——————–
To je standardní situace, se kterou my se potýkáme, protože většinou pacienti přicházejí, když to je v lepším případě v mírném a obyčejně ve středním stadiu tohoto onemocnění, ale odpověď na to, proč to tak je, je úplně jednoduchá. Pokud jste s tím člověkem v denním kontaktu, tak vy nezaznamenáte ty změny, protože to vnímáte jako že to je pozvolná změna stárnutí a podobně. Až pak někdo, kdo ho nevidí každý den, tak upozorní, že tohle už jako není v pořádku a že se mu něco nezdá.Pokud to takhle je, tak už jste minimálně v mírném až středně těžkém stadiu této choroby, a to je špatně.

moderátorka
——————–
Vy jste konzultantem toho filmu nebo jste se tam objevil.

mluvčí 4,
——————–
Náhodou úplně, nebyl jsem konzultantem, ale byl jsem osloven produkcí.

moderátorka
——————–
Takže asi, jak jste říkal, doporučujeme lidem, protože je tam nastíněno zhruba ten průběh, i když ten průběh se v jednotlivých rodinách asi liší.

mluvčí 2,
——————–
U tohoto filmu, musím říct, že to je tvrdá realita takzvaně, ale ne úplně příjemná, ale je potřeba tohle vidět a já na to upozorňuju pacienty i rodiny ihned od té doby, kdy stanovíme diagnózu, že ten vývoj bude nepříznivý, protože zatím nikde na světě nemáme léky, kterými bychom dokázali tuto chorobu vyléčit. Naším maximálním úspěchem je tu chorobu zpomalit anebo v ideálním případě na určitou dobu zastavit, v ideálním případě velmi vzácném.

moderátorka
——————–
Jak dlouho trvá rozvoj této nemoci?

mluvčí 2,
——————–
Na tuto otázku je velmi těžké odpovědět. Většinou se podle posledních dat a výzkumu, co máme, tak pravděpodobně to prodromální, to znamená předchozí stadium této choroby, je 10 let předtím, než si toho pacient všimne, ale to je ta věc, na kterou vlastně dnešní výzkum je nejvíce zacílem, že abysme zachytili ty pacienty, kteří už tu chorobu mají, ale ještě to na nich není tak jasně vidět a potom jsou ty léčebné účinky našich terapeutických metod nejlepší

moderátorka
——————–
Ještě, než se něco děje, je to vůbec reálné? Protože ten postižený si toho asi nevšimne, že se něco děje.

mluvčí 2,
——————–
Teďka budu mluvit trošku opravdu jako ve smyslu toho, že reálné to už v dnešní době je ale neekonomické a nemáme na to prostředky. Ty vyšetření, který by potvrdily tu diagnózu nebo to vysoké riziko rozvoje onemocnění, jsou velmi, velmi finančně náročné.

moderátorka
——————–
jak co nejrychleji odhalit, že Alzheimer začíná útočit.

mluvčí 2,
——————–
V první řadě je přece jednoduchá věc vyhledat toho specialistu, který dokáže tu chorobu diagnostikovat, což samozřejmě, jak už jsem zmínil předtím, není úplně jednoduché, protože většina těch rodinných příslušníků nebo partnerů si toho všimne bohužel až pozdě, ale pokud máte podezření na poruchy paměti, existuje spousta různých testů screeningových, se tomu říká záchytných, preventivních, kterými upozorní na to, že tam ta paměť není v pořádku a úplně nejjednodušším pravidlem je, že tato choroba se úplně nejvíce projevuje poruchami krátkodobé paměti. To znamená, když to vysvětlím pro všechny, úplně jednoduše, když vidíte, že třeba ten pacient si nepamatuje, když večer se zeptáte, co měl k snídani nebo co měl včera, ale pamatuje si ty data dlouhodobé, kde se narodil, kdo je jeho manželka, kde bydlí a podobně, ty data z dlouhodobé paměti, ty má naprosto dobře vštípená a ty nejsou tak postižené na počátku onemocnění, naproti tomu tak krátkodobá operační paměť je poměrně křehká, vulnerabilní, se tomu říká a tam se dá odhalit jednoduše, že je tu něco, co není v pořádku. Pokud je tohle podezření, tak doporučujji vyhledat specialistu, a to buď neurolog nebo psychiatr, anebo psycholog

moderátorka
——————–
Možná máte ale také zkušenosti s tím, že mnozí lidé to mají tendence bagatelizovat. Řeknou, mám ho moc, tak jsem to zapomněl, nic se neděje.

mluvčí 2,
——————–
Tak to máte naprostou pravdu, takhle to je tvrdá realita, to je zhruba, bych řekl, hrubým odhadem 50 % pacientů, to je tzv. konfabulace nebo že to zakrývají a podobně, řeknu, já už mám na to nárok věkově a snaží se to jako zakrýt a podobně.

moderátorka
——————–
má na to vůbec někdo nárok v určitém věku? takže když zapomínáme, máme problém s tou krátkodobou pamětí.

mluvčí 2,
——————–
No, čím jste starší, schopnosti vaše pomalu se snižují, takže samozřejmě, určitě vám to v 90. Letech nebude ta paměť sloužit jako 30 nebo ve 20 nebo ve 40, takže jsou tam určité normativní tabulky a my můžeme porovnat k jisté normě, ale určitě nelze se paušálně vymlouvat na věk, že to je všechno v pořádku, že už mám na to nárok. Máme na všechno už v dnešní době testy, normy, tabulky, dokážeme rozeznat, jestli to je v pořádku či nepořádku.

moderátorka
——————–
Takže vyšetření vypadá asi stylem nějakého testování, že zkoušíte, co si jsme schopni zapamatovat.

mluvčí 2,
——————–
Ano, pro pacienty to je většinou trochu stresující a náročné, ale popravdě ty nejjednodušší testy jsou velice jednoduché a ptáme se na základní otázky ve smyslu, co je dneska za den, jaké máme datum, roční období a podobně, pak testujeme jiné schopnosti té paměti, třeba orientaci nebo vizuální schopnosti a podobně, předem upozorňujeme, že tento test je velice jednoduchý. To je ten záchytný. Pokud pacient je inteligentní, tak se ho to může i někdy dotknout, že ho zkoušíme z takových trivialit

moderátorka
——————–
když se vrátím k tomu natáčení a k Matyldě, tak myslím, že hodně lidí zaujalo a zná to zobrazování hodin a číslic, že to je také jeden z těch testů.

mluvčí 2,
——————–
Musím říct, že pro mě to je jeden z nejoblíbenějších testů, protože je to velice jednoduchý, kdy necháte nakreslit ciferník hodin pacienta, má napsat čísla, vy řeknete nějakou časovou jednotku a pacient by měl nakreslit malou i velkou ručičku, to je velmi senzitivní a praktickej test, který trvá, když řeknu, do minuty, a jakmile to pacient v tomto selhává, tak už máte velkou pravděpodobnost, že tam není něco v pořádku.

moderátorka
——————–
Jak je podle vás důležité, aby rodina držela pospolu a pohromadě?

mluvčí 2,
——————–
To je vždycky důležité. A samozřejmě, že to je jedna z nejvýznamnějších věcí, protože toto onemocnění se týká hlavně té rodiny, protože s pokročilostí toho onemocnění, což je takový určitý paradox, ten pacient je jako neustále šťastnější a šťastnější a rodina je naopak nešťastnější, takže zasahuje to nejvíce to okolí. Potřeba tu rodinu už předem připravit na to, jaký ten osud toho pacienta bude a aby nebyli překvapeni tou situací reálnou, která je nejenom v České, republice, ale na celém světě v péči o toto onemocnění.

moderátorka
——————–
Ústavní péče asi není ideální, o čemž se také hovoří, i když všechno bude o lidech.

mluvčí 2,
——————–
Samozřejmě, to bych trošku oponoval. Ústavní péče je ideální pro středně těžké a těžké stadia. Pokud ta rodina nemá profesionála nebo není opravdu velice empativní, tak tu péči o ty pacienty se středně těžkou a těžkou formou nemůže nikdy zvládnout a odnáší to celkově nejenom ta rodina, ale jejich děti a podobně, protože to je extrémně náročná situace pro všechny.

moderátorka
——————–
Těch příběhů asi zažíváte dennodenně spoustu.

mluvčí 2,
——————–
Průměrně tak 45 za den a jsou velmi stereotypní.

moderátorka
——————–
Jak si to nepouštět k sobě, to asi člověk nemůže úplně…

mluvčí 2,
——————–
Snažím se všem pomoct, co to jde, tak udělám tu osvětu, která je možná, na všechny všechno připravím a u některých pacientů samozřejmě se podaří to významně zpomalit, dokonce i na některou dobu i pozastavit, ale to je velmi individuální.

moderátorka
Zatím ale žádný super lék asi na tuto nemoc neexistuje. Nebo ano?

mluvčí 2,
——————–
ne A myslím si, že ještě určitou dobu nebude, už je schváleno několik nových molekul, tzv. biologická léčba, ale výsledky této léčby jsou velmi slabé a tato léčba není úplně bezpečná, a je extrémně drahá. To je potřeba říct pro všechny, aby, protože FDA, to znamená Národní americký úřad pro léčiva schválil už v současnosti celkem tři molekuly, které ale Evropský úřad a v Evropě nejsou dostupné, ale efekt této terapie je jenom u těch takzvaně těch prodromálních, to znamená u těch stadií, která jsou velmi mírná a podobně, které my velmi obtížně diagnostikujeme a efekt je na úrovni těch léků, co máme my tady k dispozici, takže asi tady tímhle směrem cesta nepovede a nemáme v současnosti dostupnou léčbu, kdy dokážeme tu chorobu vyléčit a zastavit, ale výzkum jde neustále kupředu a kupředu.

moderátorka
——————–
Poněkolikáté jste zmínil slovo ekonomika, finance, hraje roli i politika, protože mluvíte o tom, že v Evropě nejsou dostupné léky. Slyšela jsem nějaké informace, že něco bylo vyvinuté v Japonsku, pak to bylo pozastaveno, protože se objevily nějaké reakce. Tak myslíte si, že ta politika je v tom také důležité.

mluvčí 2,
——————–
Úplně politika bych neřekl, že má hlavní nebo marginální roli v této otázce. Ale tam se vždycky u všech léčiv, ať se jedná o jakoukoliv chorobu interní nebo revmatologickou nebo cokoliv jiného, se musí ukázat příznivý profil toho léku, to znamená, musí tam být jasný efekt a nesmí tam být vysoké nežádoucí účinky a musí tam ten bezpečnostní efekt být také příznivý. V tomto případě pak už cena, když je to léčba, která toho pacienta zachrání a zlepší jeho prognózu, tak potom už se ty ekonomické otázky vyspělých států potlačí. U těch nových biologických léků, tak to zatím není, tam je bohužel jiný efekt a bezpečnostní profil není úplně ideální.

moderátorka
——————–
Nejsou tady nějaké větší zádrhele, které by tyto cíle nějakým způsobem znesnadňovaly.

mluvčí 2,
——————–
tzv. asi svatý grál medicíny, když to řeknu zjednodušeně, bude, když někdo rozlouskne tu příčinu přesnou, která úplně si myslím, že není u každého pacienta stejná. Ta choroba je velmi heterogenní, to znamená velmi různorodá, abych to řekl zjednodušeně. Výzkum je tak intenzivní, jenom pro vaši informaci, že každý rok je publikováno zhruba 500 000 nových článků na toto téma, takže pokud si to dokážete představit, kdybych já dělal jen to, tak to ani nedokážete přečíst. Ty vývojové směry výzkumu nových léčiv bohužel selhávají.

moderátorka
——————–
Přitom si myslím, že se nenajde člověk, který by nepřál někomu tu Nobelovu cenu, už, aby ten superlék byl objeven. No, musíme zatím doufat, že něco takového přijde. Zatím tedy léky v podobě, nevím, infuzí tabletek, jaké jsou léky?

mluvčí 8,
——————–
Ta tzv. kognitiva, to jsou tabletky, které máme asi tady v České republice v současnosti tři, nebo když to řeknu, čtyři tablety, které lze použít a s výhodou je i kombinovat. Jsou poměrně bezpečné, pokud s nima umíte pracovat, ale bohužel ten efekt je velmi mírný, když to řeknu, v ideálním případě dokážou to onemocnění mírně zlepšit na chvíli a zpomalit tu křivku toho zhoršování průběhu této choroby.

moderátorka
——————–
Takže není tedy zatím vidět i toho, že by existovala screeningová vyšetření, jako jsou například u karcinomu prsu, která by odhalila ten záchyt, by byl adekvátní.

mluvčí 2,
——————–
Ano, existují již, ale opět to jsou metody, které nejsou zatím běžně dostupné. Pravděpodobně budeme mít možnost jakoby do budoucna kouknout do oka a uvidíme, že by mohl mít pacient Alzheimerovu chorobu, anebo samozřejmě skoro můžeme nabrat ty bílkoviny, protože ten vývoj vědy opravdu běží extrémně rychle.

mluvčí 4,
——————–
Kdy to bude?

mluvčí 2,
——————–
řádově bych viděl v průběhu několika let, do pěti let budeme mít možnosti pravděpodobně už o mnoho lepší než teďka.

moderátorka
——————–
Říká prof. Martin Vališ. Je prokázáno, že touto chorobou trpí častěji ženy. Je to proto, že máme odlišný mozek?

mluvčí 2,
——————–
Určitě ne, ale ten výskyt v porovnání mužského ženské pohlaví je velmi, ta diferenciace je velmi nízká, takže to je rovnoprávné, když to řeknu úplně upřímně, je tam trochu vyšší u žen, ale samozřejmě ženy mají také vyšší dožití, takže to odpovídá tomu, že čím jste starší, tím máte vyšší riziko.

moderátorka
——————–
Ano, kvůli nárůstu nemocných už jsme zmiňovali, je obrovská poptávka po informacích. Dokonce tady vznikla i mobilní aplikace terapií. No, psáno s dvěma R, Kde se lidé dozvědí, jak na tom jsou. Doporučíte ji?

mluvčí 2,
——————–
Tak já osobně jsem se na tom vývoji podílel, je to jedna z nejmodernějších aplikací na světě a jedna z nejúspěšnějších. Myslím, že je i velice zábavná a příjemná pro ty pacienty. Takže samozřejmě, že jí doporučím každému od určitého věku. Není to hra pro děti, je to samozřejmě pro lidi od 50 výše,

moderátorka
——————–
Abychom tu aplikaci popsali, ta aplikace je zdarma ke stažení, protože už jsem to vyzkoušela na sobě, tak je dán dotazník, na základě kterého nám aplikace vyhodnotí, v jaké jsme rizikové skupině.

mluvčí 2,
——————–
Ano, přesně tak. Samozřejmě je to potřeba brát s určitým nadhledem, protože když nemáte dobrý den nebo jakoby, necítíte se dobře, v pohodě, tak asi není úplně dobré provést první test, takže je potřeba se na to koncentrovat, abyste z toho nebyli stresováni, pokud se ten test nepovede a s určitou mírou pravděpodobnosti vyhodnotí, že máte určité riziko, pak samozřejmě tam záleží na ostatních parametrech, které se tam hodnotí, to znamená, nejdůležitější je třeba vaše fyzická aktivita, neboli sportovní, jestli sportujete pravidelně, a pak samozřejmě vyhodnocujeme i ty ostatní faktory negativní, to znamená jako alkohol třeba, nebo kouření, nadváha a podobně. Základem všeho je, že ten preventivní program je tak postaven, že bysme měli vyhodnotit rizikové pacienty, kteří mohou trpět touto chorobou a ti by odešli ke specializované péči.

moderátorka
——————–
Takže možná pokud nás poslouchají i mladší ročníky, tak bychom mohli doporučit, aby to mamince nebo babičce, aby si to mohla vyzkoušet, vyplnila dotazník, případně si zahrála ty hry, které tam jsou, je to především matematika, ale pak je tam hra, která by mohla zaujmout křížovkáře nebo ti, co mají rádi Scbl, kde je dosazování písmen.

mluvčí 2,
——————–
Určitě těch aplikací jinak je celosvětově samozřejmě větší množství, tohle je vyvinuté v České republice speciálně i designované od lidí, kteří s těma pacienti pracují a prošlo to mnoho úpravami. Myslím si, že ta verze je docela příjemná i zábavná, nestresující.
Ale je potřeba podotknout, že samozřejmě pokud ti starší lidé, kteří by to chtěli začít zkoušet, tak je potřeba, aby tam měli třeba asistenci někoho z rodiny nebo někoho z mladších ročníků, aby jim pomohl, i když to ovládání, myslím, je intuitivní a co nejjednodušší

moderátorka
——————–
No. Výhodou je, že tam přicházejí i novinky ohledně této choroby, takže tam jsou dosažitelné veškeré informace. Prognózy, které vydala Světová zdravotnická organizace, tak kolem roku 2030 bude mít Alzheimerovu chorobu 50 000 000 obyvatel planety, což nezní úplně příznivě. Myslíte si, že díky takovýmto cvičením a všeobecné osvětě, že se to podaří zvrátit.

mluvčí 2,
——————–
No, tak věštecké schopnosti nemá nikdo skoro. Tak pár lidí se tím živí samozřejmě v televizi nebo podobně, ale jako když to řeknu úplně upřímně, nemůžu to slíbit, ale ta věda opravdu velmi intenzivně pracuje na tom problému, aby se to odstranilo, to znamená, abysme vyřešili a našli léčbu, proto jsem velmi, velmi optimisticky, protože vidím, jak se ten vývoj posouvá kupředu, když řeknu reálný časový horizont, tak bych odhadoval 10, 15 let.

moderátorka
——————–
Že se to podaří.

mluvčí 4,
——————–
Že se to podaří, že budeme mít nějakou průlomovou léčbu, která bude dostatečně efektivní a dostatečně bezpečná.

moderátorka
——————–
Do té doby, pane profesore, něco na závěr, co doporučit? Co můžeme udělat úplně všichni, aby se nám dobře dařilo?

mluvčí 2,
——————–
Tak by to znít jakoby klišé, ale bohužel se ukazuje to, co řeknu, že úplně nejpříznivější je velmi pestrá strava, hodně vitaminů, zeleniny, pohyb, sportovní maximum, co lze váhu snížit na minimum a přiměřený mozkový trénink a aktivita, to znamená, nebýt pasivní, číst, kultura, sudoku a podobně.

moderátorka
——————–
Doporučuje prof. Martin Vališ na neurolog z Hradce Králové. Děkuju, že jste si našel čas na posluchače Českého rozhlasu Hradec Králové, ať se vám daří.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.