Změny zákoníku práce  

ilustrační foto: piovasco / stock.xchng

ČT 1 – Události

Vládní spor o prosazení výpovědi bez udání důvodu. Zástupci ODS i přes výhrady koaličních partnerů dál trvají na tom, že se změnu ve sněmovně pokusí prosadit. České televizi to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Zásadně proti je ministr práce Marian Jurečka, opozice, ale taky odbory. Podle předáků úprava otevírá dveře k posílení diskriminace na pracovním trhu.

Zbyněk Stanjura, ministr financí, 1. místopředseda strany /ODS/
——————–
To my podáme jako ODS. Snažíme se získat většinu vyjednáváním, ale my jsme i partnerům oznámili ještě předtím, když jsme to projednávali přes vládu a na vládě, že to podáme v rámci druhého čtení.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Pokud to není se souhlasem gesčního ministra a není to koaličně dohodnuto, tak to nemůže být ve třetím čtení prohlasováno. Neštěpme se na to, nevytvářejme tady další dělení, dělení společnosti. Řešme věci, které opravdu řešit potřebujeme v rámci zákoníku práce.

moderátorka ČT
——————–
Jednu z úprav pracovních předpisů teď dostal k posouzení prezident. Zaměstnanci si díky ní budou moci sami určit pracovní dobu. Další změny zákoníku práce chce ministr Jurečka na vládě schválit ještě během prázdnin.

redaktor ČT
——————–
Ve firmě pracuje 24 let, do centrály teď dojíždí dvakrát týdně, zbylé dny pracuje z domu. Flexibilitu si coby matka tří dětí pochvaluje.

Michaela Jánská, manažerka písemné komunikace a kvality, Vodafone
——————–
Pracujeme už kolem šesté ráno. Samozřejmě potom máme prostor třeba kolem třetí hodiny se věnovat dětem, koníčkům a ten, řekněme, zbytek si můžeme dodělat večer.

redaktor ČT
——————–
Možnost, aby si zaměstnanec rozvrhl pracovní dobu, zatím zákoník předpokládá jen u práce na dálku. Přímo na pracovišti to umožní schválená novela.

Magdaléna Wavle, viceprezidentka pro lidské zdroje, Vodafone
——————–
To začíná reflektovat tu reálnou praxi. Takže u nás tahle ta flexibilita byla čistě teoreticky možná i předtím a jsem ráda, že se k tomu můžeme postavit i z té formální stránky.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Velké zjednodušení. Tam, kde se prostě zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnou, kde je nějaký vztah důvěry, tak pojďme odbourat jednu složitou část byrokracie.

redaktor ČT
——————–
Zástupci odborů jsou ke změně spíš zdrženliví.

Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů
——————–
Jestliže si vezmeme průmyslový podnik, představíme si, že by si tam někdo jen tak rozhodoval, kdy přijde a nepřijde do práce. Když to vezmu v tomto slovním pojetí, tak, tak to v praxi ani fungovat nemůže.

Radek Jakubský, viceprezident Hospodářské komory ČR
——————–
Když například na zahraničním obchodu má někdo na starosti Jižní Ameriku a někdo má na starosti Asii, tak samozřejmě pro ně ta změna pracovní doby může být přínosem z hlediska komunikace s těmi zákazníky.

redaktor ČT
——————–
Další úpravy zákoníku práce chce ministr Jurečka na vládě projednat v srpnu. Návrh počítá vedle letních brigád i pro čtrnáctileté taky s úpravou výpovědní lhůty, ta by nezačínala následující měsíc, ale dnem doručení. Prodloužit se má naopak zkušební doba.

Aleš Juchelka, místopředseda sněmovny, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
My v drtivé většině nemáme problém s jednotlivými opatřeními, které ta flexi novela přináší, nicméně například se nám nelíbí, že bude prodloužen ze tří na čtyři měsíce, respektive ze šesti na osm měsíců zkušební doba.

redaktor ČT
——————–
Právě do této novely chce ve sněmovně ODS přidat i výpověď bez udání důvodu, uzákonění podporuje i TOP 09.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně strany, předsedkyně sněmovny /TOP 09/
——————–
Snažíme se přesvědčit ty koaliční partnery, který to tak nevidí, že teď je ten ideální čas. Máme nízkou nezaměstnanost, dlouhodobě nízkou nezaměstnanost a zaměstnavatelé si neustále stěžují na to, že nemají pracovní síly.

Pavla Pivoňka Vaňková, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /STAN/
——————–
Za mě je opravdu s podivem, že ODS chce předložit něco, co nespadá do koaliční dohody. Takže, pokud se to stane, tak chci diváky uklidnit, že výpověď bez udání důvodu nemá šanci projít.

Jan Hrnčíř, místopředseda sněmovního rozpočtového výboru /SPD/
——————–
Projít vyhazov bez udání důvodu nedává smysl. Už teď se může zaměstnavatel s tím zaměstnancem dohodnout dohodou, může mu nabídnout odstupné.

redaktor ČT
——————–
Odboráři v květnu předali ve sněmovně petici proti propouštění bez udání důvodu. Podepsalo ji přes 52 000 lidí.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.