Dětské skupiny s novými protipožárními pravidly  

 ČT 1 


Připravuje se vyhláška, která zpřísní pravidla pro požární bezpečnost při provozování dětských skupin, například prostory pro tyto dětské skupiny budou muset mít dva únikové východy. Počítá se, že vyhláška by měla platit od přespříštího roku 2026.


Od jednoho roku do šesti let do skupiny s Montessori pedagogikou v centru Hradce Králové chodí 24 dětí. Před sedmi lety ji založila Alena Zdráhalová, teď se obává, že bude muset školičku zavřít.

Alena Zdráhalová, zakladatelka školičky Chytrulíky, Hradec Králové
——————–
My se potýkáme s absencí druhého evakuačního východu, který bychom měli vybudovat, ale potýkáme se s problémy v průběhu vlastně toho zřizování té projektové dokumentace.

redaktor
——————–
Dětská skupina se nachází ve třetím nadzemním podlaží, na to, aby splnila požadavky vyhlášky, však musí vybudovat například požární schodiště. To s sebou přináší až milionovou investici.

Alena Zdráhalová, zakladatelka školičky Chytrulíky, Hradec Králové
——————–
Bychom museli stavebními pracemi rozšířit vlastně ten prostor okna, udělat z něj východ na střechu sousední budovy a potom evakuačním schodištěm dolů do volného prostranství.

redaktor
——————–
Přes tři stovky provozovatelů dětských skupin mohou od loňského října využít na financování úprav dotaci Ministerstva práce a sociálních věcí.

Kateřina Procházková, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí
——————–
Bezpečnost poskytování této služby považujeme za klíčovou, jsme si ale zároveň vědomi toho, že pro některé poskytovatele znamená vyhláška náklady na stavební úpravy. Proto MPSV spustilo výzvu s alokací 200 000 000 Kč pro úpravy související s bezpečnostní vyhláškou.

redaktor
——————–
Žádost jde podat do konce září. I kvůli průtahům se získáním stavební dokumentace se některé dětské skupiny obávají, že termín nestihnou.

Česká televize, Hradec Králové.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.