Varování před povodňovými podvodníky  

ilustrační foto: Ian Britton / Free Foto

 Prima



Odsouzeníhodné. Už se objevují první podvodníci, kteří chtějí využít solidarity lidí nebo parazitovat a okrádat přímo ty postižené povodní. Buďte proto ostražití a nenechte se nachytat.

Voda ještě všude neopadla a nad lidmi visí další hrozba. Podvodníci se všemi možnými způsoby snaží na povodních vydělat a neštítí se ani obrat o peníze ty, kterým voda napáchala škody a hrozí jim, že přijdou o střechu nad hlavou.

Jan Svoboda, bezpečnostní ředitel VZP ČR
——————–
První rozesílané zprávy jsme zaznamenali již v nočních hodinách. Podle všeho ale jejich rozesílání z různých telefonních čísel stále pokračuje. Všechny, kterým přijde SMS s informací, že na ně čeká pojistná výplata, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky varuje, aby na takové zprávy nereagovali a nenásledovali žádné pokyny, které jsou v nich uvedené.

moderátor
——————–
Podvodníci se akorát z vystresovaných lidí pokouší získat přístupy k bankovním účtům, které by pak rychle mohli vybrakovat. A podobných případů bude podle policistů přibývat.

Zuzana Pidrmanová, vedoucí odboru prevence Policejního prezidia ČR
——————–
Podvodníci též budou využívat rozesílání těch smishingových falešných linků a esemesek k tomu, že se vydají za nějakou organizaci, za zdravotní pojišťovnu nebo za pomáhající organizaci a budou těmi falešnými linky chtít samozřejmě lidi odkázat na falešné účty a vybrat od nich peníze, takže opravdu velká obezřetnost a ověřovat si, kam peníze posíláme.

moderátor
——————–
Policisté současně varují i před falešnými sbírkami.

Zuzana Pidrmanová, vedoucí odboru prevence Policejního prezidia ČR
——————–
Spousta podvodníků využije situace a bude sdílet různé linky, účty, QR, kódy s tím, že ty sbírky nebudou mít opravdu reálný základ.

Marek Jukl, prezident Českého červeného kříže
——————–
Pokud někdo chce přispět, tak je určitě lepší přispívat bezhotovostním stykem, to znamená na účet nebo prostřednictvím platební karty, než prostě na místě, aby měl čas si prostě všechny ty věci uvěřit.

moderátor
——————–
A dobrý tip od šéfa Červeného kříže: na webových stránkách Fórum dárců najdete kompletní seznam ověřených veřejných sbírek.

CNN Prima News

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.