Nárůst počtu případů encefalitidy  

ilustrační foto: PhotoRack

 ČT 1 


V Česku přibývá pacientů s klíšťovou encefalitidou. Na třech infekčních odděleních Moravskoslezských nemocnic kvůli nákaze hospitalizovali za letošek asi čtyři desítky lidí. To je stejně jako za celý loňský rok. Virové onemocnění přenášejí hlavně infikovaná klíšťata. Dá se proti němu očkovat, přímý lék ale zatím neexistuje.

Nejdříve teplota a pak zimnice, tak začalo zhruba před měsícem onemocnění u čtyřicetiletého Davida Parmy z Frýdeckomístecka. Jeho zdravotní stav se postupně zhoršoval.

David Parma,
——————–
Já jsem prostě zimnice, třepal jsem se, slabost, nemohl jsem se pohnout.

redaktorka
——————–
Právě svalový třes, dezorientace nebo obrna končetin jsou známkou toho, že vir napadl nervový systém.

Lenka Petroušová, primářka
——————–
Onemocnění virem klíšťové encefalitidy momentálně je na vzestupu. Nacházíme se de facto uprostřed sezóny a už teď máme hospitalizováno přesně tolik pacientů, kolik jsme měli loni za celou sezónu, což je 15.

redaktorka
——————–
A podobná situace je také v opavské Slezské nemocnici. Aktuálně tady leží sedm pacientů s potvrzenou klíšťovou encefalitidou, od začátku roku jich léčili už 20.

Petr Kümpel, lékař, Infekční odd. Slezské nemocnice v Opavě
——————–
U některých pacientů došlo opravdu k závažnému neurologickému postižení. Měli jsme pacienta, kterého jsme před dvěma dny propouštěli, který na základě vlastně klíšťové encefalitidy z dosud plného zdraví ochrnul od dolních končetin až po vlastně pletenec ramenní.

redaktorka
——————–
Onemocnění přenášejí infikovaná klíšťata, v případě nakažení se příznaky u člověka projeví za 7–14 dní.

Petr Kümpel, lékař, Infekční odd. Slezské nemocnice v Opavě
——————–
Ti dospělci jsou nejvíc aktivní. V téhle fázi jsou spíš ty larvy a nymfy, ty, co se samy často pouštějí a pacienti o tom neví.

redaktorka
——————–
V Moravskoslezském kraji je výskyt infikovaných klíšťat potvrzený hned na několika místech.

Aleš Kotrla, mluvčí
——————–
Kromě těch známých, která jsou na Bruntálsku a na Opavsku, jsou také už nějakou dobu vzniklá nová ohniska v Beskydech, a to v oblasti Nýdku a Třince.

redaktorka
——————–
Podle lékařů je nejúčinnější ochranou proti klíšťovému zánětu mozku očkování. Lidé starší 50 let mají vakcínu hrazenou ze zdravotního pojištění.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.