Tentokrát se podával guláš. Kavárna Láry Fáry překvapila na festivalu v Rychnově

ilustrační foto: MorgueFile

Kavárna Láry Fáry se na jeden víkend přesunula do rychnovského Zámeckého parku. Už po několikáté se v něm totiž konal Jízdárna Fest. Každý správný festival potřebuje stánky s občerstvením a ten kavárenský na něm nemohl chybět. Akorát že v něm číšníci s postižením prodávali docela netradičně guláš. Co ještě bylo jinak? Spolu s číšníky obsluhovali zákazníky také jejich blízcí.

Důvodem nebyla žádná personální krize. Cílem bylo, aby se rodiče, partneři a další příbuzní na vlastní oči podívali, co všechno naši číšníci s postižením dokážou. Doma totiž člověk snadno sklouzne ke stereotypu, kdy se o vše starají rodiče. Když ale změníte prostředí, může se toho hodně změnit! Určitě to taky znáte z vlastní zkušenosti, kdy přijedete k mamince na oběd a cítíte se zase jako malé dítě, i když už vám je dlouho přes dvacet.

Lidé s mentálním postižením a duševním onemocněním jsou ještě více v nevýhodě, protože je jejich okolí neustále podceňuje. Myslí si, že se o vše v jejich životě starají ostatní. A někdy si to myslí i jejich nejbližší. Byli proto často moc příjemně překvapení, co všechno jde i navzdory postižení zvládnout! A někdy se dokonce sami museli nechat poučit.

Přijďte se do Kavárny Láry Fáry podívat na vlastní oči, co všechno lidé s postižením zvládnou.

Martina Svobodová

Rychnovský deník

https://rychnovsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.