Právník o odvoláních proti rozhodnutí o přidělení ID

ilustrační foto: Photoxpress

A11 TV


Jsou lidi, který mají důchod a jsou zdraví, tak jelikož jsem celej život pracovala a pracovat chci dál, tak by mi určitě stačil ten první stupeň tý invalidity. Co bych mohla dělat? Třeba je tady točení zmrzliny přes léto, takovouhle brigádku, jo.

mluvčí 2,
——————–
Paní Eva se po šesti odvoláních proti rozhodnutí o přidělení invalidního důchodu chtěla vzdát. Její přítel Martin však dál za ní bojuje, protože si uvědomuje a ví, v jak bolestné situaci se jeho přítelkyně nachází. Advokát paní Evy partnerům sdělil, že odvolávat se již nemá smysl. Jedinou možností tak zůstává podat žádost znovu. Uspěla by ale paní Eva tentokrát?

mluvčí 1,
——————–
Co byste tý nešťastný paní poradil, pane doktore?

mluvčí 4,
——————–
Já musím říct, že je to úplně jako hrůzostrašný příběh a je mi jí hrozně líto, ale z toho příběhu já jsem úplně nepochopil vlastně, v jaké fázi toho řízení ona dneska je, chápu, že na konci té reportáže jí právník doporučuje: Podejte žádost znovu. Což samozřejmě, určitě je možný, ale přece jenom by mě zajímalo, jestli se třeba vyzkoušela i ústavní stížnost, protože z mého pohledu je hrozně důležitý, jestli nejenom litera zákona je dodržená, ale jestli i vlastně ty postupy, které byly zvoleny, jestli to je vůbec jako spravedlivý, protože kromě právního řízení, který má probíhat podle nějakých regulí a ústavnosti, no, tak je tady nárok i přece jenom na, řekněme, legitimní očekávání zacházení a vůbec jako já bych řekl, zdravý rozum.

mluvčí 5,
——————–
Dobré mravy.

mluvčí 4,
——————–
Dobré mravy nebo zdravý rozum, a to by přece mělo vést k tomu, že by někdo měl pořádně zjistit, jaký ten její zdravotní stav je. Ono nejde totiž o právní otázku, jestli má vyhrát nebo nemá vyhrát. Ale o tom, co je posuzováno a proč? Protože ten invalidní důchod, respektive ta nezpůsobilost k výkonu práce je způsobena zdravotními obtížemi, které brání v některém z těch stupňů tomu, aby ona byla schopna vykonávat tu vlastní činnost samostatně bez omezení, bez nároků. Pokud já v té reportáži slyším, že nemůže stát, nemůže zvedat, nemůže sedět, má deprese středně těžké nebo těžké, v zásadě má i další zdravotní problémy, zvracení. No, jakým způsobem ten člověk je teda schopen v té práci obstát.

mluvčí 5,
——————–
A teď je to navíc zřetězení, protože pravděpodobně ty psychický problémy způsobený stresama z těch předchozích žádostí o invalidní důchod, který byly neúspěšný, čili vlastně stát sekundárně vyvolává její neschopnost pracovat.

mluvčí 6,
——————–
Že jo, tzv. druhotná viktimizace, která jako nastává i třeba dříve se o tom mluvilo u obětí trestných činů, protože tím, že procházely tím procesem, tak ten stát vlastně je přiměl k tomu, že to znovu a znovu prožívali a tady mi to přijde v tomhle tom příběhu velmi podobné a vlastně ta paní dneska tak trošku, bych řekl, jako na tajňačku někde pracuje proto, aby vlastně měla nějaký příjem, a to si nemyslím, že ten stát jako.Tohle hodnotí správně. Přesně tak, vždyť zájem je. Pojďme pomoct a tam, kde nemůžeme pomoct, tak jí pojďme podpořit. A tady mi přijde, že nedělá ten stát ani jedno, ani druhý.

mluvčí 5,
——————–
Čili Ústavní soud, protože ona už normálním soudem prošla, že jo, čili Ústavní soud jako myslíte ve smyslu, že jí odepíráno jako základní lidské, lidský právo na spravedlivý posouzení jejího zdravotního stavu.

mluvčí 4,
——————–
Taky je tam určitě to právo, že má v situaci, kdy není objektivně schopná, a teď se možná pojmenoval to nejdůležitější. Tu objektivnost nezkoumá soud ve smyslu, že ten soud má nějakou jako křišťálovou kouli, do který se podívá a řekne, Helejte, vy si to vymejšlíte nebo vy si to nevymejšlíte, vás to omezuje nebo vás to neomezuje. A rozdíl je mezi jako subjektivním pocitem, jo, a tím objektivním zjištěním v té lékařské zprávě, ale z toho, neviděli jsme ani jednu z těch zpráv, ale z toho, co ta paní jako v té reportáži uvedla, no, tak to přece není úplně běžná věc. Takže i ten Ústavní soud by měl dbát nejenom na ten, na čistotu toho procesu, ale i na ten výsledek, protože není to o tom, je to vůbec spravedlivý, takový rozhodnutí, je to vůbec akceptovatelný, aby ta společnost řekla, Helejte. Nám se zdá, že vlastně to není dostatečný.Souhlasím. Je to vysoce odborná otázka, já vůbec se necítím povolán k tomu, abych hodnotil, jestli je nebo není pouze jako laik, můžu říct, že to, co popisuje a čím si prochází, je opravdu hrozný.

mluvčí 5,
——————–
Vy jste řešil případy tohohle typu jako žádosti o invalidní důchod. Neúspěšný, úspěšný a podobně.

mluvčí 4,
——————–
Ano, máme v kanceláři takové žádosti, my nejsme úplně specializovaná kancelář na tuhletu oblast, ale řešíme a nejčastěji je to opravdu o tom, že ti nemocní v průběhu času se škrtnutím pera, řekněme, uzdraví, protože ten stát tím, že jako kontroluje a přezkoumává, jestli se ten zdravotní stav ustál, zlepšil, zhoršil, no, tak vlastně přichází nové rozhodnutí. Ten člověk vlastně popisuje subjektivně, že to úplně stejný, jako bylo předtím, ale posunou ho z dvojky do jedničky, to znamená, dají ho do jiný a už říkají, už jste vlastně na tom líp? No, vy jste se už naučil, byť teda nemůžete chodit, ale umíte se takzvaně obsloužit.Můžete se pohybovat, můžete si uvařit kávu a tím pádem to, co jste předtím nemohli. Tak teď můžete a ta samoobslužnost už je tady zajištěna a tudíž jako nemusíte, nemusíte už jako dostávat tuhle tu dávku, no, a pak vlastně škrtnutím pera vás uzdraví.

mluvčí 5,
——————–
Pojďme se věnovat ještě opačným případům, kdy někdo žádá, kdo evidentně jako simuluje nebo předstírá, že je na tom hůř, než skutečně je, a to nikoliv třeba invalidní důchod, ale aby se vyhnul jako soudnímu řízení, policejnímu vyšetřování a podobně. Už když utek Radovan Krejčíř tenkrát z té vily, tak tam policisté později našli dokumenty od docela dvou renomovaných psychiatrických zařízení. Že v případě, že by ho stíhali, že on je nesvéprávný, není schopen ani policejního vyšetřování, nemůže se zúčastnit soudu a není schopen nastoupit do vězení. Stejný dokumenty našli teď při domovní prohlídce u Michala Redla, který jaksi je aktérem tý kauzy Hlubuček a podobně a zdá se, že je to určitý systém těhle těch lidí, že oni si předem připraví papíry pro hlavu na hlavu, kde by byli stíhaný. Koneckonců máme tady příklad z nedávné doby. Roman Janoušek probíraný v médiích za to, že ten den nebyl schopný nastoupit do vězení nebo nebyl schopný v tom vězení setrvat a přitom byl přistižen novináři. Jak lyžuje, jezdí na kole, hraje Golf, navíc ber helmy. Protože v těch lékařských posudcích bylo, že má, kterou má opravdu teda jako poškozenou lebku od jachty, když na ní byl a praštilo ho ráno. Čili co s těmahle případama.

mluvčí 4,
——————–
Já si myslím, že samozřejmě v každém povolání, v každém oboru si myslím, že se můžete setkat s tím, řekněme, naprosto poctivým způsobem a s tím, kdy si někdo chce pomoct, ať už je to dopravní přestupek nebo potencionálně trestní stíhání. Já osobně si myslím, že se na to velmi dobře dneska už ta justice dokáže podívat, a to i tak, že vám nařídí ústavní zkoumání. V zásadě jste na uzavřeném pavilonu, oni vás zkoumají v rámci nějaký jeho umístění do ústavu a zjišťují, protože myslím si, že hrát něco tak dokonale, jak popisujete, tak z těch příběhů já si nejsem jistý, jestli to hrajou tak dokonale, anebo mají něco, co není tak úplně pravda, jo, což jsou dvě rozdílný věci a zkrátka bolí mě to moc nebo bolí mě to málo. Je hrozně těžký poznat, protože ten lékař nevidí, nikdo vám do té hlavy nevidí a pokud teda bychom se měli bavit, tak ta hlava je jeden z orgánů, který vlastně prozkoumán je tak málo, že já vlastně si vůbec netroufnu říct, že ta diagnóza, o který to mohlo být opřeno, tak že tam je nebo tam není.

mluvčí 5,
——————–
Tak ono tady se to v tomhle státě širokospektrálně žilo v době komunismu, kdy byla povinná vojenská služba a řada nevinných pacifisticky založených lidí, který nechtěli jít na vojnu, tak šla radši do blázince a zažila tam strašný věci, ale pořád to bylo lepší, když ve výsledku dostali jaksi modrou knížku a na vojnu jít nemuseli, že jo. A přitom předstírat některý choroby je strašně těžký.

mluvčí 4,
——————–
Já si myslím, že každá choroba je na předstírání hrozně těžká, hlavně vzhledem k tý trvalosti, protože to není o tom, že přijdete a 10 minut jste, řekněme, před nějakou komisí a 10 minut jako opakujete něco dokola, ale já si myslím, že je to právě naopak. Od tý dlouhodobosti. Na druhou stranu jako nechci nikomu šahat do svědomí. Ale příroda léčí a pohybovat se v přírodě i pro někoho, kdo je nemocný, může být opravdu jako blahodárný. Takže to, že někdo jezdí na kole, bych ještě sama o sobě nepovažoval za nic tak špatnýho.

mluvčí 5,
——————–
Udělala, myslíte, ta protagonistka tý dnešní reportáže nějakou chybu? Něco, co měla udělat jinak? Jako měla se obrátit ještě na nějaký další třeba instituce, je vládní.

mluvčí 4,
——————–
Já si myslím, že každá z těchhle těch institucí a jsou tady poradny pro osoby s nějakým postižením, ať už uznaným nebo neuznaným, tak samozřejmě by jí asi poradili, ale z té reportáže vyplynulo, že má právníka, že je zastoupena, že prochází tím sporem jako erudovaně a tudíž jako já tam, heleďte, víc hlav, víc ví, takže když se někam půjde poradit, určitě to nebude vadit, ale na druhou stranu neznáme opravdu ty lékařský zprávy, ani jeden z nás, nejsme lékaři, abysme mohli říct, heleďte, tohle to je. A tohle to už není to, co by vás kvalifikovalo nebo diskvalifikovalo z přiznání invalidního důchodu, co do procesu. Nemyslím si, že tady je, kromě mnou zmíněnýho Ústavního soudu si nemyslím, že je tady ještě něco dalšího. Ano, tu žádost může podat znovu, znovu budou podstupovat ty lékařské prohlídky a vlastně ono to je tak, že ta, že to rozhodnutí o tom invalidním důchodu není tak, že přijdete, a tam je komise pěti lékařů a ta vás zkoumá na místě, to se zkoumá z listin.

mluvčí 4,
——————–
A teď je otázka, jestli ty listiny, případně třeba opatření si znaleckého posudku, by jí nemohlo pomoci.

mluvčí 5,
——————–
Ona přiznává, že teď načerno pracuje, možná ale že má větší příjem, než kdyby měl invalidní důchod, může u invalidního důchodu, zároveň ten člověk ještě přivydělávat a pracovat může, jo. Oficiálně.

mluvčí 4,
——————–
Záleží na, na tom stupni, protože u některých stupňů je to vyloučeno. Ale ona tam i říká v té reportáži, že i kdyby to byla jednička, tak že by jí to už pomohlo, což není úplně jako zásadní částka, ale, ale i tak by jí to, rozumím, že jí to dalo.

mluvčí 5,
——————–
Nějakou 60 Kč, to je jediný, co nezvýšila teď vláda, když zvyšovala.

mluvčí 4,
——————–
Ano, dalo by jí to nějakou jistotu a samozřejmě jedině díky tomu příteli, který taky v té reportáži vystoupil, tak si myslím, že jako je vůbec schopna fungovat, no, a práci načerno, a teď to je přesně, o tom není ten systém teda jako chybně nastaven, když vlastně tyhle ty lidi žene do ničeho, co vlastně bysme neměli chtít, aby se dělo.

mluvčí 5,
——————–
A ona by mohla pracovat, mohla by státu vracet daně a podobně.

mluvčí 4,
——————–
Že jo. Přesně tak.

mluvčí 5,
——————–
Dobře. No. Já vám děkuju. Myslím, že jsme to téma probrali. Loučím se s vámi, milí diváci. A za týden ve stejnou dobu zase na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.