Obce na Žulovsku řeší bydlení  

ilustrační foto Morguefile

 ČT 1 


Udržet místní obyvatele v regionu a přitáhnout další. V obcích na Jesenicku se snaží opravovat staré domy nebo stavět nové bydlení, aby měli případní zájemci vlastní zázemí.


Chůze do schodů je pro Pavla Krásu čím dál tím náročnější. Kvůli onemocnění CMT má sníženou hybnost nohou i rukou. V roce 2026 by měl mít bydlení upravené pro život s jeho handicapem. Obec Žulová totiž přetváří bývalý hotel na bytovou jednotku.

Pavel Krása,
——————–
Já jsem zažádal o to bydlení, protože sem chodím do třetího patra a nevím, protože tady s tou nemocí je docela vysoká pravděpodobnost, že třeba jednou skončím i na vozejku. Já neovládám ani prsty u nohou, ani kotníky, nic.

redaktorka
——————–
V domě bude celkem 12 bytů, 3 o dispozici 2+1 a zbytek 1+1.

Radek Trsťan, starosta Žulové /nestr./
——————–
Tyhle byty budou sloužit převážně seniorům nebo osobám s nějakým zraněním či špatnou pohyblivostí, proto zde vidíte výstavbu nového výtahu, který bude mít přístup z obou stran. Nyní se nacházíme v jednom z bytů 1+1, kde teda plánujeme kompletní opravu toho bytu, kde bude vstupní vchod, sociální zařízení, kuchyňka a vedle v pokoji bude obývák či malá ložnice.

redaktorka
——————–
Rekonstrukce hotelu, který byl 25 let opuštěný, vyjde zhruba na 30 000 000 Kč.

Radek Trsťan, starosta Žulové /nestr./
——————–
Po opravě této budovy vlastně bude město disponovat se 106 byty obecními nebo městskými byty. A dá se říct, že třetina občanů Žulové již bude bydlet v bytech vlastně obecních městských.

redaktorka
——————–
V nedaleké obci Stará Červená Voda, kde žije zhruba 620 obyvatel, mají jediný obecní byt, v brzké době ale místo tohoto mlýna z první poloviny 19. století postaví bytový dům, v obci tak přibude 8 bytů.

Radek Trsťan, starosta Žulové /nestr./
——————–
Tento krajní byt by měl být pro handicapované, takže i vozíčkář by tam měl mít jako místo.

Martin Distler, zastupitel Staré Červené Vody /nestr. za Za naši obec/
——————–
Byty chceme postavit primárně pro mladé nové občany a nebráníme se tomu, že v tom bytě bude bydlet třeba samostatně starší člověk, důchodce, který už neutáhne svůj dům a může v tom domě ten dům prodat mladým lidem.

redaktorka
——————–
Ve středu vláda schválila program Dostupné bydlení pro investice obcí a krajů do nájemních bytů.

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj /Piráti/
——————–
V majetku obcí je v tuto chvíli skutečně minimum bytů a zvýšení jejich počtu pomůže hlavně mladým rodinám, ale i seniorům a lidem s běžnými příjmy.

redaktorka
——————–
Žádosti bude od října přijímat Státní fond podpory investic, v programu bude 7 miliard korun, v příštím roce pak přibude dalších 3,5 miliardy z Národní rozvojové banky. Česká televize.

moderátorka
——————–
Z Událostí v regionech všechno pro dnešek i celý týden za tým, který je chystal, děkujeme za přízeň, přejeme hezký víkend a na viděnou u regionálního zpravodajství České televize.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.