Pomoc potravinových bank  

 ČT 1


V zaplavených oblastech pomáhají i potravinové banky. Ta jihomoravská poslala čtyři palety té olomoucké, a dnes ráno se dostaly přesně tam, kam měly, a to do nejpostiženějších oblastí, například na Jesenicko.

Trvanlivé potraviny, nápoje i čistící prostředky. Pracovníci Potravinové banky v Moravanech na Brněnsku je měli v 7h ráno připravené na paletách. Pomoc tentokrát mířila za hranice Jihomoravského kraje. Vezli ji do Olomouckého, kde povodně devastovali hlavně Jesenicko a Šumpersko.

Pavel Kosorin, ředitel, Potravinová banka pro Brno a JMK
——————–
V Jihomoravském kraji není ta situace tak katastrofální jako v Olomouckém, Ostravském a Jihočeském. Hodí se jim cokoliv. Naposledy pomáhali oni nám, když v Jihomoravském kraji bylo tornádo.

, redaktor
——————–
V Potravinové bance Jihomoravského kraje je stále ještě 25 tun zásob. Třeba v těchto regálech jsou trvanlivé potraviny ještě z jarní sbírky a právě z nich putují zásoby do zaplavených oblastí. Řidič ráno převezl první dodávkou do Olomouce přes 1,5 tuny pomoci. Tam si ji převzali a umístili do vlastních skladů. Odtud zásoby míří přímo do míst, kde je lidé potřebují.

Kamil Pravec, koordinátor skladu, Potravinová banka Olomouckého kraje
——————–
Se nám podařilo naložit už kolem 30 palet, které byly vlastně distribuovaný do těch postižených oblastí.

redaktor
——————–
Dnes si sem mezi prvními přijeli pro zásoby pracovníci Armády spásy ze Šumperka. Pomoc zamíří třeba do Hanušovic, Ostružné nebo Bohdíkova.

Tomáš Procházka, vedoucí přímé práce, Armáda spásy Šumperk
——————–
Je potřeba trvanlivé potraviny, konzervy, balená voda, dětská výživa, dokonce už se nám zmiňovali i o dětské pleny. Jsme v kontaktu se sociálními pracovníky nebo se starosty obce a domlouváme se na převzetí na místě, kde to už dále oni distribuují.

redaktor
——————–
Olomoucká potravinová banka spolupracuje také s místní charitou a městskými technickými službami. Sběrná místa tam fungují tři. Podle odhadu pracovníků by se situace mohla stabilizovat do dvou týdnů.


Sbírky pro lidi ze zaplavených oblastí vyhlásily organizace po celé republice. Dárci do nich zatím poslali 95 milionů Kč. Přispívat zájemci můžou třeba přes Člověka v tísni, Charitu nebo Nadaci ADRA. Všechny informace jsou na internetových stránkách těchto organizací. Obce a kraj na těch svých zveřejňují zase to, co aktuálně potřebují.

Soňa Ličková, mluvčí, KÚ Zlínského kraje
——————–
Momentálně jsou v postižených oblastech nejvíce potřeba dezinfekční a čistící prostředky, také věci na úklid, lopaty, hadry, smetáky, kbelíky, rukavice. Lidé určitě mohou nosit i trvanlivé potraviny, nějaké balené vody, pečivo, konzervy, drogistické zboží, určitě kapesníčky, vlhčené ubrousky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.