Sedm nejčastějších mýtů o neplodnosti

Stále více párů v Česku trápí neplodnost. S ní se pojí řada mýtů a fám, které partnery od léčby v reprodukčních klinikách odrazují nebo si kvůli nim problémy s početím nechtějí vůbec připustit. Věří třeba tomu, že za neúspěšnou snahu o miminko může vždy jen žena nebo že věk na plodnost nemá vliv. Sedm nejčastějších mýtů vyvrací IVF specialista MUDr. Tomáš Bagócsi z kliniky Reprofit.

Neplodnost je problémem pouze žen

Jedním z nejrozšířenějších mýtů je představa, že při neplodnosti je porucha vždy na straně ženy. Studie ale ukazují, že za neúspěšné početí „mohou“ obě pohlaví ve stejné míře. „Z jedné třetiny je problém na straně muže, z jedné třetiny u ženy a ve zbylých případech je to kombinovaná diagnóza obou partnerů,“ vysvětluje IVF specialista MUDr. Tomáš Bagócsi z kliniky Reprofit. Je proto důležité, aby se i muž o svou plodnost preventivně zajímal a včas podstoupil potřebná vyšetření jako například vyšetření spermatu – spermiogram. Ten ukáže, zda je množství spermií a jejich pohyblivost v normě.

Věk plodnost neovlivňuje

S narůstajícím věkem ženy se snižuje počet i kvalita jejích vajíček, a tedy i šance na přirozené početí. Po 35. roku začíná plodnost ženy rychle klesat. Proto by páry, které mají problém s početím potomka, měly zamířit pro pomoc do klinik reprodukční medicíny co nejdříve. Věk je nejdůležitější rizikový faktor, který ovlivňuje, zda bude léčba neplodnosti úspěšná a ženě se narodí zdravé dítě. „Do 30 let věku ženy se v průměru uchytí každé druhé embryo. Od 40. roku se šance na úspěšné těhotenstvívýrazně snižuje asi na 10 %, od 45. roku je to pak jen 1 %,“ říká MUDr. Bagócsi.

Čím častější pohlavní styk, tím dřív otěhotníte

K početí miminka je pohlavní styk samozřejmě nutný, ale spíš než jeho četnost je důležité správné načasování na plodné dny. Ty si může žena sama zjistit, když si změří bazální teplotu nebo si z moči udělá takzvaný ovulační test. „Nejpřesněji se dá ovulace určit v ordinaci pomocí ultrazvuku, ze kterého přesně odhadneme i ten nejplodnější den. Pokud se ale ženě nedaří otěhotnět z pravidelného nechráněného pohlavního styku déle než rok, měl by pár vyhledat lékaře,“ doporučuje MUDr. Bagócsi. Za neúspěšným početím mohou být například neprůchodné vejcovody, nedostatečný počet pohyblivých spermií nebo hormonální poruchy či genetické vady, které odhalí vhodná vyšetření. Ti, co do budoucna plánují založit rodinu a chtějí se ujistit, že jsou zdravotně v pořádku, mohou přijít do některé z poraden plodnosti – jedna z nich funguje například zde: https://www.reprofit.cz/cs/poradna-plodnosti/.

Když menstruuji, tak mám i ovulaci a jsem plodná

U mladých žen do 35 let je jednou z nejčastějších příčin neplodnosti vynechávání ovulace, a to i přesto, že žena pravidelně menstruuje. „Na vině je například syndrom polycystických vaječníků, endometrióza nebo jiná hormonální porucha, která způsobuje, že žena sice má periodu, ale nemusí mít plodné dny, a tak sama nerozezná, jestli může otěhotnět nebo ne,“ popisuje MUDr. Bagócsi.

Pokud už máme dítě, nemůžeme být neplodní

S početím prvního dítěte nebyly žádné problémy, ale další těhotenství už se nedaří. S takzvanou sekundární neplodností se lékaři setkávají v praxi stále častěji. „Hlavním důvodem je zvýšení věku prvorodiček, v Česku je to v průměru 30 let. Tím, jak ženy odsouvají porod prvního dítěte na pozdější dobu, tak u druhého nebo třetího se dostávají do věku, kdy začíná klesat kvalita vajíček,“ zdůvodňuje MUDr. Bagócsi. Ženy nad 38 let by pomoc odborníků měly vyhledat už po 6 měsících neúspěšného snažení o miminko.

Z umělého oplodnění bývají dvojčata

Šance, že se po IVF narodí páru dvojčata, vzniká, pokud lékaři v jednom cyklu přenesou dvě embrya. K tomu ale dnes spíš nedochází. Asistovaná reprodukce za poslední roky pokročila natolik, že k úspěšné léčbě stačí transfer pouze jednoho embrya. „V praxi se tak děje asi z 90 %. Obecně se snažíme ženám rozmlouvat vklad většího počtu embryí, protože těhotenství s dvojčaty přináší spoustu zdravotních rizik, jako je například předčasný porod a s ním spojené celoživotní zdravotní problémy potomka,“ přibližuje MUDr. Bagócsi.

Léčba neplodnosti je dlouhá a drahá

Řadu párů od návštěvy reprodukční kliniky mnohdy odrazuje délka, náročnost nebo i cena léčby. Ta se ale odvíjí od konkrétního problému partnerů, který je ne vždy nutné řešit mimotělním oplozením. I to ale nemusí trvat dlouho, jak se někteří obávají. „Hormonální stimulace vaječníků, následný odběr vajíček a vklad embrya lze ‚stihnout‘ během tří až čtyř týdnů, pokud jsou k tomu vhodné podmínky,“ popisuje MUDr. Bagócsi trvání jednoho IVF cyklu. Až čtyři odběry vajíček s přenosem embrya hradí ženám do dne dovršení 40 let zdravotní pojišťovna. Právě léto, kdy si lidé oddychnou od práce a stresu, je dle reprodukčních specialistů pro zahájení léčby neplodnosti velmi vhodné.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.