Bakterie ve vodovodu po návratu z dovolené 

foto: Studio CI Art Photl

Prima 


Změna vůně, chuti a hlavně řada zdravotních problémů, včetně zápalu plic. I s tím se můžeme setkat při pití odstáté vody ve vodovodních potrubích, během dovolené.

K bakteriím, na které můžeme narazit v domácí kohoutkové vodě, patří i Legionella a kvalita vody by měla zajímat i majitele studní.

Ať už jste na takové dvoutýdenní dovolené řádili jakkoliv, po příjezdu je čas si odpustit. A to i několik litrů z kohoutků. Voda, která v nich dny nebo i týdny stála, může způsobit nejen změnu její vůně a chuti.

Petr Havel, zakladatel portálu Naše voda
——————–
Jsou to hlavně bakterie, kterým vyhovuje to teplo, a když voda stojí v těch trubkách delší dobu, tak samozřejmě to pomnožení těch bakterií může být rychlejší.

redaktor
——————–
Jde přitom hlavně o obávanou bakterii Legionelly.

Kateřina Fabiánová, epidemioložka, Státní zdravotní ústav
——————–
Legionářská nemoc se může projevit vlastně po určité inkubační době, která je od dvou dnů do zhruba sedmi či výše, může být až pneumonie závažná, ale i postižení ledvin a je to velice závažné pro jedince. Můžeme vykašlávat až krev, může dojít k tomu, že ten člověk má zápal plic.

Tomáš Mrázek, mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací
——————–
Proto my doporučujeme po návratu z dovolené dostatečně odtočit tak, aby ta voda z toho kohoutku tekla úplně studená.

redaktor
——————–
No, a pokud žijete v paneláku, podle odborníků v čím vyšším patře bydlíte, tím větší množství by jí mělo být. Což bývá zhruba kyblík odtočené vody. Ale pozor, paradoxně právě Legionellu do sebe nedostanete pitím vody, ale vdechováním.

Kateřina Fabiánová, epidemioložka, Státní zdravotní ústav
——————–
Ať už je to ve sprše nebo v umyvadle a dojde vlastně k vzniku aerosolu. My můžeme ten aerosol vdechnout, vlastně, když tu vodu odpouštíte, tak byste u toho, pokud možno, neměl být, neměl byste s tou vodou stříkat, to znamená pustit menší proud vody do vany nebo do umyvadla a nebýt u toho.

Anonym – anketa
——————–
Já to mám změřený, že mi musí odtéct 3 l vody, aby se vyměnila voda v trubkách.

Anonym – anketa
——————–
Neodpouštíme.

Anonym – anketa
——————–
Neděláme to.

Anonym – anketa
——————–
Co mě nezabije, to mě posílí.

redaktor
——————–
Na pozoru by se ale měli mít i chataři a chalupáři.

Petr Havel, zakladatel portálu Naše voda
——————–
Z dlouhodobých zase statistik našich tuzemských vyplývá, že zhruba 90 %, a to je obrovské číslo, vody ze studní nesplňuje parametry stanovené legislativou pro pitnou vodu.

redaktor
——————–
Na kohoutkovou vodu pozor, ale i během dovolených v zahraničí, například v takovém Egyptě se nezávadné vody z kohoutku nedočkáte, ani kdybyste vypustili celý Nil.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.