Jeden daruje, druhý kupuje a všichni pomáhají, obchůdek slaví kulatiny

ilustrační foto: creativist collective / Flickr.com

„Jeden daruje, druhý kupuje a všichni pomáhají.“ Takové je motto dobročinných obchůdků Domova Sue Ryder, který při vzniku obchůdku v Prachaticích byl pro nás inspirací. No a už je to deset let od otevření Prachatického dobročinnému obchůdku. (15. 9. 2014).

Nejprve Jihočeské centrum zdravotně postižených a seniorů Prachatice a poté Jihočeské centrum rovných příležitostí se byly provozovateli Prachatického dobročinného obchůdku. Nejprve se záměr uskutečňoval v Komunitním centru Na Sadech a posléze, kdy byla stále větší poptávka si centrum našlo místo na Zlaté stezce133 v Prachaticích, kde je dodnes. (poznámka autora: ještě ideálnější by byly prostory bezbariérové).

Prachatický dobročinný obchůdek je registrován jako sociální firma, která zaměstnává osoby se zdravotním postižením.13.9.2024 se v obchůdku sešli příznivci, podporovatelé, sponzoři, zástupci města, dobrovolníci, zaměstnanci a další hosté. Místostarosta města Prachatice Jakub Nepustil popřál mnoho dalších úspěšných let. Hanka Rabenhauptová nalezení ještě vhodnějších prostor pro obchůdek (bezbariérových) i pro sousedící půjčovnu pomůcek a také hodně dárců i nakupujících.

Nová ředitelka Jihočeského centra pro zdravotně postižené a seniory o.p.s. Jihočeského kraje, i pracoviště Prachatice Daniela Werbynská Laschová poděkovala nejen všem příchozím (kteří si i v den oslav nakoupili spoustu věcí), ale především zaměstnancům a dobrovolníkům za péči o obchod, propagaci. Sdělila, že finanční prostředky, které se zde vyberou jdou na aktivizaci osob se zdravotním postižením a seniory. Poděkování patří také bývalé ředitelce centra Haně Vlasákové, která stála u zrodu obchůdku. Prachatický dobročinný obchůdek, Zlatá stezka 133, Prachatice, Telefon: 723602 337. V dobročinném obchůdku přijímají: vyprané a nepoškozené oblečení –dámské, pánské i dětské, módní doplňky – kabelky, tašky, šátky, kravaty, bižuterie, pásky, pokrývky hlavy, lůžkoviny, ručníky, utěrky, domácí a dárkové předměty, obrazy ,bytové doplňky, květiny, keramiku, sklo, porcelán, knihy a časopisy, sportovní potřeby, hračky, hry, plyšáky. Prachatice podporuje předcházení vzniku odpadu. Dávat věcem druhý život má smysl.

Hanka Rabenhauptová

Prachatický deník

https://prachaticky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.